To je nova Opel Insignia Grand Sport 2017

Novosti

Prvi pogled na naslednjo generacijo Oplove admiralske ladje kaže, da si povsem zasluži novo ime. Izjemno uspešni Insignii prve generacije, ‘Evropskemu avtu leta 2009’ z več kot 900.000 prodanimi vozili doslej, sledi nova Opel Insignia Grand Sport, ki temelji na povsem novi arhitekturi vozila. Medosna razdalja je podaljšana za 92 mm, kar omogoča veliko več […]

Prvi pogled na naslednjo generacijo Oplove admiralske ladje kaže, da si povsem zasluži novo ime. Izjemno uspešni Insignii prve generacije, ‘Evropskemu avtu leta 2009’ z več kot 900.000 prodanimi vozili doslej, sledi nova Opel Insignia Grand Sport, ki temelji na povsem novi arhitekturi vozila.

Medosna razdalja je podaljšana za 92 mm, kar omogoča veliko več prostora v notranjosti, to pa bodo najbolj cenili potniki na zadnjih sedežih. Obenem so lahko oblikovalci novi Insignii Grand Sport namenili športna sorazmerja in pravo držo admiralske ladje, sedaj je videti daljša in nižja, ima vitko silhueto kupeja in drzno držo vozil višjega razreda. Dopolnjuje jo najboljša aerodinamika v tem razredu s količnikom CD samo 0,26. V notranjosti nova Insignia Grand Sport voznika navduši tudi z vitko armaturno ploščo, ki ga obdaja, in tri centimetre nižjim sedežnim položajem za aktivnejšo in neposrednejšo vozno izkušnjo.

Tako kot pri Opel Astri je bila učinkovitost ključnega pomena tudi pri razvoju nove Insignie Grand Sport. Optimizacija oblog in uporaba lahkih materialov sta pomagali maso zmanjšati za do 175 kilogramov, kar prispeva k natančnejši vožnji in večji okretnosti. Nove tehnološko napredne funkcije, kot je štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora ali novi osemstopenjski samodejni menjalnik, pomagajo vozniku v celoti izkoristiti prednosti vozila.

Oblikovanje po navdihu Monze Concept

Monza Concept je navdihnila notranje in zunanje oblikovanje nove Insignie Grand Sport in to precej konkretno, ko so oblikovalci ustvarjali novo Oplovo admiralsko ladjo, je bil v studiu tudi model Monze. Pred oblikovalci je bila zahtevna naloga z jasnim ciljem, da ustvarijo prestižno, vitko in športno različico konceptnega avtomobila.

Rezultat govori sam zase. Nova Opel Insignia Grand Sport je lažja. Kljub malenkostnemu povečanju dolžine (na 4897 mm) so že v osnovi uspeli maso zmanjšati za približno 60 kilogramov. Skupno je novinka za do 175 kilogramov lažja od predhodnice. Čeprav so medosno razdaljo s povsem novo arhitekturo povečali za 92 milimetrov, so oblikovalci skladno skrajšali prednji in zadnji previs, kolotek pa razširili za 11 milimetrov. S temi razmerji je Insignia Grand Sport še bolj podobna avtomobilom višjih razredov s pogonom na zadnji kolesi.

Pozornost do podrobnosti je opazna tudi v notranjosti vozila. Kokpit je usmerjen vzdolž vodoravnih linij, zato je videti vitek in širok, poudarjen pa je občutek elegantne lahkotnosti in prostornosti. Nova zasnova in spremenjena razmerja prinašajo veliko prednosti potnikom na zadnjih sedežih. Podaljšana medosna razdalja in povsem nove notranje obloge zagotavljajo dodatnih 32 milimetrov prostora v višini bokov, 25 milimetrov več prostora za ramena in kolena ter 8 milimetrov več prostora za glavo. Prostornina prtljažnika meri od 490 do 1450 litrov.

Kokpit je povsem osredotočen na voznika, ki sedi tri centimetre niže kot v predhodnici in je zato bolje povezan z vozilom, kar mu zagotavlja intenzivno, dejavno in še bolj športno vozno izkušnjo.

opel-insignia-grand-sport-304404

Pogonske tehnologije za večji užitek v vožnji

Ob uradnem začetku prodaje naslednje leto 2017 bo na voljo s pestro paleto turbo motorjev in menjalnikov. Učinkovit osemstopenjski samodejni menjalnik z optimiziranim trenjem je v ponudbi prvič. Navduši z najudobnejšim prestavljanjem v razredu, najprej pa bo na voljo samo v kombinaciji s štirikolesnim pogonom. Insigniin novi inteligentni štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora je najbolj dovršen v razredu. Dopolnjuje ga povsem novo, tehnološko napredno zadnje vzmetenje s petimi členi. Dve elektronsko nadzorovani večlamelni sklopki v sistemu štirikolesnega pogona nadomeščata običajni diferencial zadnje osi in zagotavljata natančnejši prenos moči posameznemu zadnjemu kolesu, ne glede na to, ali je podlaga utrjena, mokra, poledenela ali zasnežena.

Dodatno izpopolnjeno podvozje FlexRide je osnova za optimalno, situaciji prilagojeno vožnjo. Neodvisno ali glede na način ‘Standard’, ‘Sport’ ali ‘Tour’, ki ga je izbral voznik, nadzira in prilagaja blažilnike, krmiljenje, odziv dušilne lopute in točke prestavljanja (pri samodejnem menjalniku). Odvisno od izbranega načina sta krmiljenje in odziv dušilne lopute neposrednejša, sistem za preprečevanje zanašanja ESP pa poseže prej ali pozneje. Srce in duša prilagodljivega podvozja je nova osrednja programska oprema ‘Drive Mode Control’. Nenehno analizira informacije senzorjev in nastavitev ter prepoznava posameznikov vozni slog.

insignia-2017

Asistenčni sistemi

Nova Insignia Grand Sport ne osupne le z najsodobnejšo tehnologijo podvozja, temveč tudi z ultra-modernimi asistenčnimi sistemi in funkcijami za udobje. Noben drug model v tem segmentu ne nudi tako široke palete inteligentnih tehnologij kot nova različica Oplove admiralske ladje.

Ena najsvetlejših točk v vseh pomenih besede je že druga generacija Oplovih inovativnih in nagrajenih prilagodljivih IntelliLux LED® matričnih žarometov, ki jih omogoča izboljšana tehnologija LED, dopolnjena z razvojnimi dosežki Oplovih inženirjev. Funkcija za dolge luči ima zdaj 32 LED segmentov, kar je dvakrat več kot pri Astri, ki so vzdolžno vgrajeni v izjemno vitke Insigniine žaromete. Večje število LED segmentov omogoča še natančnejše prilagajanje različnih vzorcev osvetlitve situacijam v prometu, prehodi med posameznimi vzorci pa so hitrejši in bolj zvezni. Rezultat je izboljšava kakovosti osvetlitve, intenzivnosti svetlobe in reakcijske hitrosti.

led-insignia-luci

Med dodatnimi sistemi za pomoč vozniku so tudi:

  • Projekcijski zaslon: informacije o hitrosti, prometnih znakih, nastavljeni hitrosti omejevalnika hitrosti ali napotki navigacijskega sistema se projicirajo na vetrobransko steklo v voznikovem neposrednem zornem kotu, da lahko s pogledom ves čas spremlja dogajanje v prometu.
  • Sistem kamer z vidnim poljem 360°, ki ga sestavljajo štiri individualne kamere na vsaki strani vozila. Omogoča nadzor v celotnem krogu iz ptičje perspektive in znatno olajša vsak parkirni manever.
  • Prilagodljivi regulator hitrosti (ACC), ki meri razdaljo do vozila pred sabo in ustrezno prilagodi hitrost. V primeru nenadnega skrajšanja razdalje med voziloma ACC sproži samodejno zaviranje v sili.
  • Pomoč pri ohranjanju voznega pasu s samodejnim popravkom smeri in opozarjanjem na zapuščanje voznega pasu (LDW). Z nežnim pomikom volana (in opozorili LDW, če so potrebna) pomaga vozniku preprečiti nenamerno zapuščanje voznega pasu.
  • Opozarjanje na prečni promet za vozilom. Sistem uporablja radarske senzorje v zadnjem odbijaču in z njimi zaznava predmete, ki se bližajo z razdalje do 20 metrov pod kotom 90 stopinj iz leve ali desne strani za vozilom, kar je zelo uporabno ob zmanjšani vidljivosti pri vzvratni vožnji iz parkirnega mesta.

Udobje in sistemi za informacije

Opel je še vedno eden redkih proizvajalcev, ki nudi sedeže s certifikatom ‘Aktion Gesunder Rücken’ (kampanja za zdrav hrbet), zagotovo pa je naredil največ za njihovo demokratizacijo oziroma širšo dostopnost. Vrhunska ergonomska prednja sedeža v Insignii nudita kombinacijo električnih nastavitev bočne opore, masažne funkcije, pomnilnika položaja in prezračevanja, ki dopolnjujejo standardne možnosti nastavljanja v različnih smereh. Potnike v zadnjem delu vozila bo razvajala tudi možnost ogrevanja zunanjih sedežev. Poleg tega ogrevano vetrobransko steklo poskrbi za hitro preglednost v ledeno mrzlih zimskih jutrih.

2016-12-07_nova-opel-insignia-prve-fotografije-4

Za odlično razvedrilo in izjemno povezljivost poskrbijo najnovejši sistemi IntelliLink, združljivi s funkcijama Apple CarPlay in Android Auto. Ko je pametni telefon povezan s sistemom za informacije in razvedrilo v vozilu, se lahko tudi brezžično polni. Seveda je ‘na krovu’ tudi sistem za povezave in storitve Opel OnStar, ki nudi široko paleto storitev od samodejnega klica pri trčenju do pomoči v primeru kraje vozila. Z novo Insignio prihaja tudi nova storitev osebnega svetovalca, ki uporabnikom omogoča, da svetovalcu sistema OnStar na primer naročijo izbiro hotela in rezervacijo sobe. Dostopna točka 4G LTE Wi-Fi* v sklopu sistema OnStar (razpoložljivost je odvisna od države) potnikom v Insignii omogoča, da svoje naprave povežejo z internetom.

Opel Insignia Grand Sport se bo svetu prvič predstavila marca 2017 na avtomobilskem salonu v Ženevi.