Opel predstavil načrt rasti do leta 2022

Aktualno, Poslovno

Opel je predstavil posodobljeno in prilagojeno strategijo DRIVE!2022. Družba si je postavila pet strateških ciljev. Do 2022 bo Opel s sestrsko blagovno znamko Vauxhall dosegel osemodstoten tržni delež v Evropi, ob osredotočenju na rast dobičkonosnosti. Višina ciljnega dobička iz poslovanja (dobiček pred upoštevanjem obresti in davkov EBIT) je postavljena na pet odstotkov. Družba sočasno načrtuje […]

Opel je predstavil posodobljeno in prilagojeno strategijo DRIVE!2022. Družba si je postavila pet strateških ciljev. Do 2022 bo Opel s sestrsko blagovno znamko Vauxhall dosegel osemodstoten tržni delež v Evropi, ob osredotočenju na rast dobičkonosnosti.

Višina ciljnega dobička iz poslovanja (dobiček pred upoštevanjem obresti in davkov EBIT) je postavljena na pet odstotkov. Družba sočasno načrtuje še nadaljnjo povečanje ravni kakovosti izdelkov ter zadovoljstva kupcev in zaposlenih.

Predsednik Opla dr. Karl-Thomas Neumann pravi: »V preteklih mesecih je poslovodstvo Opla trdo delalo na nadaljnjem razvoju pobude DRIVE!2022. Strateški cilji, ki smo jih predstavili danes, so rezultat našegih naporov. Ob tem smo že opravili tudi priprave na uveljavitev načrta, korak za korakom. In za vse to imamo odločno podporo matične družbe General Motors

opel insignia 2013

Opel je osredotočen na tri strateške prioritete: modele, znamke in izboljšanje položaja na trgu. V ospredju je nadaljevanje ofenzive novih modelov in motorjev. Po načrtih bo družba od leta 2014 do 2018 na trg poslala 27 novih modelov in 17 novih motorjev.

Drugo strateško prioriteto predstavlja krepitev podobe Opla kot čustvene, dostopne in nemške znamke. Te vrednote bodo uveljavile tehnične inovacije, nemško inženirsko znanje ter pravo razmerje med vrednostjo vozila in vsoto denarja, ki ga je potrebno odšteti zanj. Tehnične inovacije zgovorno predstavlja sistem OnStar, naslednja stopnja povezave vozil v komunikacijska omrežja, ki bo od leta 2015 dalje spremenil avtomobil v vstopne točke hitre internetne povezave.

Večanje tržnega deleža in sočasna rast sta tretja prioriteta. Do leta 2022 načrtuje Opel povečati tržni delež v Nemčiji, s sedanjega 7,2 odstotka, na 10 odstotkov. V Evropi (vključno s Turčijo in Rusijo) načrtuje družba povečanje tržnega deleža s sedanjega 5,8-odstotnega na osem odstotkov in do leta 2022, skupaj z britansko sestrsko blagovno znamko Vauxhall, zasesti drugo mesto na evropskem avtomobilskem trgu.

Opel je napovedal svoj desetletni razvojni načrt DRIVE!2022 poleti 2012. Leta 2013 je družba že dosegla občutno izboljšanje poslovanja, saj je zmanjšala izgubo v Evropi za več kot polovico. Letošnje leto je za Opel leto izzivov. Po eni strani družba nadaljuje z izboljšanjem poslovanja, po drugi strani pa enkratni stroški, kot so stroški povezani z zaprtjem tovarne v Bochumu in nestanovitna valutna razmerja, manjšajo dobiček. Opel načrtuje ponovno pozitivno poslovanje sredi desetletja, čemur naj bi odločno prispevali številni posegi, med katere sodi zmanjševanje proizvodnih in strukturnih stroškov, izboljšanje izkoristka proizvodnih kapacitet, večanje zaslužka od prodaje ter izboljšanje podobe in povečanje vrednosti blagovne znamke.