Opel obljublja odlične vozne lastnosti nove Insignie, ki bo 175 kg lažja

Aktualno, Novosti

Opel skuša poskrbeti, da ima Insignia Grand Sport vse, kar za vozno dinamiko in okretno vožnjo potrebuje limuzina srednjega razreda. Novinka bo za do 175 kilogramov lažja od predhodnice, kar pozitivno vpliva tako na vodenje kot na vozno zmogljivost. Nova Insignia bo za 29 milimetrov nižja od predhodnice, kolotek je širši za 11 milimetrov, previsa pa sta […]

Opel skuša poskrbeti, da ima Insignia Grand Sport vse, kar za vozno dinamiko in okretno vožnjo potrebuje limuzina srednjega razreda. Novinka bo za do 175 kilogramov lažja od predhodnice, kar pozitivno vpliva tako na vodenje kot na vozno zmogljivost.

Nova Insignia bo za 29 milimetrov nižja od predhodnice, kolotek je širši za 11 milimetrov, previsa pa sta bila znatno skrajšana, zato je medosna razdalja povečana za 92 milimetrov – to zagotavlja dodatno smerno stabilnost pri večjih hitrostih. Izpopolnjeno podvozje FlexRide blažilnike, krmiljenje in pogon prilagaja samodejno ali prek izbire načinov “Standard”, “Sport” in “Tour”. Najboljši preizkus vsega naštetega omogoča legendarna steza Nordschleife dirkališča v Nürburgringu. Proga predstavlja ekstremen izziv, saj se površine nenehno spreminjajo, ravnine pa se izmenjujejo z zavoji. Tukaj potekajo zadnji koraki razvoja vsakega novega Opla.

Ekipa glavnega inženirja Insignie Andreasa Zipserja je na testne vožnje v Nürburgringu potovala z zakamufliranimi prototipi. Na 21 kilometrov dolgi progi Nordschleife so inženirji iskali zadnje odstotne točke na poti do optimalnih nastavitev vozila.

“Že ob vstopu v avto začutiš, da je bila Insignia zasnovana povsem na novo. Voznik je izjemno integriran, kar mu omogoča veliko boljši občutek za avto. Insignia je okretnejša tudi z istim motorjem,” je povedal Zipser, ki se že veseli naslednjih hitrih krogov.

Glavni inženir se odpravi v “paddock” in zapelje Insignio Grand Sport na Nordschleife. Kmalu s petsedežno limuzino doseže mejno območje, zapelje na del proge, znan kot “Brünnchen“, in nato mojstrsko obvlada “Pflanzgarten” – del, ki slovi med navdušenci nad dirkami. Zipser uživa z novim, natančnim krmiljenjem, ki se prilagaja hitrosti, in v položaju za volanom, saj je kokpit osredotočen na voznika. Voznikov položaj je za tri centimetre nižji kot pri predhodnici in ustvari občutek dejanske povezave z avtom: sredinska konzola zagotavlja dodatno oporo, instrumenti so usmerjeni proti vozniku, ki preprosto doseže vsa stikala in krmilnike. Rezultat je položaj, ki je povsem podoben voznikovemu položaju v turnih dirkalnikih in je idealen za športno vožnjo – in to ne le na Nürburgringu.

Opel črpa izkušnje tudi iz avtošporta

Opel črpa izkušnje tudi iz avtošporta

Vozniku je za dinamično vožnjo na voljo način “Sport” z idealnimi nastavitvami podvozja FlexRide: blažilniki so trši, krmiljenje in dušilna loputa se odzivata neposredneje. Sistem proti zanašanju ESP poseže pozneje in vozniku zagotavlja večji manevrski prostor. V načinu “Sport” samodejni menjalnik višje prestave izbere pozneje – Insignia je do zadnjega vlakna pripravljena na dinamično vožnjo.

Podvozje FlexRide elektrohidravlično prilagaja blažilnike prevladujočim razmeram na cesti in pri vožnji 500-krat v sekundi ali 30.000-krat v minuti. Voznik lahko shrani osebne nastavitve karakteristik krmiljenja, odziva dušilne lopute in blažilnikov prek gumba “Sport”.

“Nova centralna programska oprema za “nadzor voznega načina” je srce in duša prilagodljivega podvozja. Stalno analizira informacije senzorjev in nastavitev ter prepozna individualni vozni slog. Nato poskrbi za optimizacijo posameznih sistemov, ki zagotavljajo najboljši oprijem in lego na cesti,” je pojasnil Zipser.

Če med vožnjo z Opel Insignio Grand Sport v načinu “Standard” voznika zamika, da bi se zavojev ovinkaste ceste lotil nekoliko drzneje, programska oprema glede na vrednosti pospeševanja in zaviranja prepozna dinamičen slog in takoj izbere športne nastavitve komponent podvozja in pogona.