Opel: 15 let sistema sedežev Flex7

Aktualno, Zanimivosti

Leta 1999 je Zafira kot enoprostorec z izvirno Oplovo formulo Flex7 postavila povsem nova merila za fleksibilnost avtomobilske notranjosti.

Leta 1999 je Zafira kot enoprostorec z izvirno Oplovo formulo Flex7 postavila povsem nova merila za fleksibilnost avtomobilske notranjosti.

Sofisticirana zasnova prilagodljivega premikanja in zlaganja sedežev je bila namreč že od začetka eden izmed temeljnih vzvodov uspeha Zafire. Z novo generacijo avtomobila leta 2005 je bil sistem izboljšan in posodobljen v sleherni podrobnosti. Že v prvem letu prodaje je Zafira prejela številna priznanja, vključno s prestižnim »Zlatim volanom«. V prvi in drugi generaciji je bilo prodanih več kot 2,2 milijona Zafir, leta 2011 pa je med kupce zapeljala Zafira Tourer, »klubski prostor na kolesih«, s perfektno uravnovešenim razmerjem med funkcionalnostjo in udobjem.

Opel-zafira-s-4-kolesi-2012

Zafira – pionir med sedemsedežnimi kompaktnimi enoprostorci

Formula Flex7 je ostala od leta 1999 do danes v osnovi nespremenjena: največja fleksibilnost notranjosti brez odstranjevanja sedežev iz vozila. Od prve generacije Zafire dalje je bilo tako mogoče sedeža v zadnji, tretji vrsti, posamično ali skupaj podreti v dno prtljažnika. Tako je bila s preprostim potiskom sedalne površine sedežev v drugi vrsti navzdol in preklopom naslonjala sedežev naprej, dosežena izjemna prostornina prtljažnika 1700 litrov. V le 15 sekundah je mogoče Zafiro spremeniti iz sedemsedežnika v vozilo le z dvema sedežema. »Želeli smo, da bi bil sistem kar najbolj preprost in bi zahteval kar najmanj napora pri zlaganju,« pravi Frank Leopold, direktor Skupine inovativnega inženiringa, odgovorne za študijske avtomobile in napredne zgradbe vozil, oče koncepta Flex7. »Kot vsakdanjega uporabnika smo si zamislili mati, ki ima v naročju otroka in mora sočasno spremeniti konfiguracijo sedežev v avtomobilu. Noben tekmec ni zmogel ponuditi primerljive fleksibilnosti. Nenadoma se je tudi vožnja po velikih nakupih spremenila v sproščeno opravilo. Ni bilo potrebno več razmišljati, kako raznovrstne predmete in številne nakupovalne vrečke zložiti v avtomobil.« Zahvaljujoč privzdignjeni sedalni površini in bogato odmerjenemu prostoru pa je sproščajoča in posebej udobna tudi vožnja z Zafiro.

S prihodom sistema Flex7 se je pri Oplu zaključilo obdobje napornega in zahtevnega odstranjevanja ter vstavljanja težkih sedežev. Celo 15 let kasneje tekmeci še vedno običajno ne ponujajo primerljivih rešitev.

Opel-zafira-tourer-spredaj-test-2012

Zafira Family in Zafira Tourer – uspešen par za vse potrebe

Za drugo generacijo Zafire so Oplovi inženirji leta 2005 optimizirali premikanje in zlaganje sedežev v drugi vrsti. Sedeži so postali deljivi v razmerju 40:20:40 in nudili so posebej udobno sedenje odraslim na zunanjih dveh sedežih. Leta 2011 so z novo Zafiro Tourer, ultimativno prvakinjo uporabnosti, v ponudbo prišli sedeži sistema Flex7 Plus. Tudi pri njih se sedeži v zadnji, tretji vrsti zložijo v dno prtljažnika, kot pri izvedbah doslej, sedeži v drugi vrsti pa so zasnovani povsem na novo. Tri povsem ločene sedeže je mogoče posamično zlagati v ravno dno in trije sedeži v drugi vrsti imajo ob tem samostojno izjemen vzdolžni pomik v dolžini 210 mm. Z zloženimi sedeži v drugi vrsti se sedaj prostornina prtljažnika poveča na 1860 litrov. »S tako prilagodljivo notranjostjo je Zafira Tourer idealna tudi za poslovna potovanja, kar pomeni, da je vsekakor mnogo več, kot le družinski avtomobil,« pravi Leopold.

Potovalno udobje prvega razreda v »klubskem prostoru na kolesih

Med izjemnosti Zafire Tourer sodi tudi Lounge Seating system, s katerim je potnikom v drugi vrsti razkošno odmerjen prostor za posebej udobno sedenje, primerljivo s sedenjem v premijskih limuzinah. Domiseln in za upravljanje posebej preprost mehanizem spremeni naslonjalo srednjega sedeža v hipu v udobno naslonjalo za roke. Zunanja sedeža je mogoče vzdolžno premikati v dolžini 280 mm in s sedežema v skrajni legi je zagotovljen največji prostor v razredu. Popolno novost predstavlja možnost potiska zunanjih sedežev za 50 mm proti sredini potniškega prostora, s čemer se pridobi izjemno veliko prostora v višini ramen.

Opel-zafira-tourer-notranjost-test-2012

Serija Flex: recept uspeha tudi za druge Oplove modele

opel Flex7 2014 zafiraOd prve vgradnje Flex7 leta 1999, je bila tovrstna fleksibilna zasnova notranjosti izhodišče za številne rešitve in sisteme tudi v drugih Oplovih modelih. Zasnova sedežev Flex7, najprej uporabljena v Opel Zafiri, je bila tako kasneje izhodišče oziroma navdih tudi za razvoj sedežev FlexSpace, vrat FlexDoors in sredinske konzole FlexRail v Opel Merivi, nosilca koles FlexFix ter sistema podiranja naslonjala zadnjih sedežev FlexFold v Astri Sports Tourer. »Naš cilj je bil zagotoviti inovativnost slehernemu modelu, s čemer so vse te do hrbta prijazne in družinsko uporabne rešitve svojevrstna nadgradnja oziroma obogatitev avtomobila,« pravi Leopold.

Pregled: Oplove Flex inovacije

1999 Začetek izdelave in prihod na trg prve Zafire. Novi sistem sedežev Flex7 je postavil merila za prvo generacijo integrirane fleksibilnosti v avtomobilu.
2003 S sistemom FlexSpace je Opel Signum ponudil več prostora in več udobja, kot kadarkoli prej. Zadnjo sedežno klop sta sestavljala dva posamična sedeža, ki sta ponuja izjemno veliko prostora za noge. Osrednji del sedežne klopi je bilo mogoče spremeniti v naslon za roke, oziroma v predal za shranjevanje različnih predmetov.
2003 Meriva je vzpostavila segment majhnih enoprostorcev. Zahvaljujoč rešitvi FlexSpace, je Merivo mogoče hitro spreminjati v pet, štiri, tri ali dvosedežni avtomobil, ne da bi pri tem iz nje odstranili katerikoli sedež.
2005 Posodobitev sistema Flex7 z drugo generacijo Zafire. Sedeži v drugi vrsti so postali deljivi in zložljivi v razmerju 40:20:40.
2006 Opel je bil prvi in edini izdelovalec avtomobilov z nosilcem koles FlexFix v novi Corsi. Nosilec je bil popolnoma integriran v zadnji odbijač in mogoče ga je preprosto izvleči kot predal in nanj namestiti dvoje koles.
2009 V razredu kompaktnih avtomobilov je bila uporabljena kreativna rešitev Oplovih inženirjev in oblikovalcev FlexFloor. Ponudila je uporaben, preprosto dosegljiv prostor za shranjevanje različnih predmetov in tako odločno povečala fleksibilnost Astre. Dno prtljažnika je mogoče vpeti na treh višinah. Na najnižji višini znaša prostornina prtljažnika 370 litrov.
2010 Meriva druge generacije izstopa z inovativnimi zadaj vpetimi vrati FlexDoors, ki lajšajo vstopanje in izstopanje iz vozila. Posebej prilagodljiv sistem zadnjih sedežev FlexSpace in patentirano Oplov integriran nosilec koles FlexFix sta omogočili Merivi, da je postala prava prvakinja fleksibilnosti. Je edini avtomobil, ki je pridobil certifikat nemške pobude za zdrav hrbet (AGR) za celostno ergonomično zasnovo. Merivi je namenjena tudi konzola FlexRail.
2010 Astra Sport Tourer je prvi kompaktni karavan izven premijskega razreda , ki ima daljinsko upravljanje podiranja naslonjal sedežev FlexFold. Naslonjala se podrejo s preprostim stiskom gumba. Rešitev dopolnjuje še druge domiselne novosti, značilne za vozila višjih razredov. Prostornost prtljažnika Astre Sport Tourer znaša od 500 do 1500 litrov.
2011 Nova prvakinja vsestranske prilagodljivosti je Zafira Tourer. V njeni notranjosti izstopajo sedeži izvedbe Flex7 Plus in sedežni sistem “Lounge Seating System” kot opcija.
2013 Opel je patentirani nosilec koles FlexFix ponudil v skorajda vseh svojih modelih: Antari, Astri, Corsi, Merivi in Zafiri Tourer. Nova člana kluba FlexFix sta postala še mali SUV Mokka in avtomobil sodobnega življenjskega sloga ADAM. Z drugo generacijo nosilca koles FlexFix je mogoče na Astro Sports Tourer in Zafiro Tourer namestiti štiri kolesa, na Mokko pa tri.
2014 Posodobljena in izboljšana sredinska konzola FlexRail je bila vgrajena v novo Merivo. Ob enaki uporabnosti in vsestranskosti ponuja več prostora za noge zadaj sedečim.