Opel Meriva 1.6 CDTi Cosmo

Opel, Testi, Top

Opel Meriva je s prenovljeno podobo postala odrasla. Popravki niso veliki, so pa korak v pravo smer. Sploh v notranjosti je počutje precej bolj domače.  Opel Meriva je že stara znanka naših testov. Pred prenovo smo preizkusili 1.4 litrsko različico z bencinsko-plinskim pogonom, običajno 1.4 turbo bencinsko in tudi 1.7 litrsko dizelsko različico. Okrog njenih […]

Meriva je ob sončnem zahodu izjemno fotogenična.

Opel Meriva je s prenovljeno podobo postala odrasla. Popravki niso veliki, so pa korak v pravo smer. Sploh v notranjosti je počutje precej bolj domače. 

Opel Meriva je že stara znanka naših testov. Pred prenovo smo preizkusili 1.4 litrsko različico z bencinsko-plinskim pogonom, običajno 1.4 turbo bencinsko in tudi 1.7 litrsko dizelsko različico. Okrog njenih pravilno ali “napačno” postavljenih vrat smo se in so se že vsi razpisali na dolgo in široko.

meriva-9

Zunanja podoba prenovljene Merive nadaljuje tisto, kar je Opel začel pri Insigniji. Prednji žarometi so bolj izraziti, maska spuščena bolj k tlom, prednji odbijač je agresivnejši. Paket Cosmo vse skupaj popestri z nekaj kromiranimi letvicami, ki izpadejo simpatično. V kombinaciji z zelo temno zeleno barvo avto izgleda resno in zrelo.

meriva

Notranjost je tista, kjer so Oplovi inženirji naredili večji korak naprej. Izbrani materiali niso več tako plastični, kot smo to videli pri predhodnici. Opel želi narediti korak naprej in se pokazati kot pravi “nemški avtomobil”, kar uspešno promovirajo tudi v oglaševalskih kampanjah.

Meriva je s prenovo naredila korak naprej

Meriva je s prenovo naredila korak naprej

Armaturna plošča je še vedno polna stikal. Voznik potrebuje nekaj privajanja, vendar ko jih osvojiš izpadejo mnogo boljše kot rešitve z zasloni na dotik. S tipkami namreč dobimo nek občutek in povratno informacijo, brez da bi pogled umaknili iz ceste. Bogata oprema, med katero sodijo tudi ogrevana prednja sedeža in volanski obroč se bosta prikupila predvsem v zimskih dneh.

Navigacijska naprava je pregledna in z velikim zaslonom. Njeno upravljanje je med preprostejšimi na trgu in ne bi smelo delati preglavic tudi tistim starejšim.

Postavitev vrat je Merivo naredila tako drugačno od tekmecev.

Postavitev vrat je Merivo naredila tako drugačno od tekmecev.

Zanimiva rešitev je dodaten predal in naslon za roko na zadnjih sedežih. Z njim Meriva postane 4 sedežnik in potnika zadaj uživata v ločenih sedežih, ki jih je mogoče povsem prilagajati. Tudi sam sredinski predal se lepo prilega rokama, ki tako počivata med vožnjo. Morda je malce čudna le odprtina, ki nastane med sedežema in prtljažnikom.

Meriva je ob sončnem zahodu izjemno fotogenična.

Meriva je ob sončnem zahodu izjemno fotogenična.

Dizelski agregat je poznan že iz ostalih Oplov. Še vedno ima znano hibo, da je pri nizkih obratih izjemno len,  zato bo speljevanje vedno zahtevalo tudi pomoč stopalke za plin. Na testu smo se osredotočili na mestno porabo goriva, ki je znašala 6,8 litra, kar je precej več od predvidenega, se je pa na relaciji spustila do 6,5 litra. Ker smo bili z Opli zadnje čase navajeni, da so bili izjemno varčni nas je poraba presenetila.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Opel Meriva 1.6 CDTi Cosmo si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Zanesljivost, najpogostejše napake in okvare Opel Meriva 1.6 CDTi Cosmo si lahko ogledate na AvtoNasveti.com

Foto: Anej Ferko in Andreja Verovšek
_______

Podatki:
Motor / menjalnik: 1.6 CDTi (100kW/130 KM, 320 Nm) / 6. stopenjski ročni
Poraba po ECE: 4,8 / 4,2 / 4,4 l (CO2: 116 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 197 km/h / 9,9 sek
Dolžina / širina / višina: 4288 / 1812 / 1615 mm
Medosna razdalja: 2644 mm
Masa praznega vozila: 1430 kg
Posoda za gorivo: 54 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 400-1500 l

Cena osnovne različice (1.4 ECOTEC 74 kW selection): 15.520 EUR
Osnovna cena vozila (1.6 CDTi 100 kW cosmo): 19.448 EUR
Osnovna cena testnega modela: 24.158 EUR brez popusta 2.250 EUR (trenutna akcija)