Opel Mokka tudi s proizvodnega traku v Španiji

Poslovno

SUV Opel Mokka nastaja sedaj tudi v Evropi, saj je bila prejšnji petek uradno zagnana njegova proizvodnja v španski Zaragozi. Častni gost slavnostnega začetka izdelave je bil španski kralj Filip VI. Skladno z načrti bo Opel letos potrdil pomembnost tovarne v Španiji z naložbami v skupni vrednosti 210 milijonov evrov. Lani je vrednost naložb znašala […]

SUV Opel Mokka nastaja sedaj tudi v Evropi, saj je bila prejšnji petek uradno zagnana njegova proizvodnja v španski Zaragozi. Častni gost slavnostnega začetka izdelave je bil španski kralj Filip VI.

Skladno z načrti bo Opel letos potrdil pomembnost tovarne v Španiji z naložbami v skupni vrednosti 210 milijonov evrov. Lani je vrednost naložb znašala 168 milijonov evrov. Ob prilagoditvi tovarne v Zaragozi za izdelavo Mokke je Opel vanjo v začetni fazi vložil 80 milijonov evrov. Od odprtja tovarne leta 1982 dalje, je Opel v tovarno vložil že več kot 4,3 milijarde evrov.

Izdelava sub-kompaktnega SUV v Španiji zagotavlja v tovarni približno 5700 delovnih mest. Ob Mokki v Zaragozi nastajajo še Opel Corsa in Meriva. Tako bo z zagonom izdelave pete generacije Corse, letos postavljen še en pomemben mejnik delovanja tovarne.

Opel_Zaragoza

Tovarna v Zaragozi je bila prilagojena izdelavi Mokke v hitrem času. Od odločitve in napovedi, da se bo avtomobil v bodoče izdeloval tudi v Evropi, je minilo le eno leto, kar je za slovenske razmere predvsem zaradi birokracije nepredstavljivo. Izjemno učinkovit odgovor na izziv je bil dosežen ob odločnem mednarodnem sodelovanju z General Motorsom. Doslej se je namreč Mokka izdelovala le v Južni Koreji.

V Zaragozi bo Mokka na začetku nastajala po principu CKD (Completely Knocked Down), s sestavnimi kompleti delov iz Južne Koreje, delež lokalno izdelanih delov pa se bo postopoma povečeval v naslednjih letih.