Kaj pa Opel Mokka LPG?

Aktualno, Novosti

Oplova Mokka je kupcem na voljo, ob klasičnih različicah z dizelskimi in bencinskimi motorji, tudi z motorjem na utekočinjen naftni plin (LPG).

Oplova Mokka je kupcem na voljo, ob klasičnih različicah z dizelskimi in bencinskimi motorji, tudi z motorjem na utekočinjen naftni plin (LPG).

Po različici LPG lahko kupci sežejo od 21.260 evrov dalje (priporočena maloprodajna cena v Sloveniji). Nova Mokka 1.4 LPG ima posebej optimiziran motor za vožnjo na LPG, a lahko deluje tudi na bencin. Voznik namreč lahko enostavno izbira med dvema gorivoma.

opel mokkaOb delovanju na LPG porabi motor največje moči 103 kW (140 KM) 7,7 litrov plina na 100 kilometrov (kombiniran cikel) in izpusti v ozračje 124 g CO2/km. Okolju prijazna Mokka LPG ob tem že dosega prihodnja evropska merila sestave izpušnih plinov (Evro 6). Ob vsem ne gre spregledati dejstva, da je strošek za gorivo Mokke 1.4 LPG v primerjavi z njenim bencinskim ekvivalentom za 50 odstotkov manjši.

Domiseln SUV privlači kupce po vsej Evropi. Na Finskem in Norveškem je Mokka vodilna v segmentu, v Nemčiji, Veliki Britaniji, Avstriji, Belgiji, Irski, Italiji in Švici pa zaseda drugo mesto. Glede na to, da je bilo doslej naročenih že 145.000 Mokk, bo Opel v drugi polovici leta 2014 povečal obseg njene izdelave s preselitvijo proizvodnje v Zaragozo.

Različica LPG Mokke je del strategije Opla, da ponudi različice na LPG v celotni ponudbi avtomobilov. Tako je kupcem na voljo kar enajst tovrstnih modelov: Insignia (s štirimi in petimi vrati ter Sports Tourer), Astra (s petimi vrati in Sports Tourer), Corsa (tri in pet vrat), ADAM, Meriva, Zafira Tourer in Mokka.

Motor Bi-fuel zagotavlja varnost in velik doseg

Motor Merive 1.4 Turbo LPG z največjo močjo 103 kW deluje v načinu Bi-fuel z aktiviranim bencinskim rezerovarjem in z LPG posodo prostornine 34 litrov. Prostornina posode za bencin znaša 53 litrov. Skupni doseg Merive LPG, v načinu delovanja Bi-fuel lahko sega do 1.300 kilometrov. Posoda za LPG v zadnjem delu avtomobila je povsem integrirana v prostor namenjen nadomestnemu kolesu in tako je prostornina prtljažnika nezmanjšana. Delovanje motorja na LPG ali bencin lahko voznik preprosto preklopi s stikalom.

Zmogljivosti in odgovornost: dinamični in učinkoviti motorji

Opel Mokka SUV je kupcem na voljo s petimi dinamičnimi in učinkovitimi pogonskimi sklopi. Združujejo velike zmogljivosti z izjemno gospodarnostjo, najboljšo v segmentu SUV-B. Tako SUV nemškega inženiringa prinaša na ceste vozno dinamiko in moč, z ohranjanjem učinkovitosti v vseh razmerah delovanja.

LPG: zmanjšuje stroške in ogljični odtis

Največji in najpomembnejši trg za različico LPG ostaja Italija. Sledijo ji drugi ključni trgi med katere sodi tudi Nemčija. Vendar se cenovno učinkovita in praktična alternativa konvencionalnim in dizelskim različicam vse bolj uveljavlja tudi na vseh ostalih trgih v Evropi. Ob tem, da je cena litra LPG za 50 odstotkov manjša od cene litra neosvinčenega bencina super, je tudi zpust CO2 ob vožnji v mestu manjši za 11  odstotkov (158 g/km, namesto 177 g/km). Kombiniran izpust ob vožnji na LPG znaša 124 g CO2/km, ob vožnji na bencin 139 g CO2/km, kar predstavlja 13-odstotno razliko. Ob vsem se voznikom ni potrebno obremenjevati z iskanjem točilnih mest za LPG saj je omrežje 35.000 bencinskih servisov z LPG gosto prepredeno po vsej Evropi.