Opel Cascada: športen in glamurozen kabriolet

Aktualno, Novosti

Opel Cascada z zložljivo streho bo med kupce zapeljala v začetku leta 2013. Cascada, avtomobil z vrha Oplove ponudbe je srednje velik kabriolet mer; dolžina: 4697 mm, širina brez vzvratnih zunanjih ogledal 1840 mm.

Opel Cascada z zložljivo streho bo med kupce zapeljala v začetku leta 2013.
 

Cascada, avtomobil z vrha Oplove ponudbe je srednje velik kabriolet mer; dolžina: 4697 mm, širina brez vzvratnih zunanjih ogledal 1840 mm.

5C01B750-1CE0-11E2-933B-E7A465B94067

Po številnih generacijah kompaktnih kabrioletov Kadetta in Astre se je Opel vrnil k nekdanji tradiciji prestižnih, nemnožičnih, štirisedežnih kabrioletov z zložljivo streho iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja, kot sta bila njegov Kapitän in Rekord.

Mehka zložljiva streha za poln užitek vožnje pod milim nebom

Z vpadljivo podobo in tipično Oplovimi tekoče klesanimi potezami odslikava dizajn Cascade klasično neminljivo eleganco »Grandes Routières« nekdanjih glamuroznih časov. Z zloženo streho ima Cascada čist odprt profil. Za odločnima, nagnjenima A stebričkoma strehe ni nikakršnih elementov zgradbe, ali varnostnega loka, ki bi kvarili silhueto. Pod to oblikovno čistostjo je dodan ščepec dramatičnosti s subtilno Oplovo bočno oblikovno zarezo. Ta se s spodnjega dela boka dviguje navzgor proti zadnjemu delu in se izteče v zadnje luči. Mehke vzdolžne poteze izpostavlja kromirana obroba, z elegantnim zaokrožanjem in ločitvijo karoserije od strehe.

Skladno klesan, namensko zmogljivostno izbočen je pokrov motorja na vrhu sprednjega dela. Meglenke so nameščene v dve odprtini v obliki plavuti morskega psa, ki ustvarjata vizualno ravnovesje s kromiranimi vstavki. Za dnevne sprednje in zadnje luči je uporabljena tehnologija diod LED v obliki značilnih Oplovih kril. Zadaj sta modula z diodami LED razširjena tako, da poleg ostre svetlobe zagotavljata avtomobilu tudi tipično premijsko podobo. Zadnje luči povezuje kromirana prečka, ki tako vzpostavlja ravnovesje s prednjim delom.

Za mehko zložljivo streho Opel Cascade so bili izbrani materiali, najboljših dobaviteljev premijskih kabrioletov. Tako je s posebno vmesno plastjo iz poliestra med zunanjo in notranjo oblogo zagotovljena dobra raven zvočne in toplotne izolacije. Elektrohidravličen mehanizem sprožen preko stikala na podaljšku sredinske konzole med prednjima sedežema odpre streho v 17 sekundah, tudi v vožnji s hitrostjo do 50 km/h. Ob tem sodi v serijsko opremo vseh različic Cascade sistem daljinskega vodenja odpiranje strehe s stikalom na ključu. Ob začetku prodaje bodo na voljo tri barve strehe. Možno jih bo kombinirati z desetimi barvami zunanjosti.

Tehnološki vozniški prostor izjemnega udobja in funkcionalnosti

Poteze armaturne plošče v obliki raztegnjenega krila, z resničnimi šivi na mehki prevleki, se stekajo v vrata, s čemer dinamično polkrožno obdajo sprednja sedeža. Povsem novim, prestižnim sprednjim sedežem so namenjena številne elegantne prevleke iz tkanin in usnja. Sprednja ergonomična sedeža s certifikatom AGR z vrha ponudbe sta odeta v prestižno, mehko usnje Nappa. Oplemenitena sta s sistemom ogrevanja in prezračevanja. V vročih poletnih dneh namreč veča udobje dotok svežega zrak skozi luknjice na usnju naslonjala sprednjih sedežev. Poseben sistem Easy Entry lajša dostop do zadnjih sedežev.

Opel Cascada ima številne prednosti mnogih odlagalnih prostorov in predalov ter velike prostornosti za kabriolet, kar jo spreminja v avtomobil velike vsakdanje uporabnosti skozi celotno leto. Okoli voznika je bilo razporejenih več uporabnih, velikih predalov. V vratih in pod armaturno ploščo. Zahvaljujoč serijski električni ročni zavori tudi na sredinski konzoli, prav tam, kjer je odlagalni prostor najbolj potreben in koristen. Osnovna prostornina prtljažnika ob spuščeni strehi znaša 280 litrov, ob dvignjeni 350 litrov. Prtljažniku je mogoče povečati prostornino in ga prilagoditi prevozu daljših predmetov. Ob tem je Cascada deležna prednosti sistema FlexFold, z električnim sproščanjem vpetja naslonjala zadnjih sedežev, deljenega v razmerju 50:50. To je rešitev, ki jo ni mogoče ponuditi v kabrioletih s trdno streho.

Trdnost karoserije združena z vrhunskim podvozjem

Trdnost zgradbe sodi med najpomembnejše značilnosti avtomobilov z zložljivo streho. Ima namreč izjemen vpliv na vozne lastnosti in je obenem temeljnega pomena za natančnost volana, akustične značilnosti, varnost in udobje ter za neposredno občutje kakovosti. Opel Cascada z jeklenimi ojačitvami spodnjega dela karoserije in točk vpetij elementov podvozja ponuja odlično razmerje med torzijsko togostjo in upogibnostjo. V primerjavi z Oplovimi kabrioleti prejšnjega rodu, kot je na primer Astra TwinTop, je zgradba Cascade  za 43 odstotkov vzvojno trša in 10 odstotkov odpornejša na upogibanja. To predstavlja pravšnjo osnovo za podvozje ter v veliki meri prispeva k odločnem zmanjšanju hrupa, tresljajev in večanju celostne  uglajenosti.

Nova srednje velika Opel Cascada ima seveda večja koloteka in medosno razdaljo kot Astra Twin Top iz leta 2006. Medosna razdalja je daljša za 71 mm, sprednji kolotek za 56 mm in zadnji za 70 mm. Vse to se neposredno odraža na voznih lastnostih, tako glede natančnosti vodenja, kot stabilnosti. Sprednja kolesa Cascade so serijsko vpeta na karoserijo z najboljšo Oplovo tovrstno rešitvijo obesami HiPerStrut, ki so bile izvirno razvite za Insignio OPC. Obese HiPerStrut (High Performance Strut) ločijo blaženje od krmiljenja, kar je osnova izjemno učinkovitega pogona in natančne vodljivosti v zavojih, ob sočasnem zmanjšanju navora obračanja volana in izboljšanju oprijema koles s podlago v vseh razmerah. Opel Cascada ima električno podprt volanski sistem krmilnega gonila z zobato letvijo, s sistemom pomoči odvisnim od hitrosti. Za večjo natančnost vodljivosti in bolj neposreden občutek je električni motor nameščen na zobato letev, nasproti spodnjega dela volanskega droga. V Cascadi je seveda na voljo tudi Oplov integriran in popolnoma prilagodljiv sistem nadzora podvozja FlexRide. Izboljšuje vozne lastnosti in vodljivost, ob sočasnem zagotavljanju izjemne varnosti, saj se samodejno prilagaja voznim razmeram, slogu vožnje in specifičnim željam voznikov. Opel Cascadi so namenjena od 17 do 20-palčna platišča. Premer sprednjih zavornih kolutov znaša največ 326 mm, zadnjih 325 mm.

Nova generacija bencinskega motorja 1.6 Turbo z neposrednim vbrizgom goriva

Za kabriolet Opel Cascada so na voljo številni pogonski sklopi. Na izhodišče je postavljen bencinski motor 1.4 Turbo z ročnim šeststopenjskim menjalnikom z dvema zmogljivostnima stopnjama 88 kW (120 KM) in 103 kW (140 KM). Zahvaljujoč funkciji overboost dosežeta obe največji navor 220 Nm. Dizelske barve brani motor 2.0 CDTI z največjo močjo 121 kW (165 KM), z ročnim oziroma samodejnim šeststopenjskim menjalnikom. Motor doseže s pomočjo funkcije overboost največji navor 380 Nm.

Vrhunec v ponudbi pogonskih agregatov Cascade predstavlja bencinski motor 1.6 SIDI Turbo ECOTEC. Ta srednje velik motor z neposrednim vbrizgom goriva sodi v novo generacijo motorjev, ki bo na trg prišla v začetku leta 2013. Motor združuje izjemno tekoče delovanje, velik in enakomerno razporejen navor ter izjemno posebej porabo goriva. Doseže največjo moč 125 kW (170 KM) in s pomočjo funkcije overboost največji navor 280 Nm med 1650 in 3200 vrtljajev na minuto. Motor bo na voljo z ročnim in samodejnim šeststopenjskim menjalnikom. Novi šeststopenjski samodejni menjalnik z omejenim trenjem omogoča v Cascadi s funkcijo Active Select tudi ročno prestavljanje za bolj športno vožnjo.

Zmogljivejši dizelska in bencinska različica bosta kasneje dopolnili ponudbo Cascade.


 

Tehnologije in varnostna oprema

Cascada združuje vožnjo pod milim nebom z najboljšimi Oplovimi tehnologijami. Mednje sodi sistem prilagodljivega delovanja sprednjih luči z 11 samodejnih funkcij AFL+, druga generacija kamere spredaj Opel Eye s številnimi novimi funkcijami (napreden sistem prepoznavanja prometnih znakov, opozorilo na vožnjo po ali preko vzdolžnih talnih oznak, nov sistema opozarjanja na pravšnjo varnostno razdaljo in opozorilo na nevarnost naleta), kamera zadaj, napreden sistem pomoči pri parkiranju v omejenem prostoru, ultrazvočni sistem pokrivanja mrtvega kota, ergonomična sprednja sedeža, ogrevanje volanskega obroča in sistem pomoči ob speljevanju navkreber.

Cascadina izjemno trdna potniška celica, izdelana v največji meri iz posebej trdnega jekla, zagotavlja najmanjšo možno deformacijo in največjo raven varnostnega prostora ob primeru trka. V vratih so vgrajene diagonalne ojačitve iz posebej trdnega jekla z dodatnimi ojačitvami na zgornji strani. Vetrobransko šipo nosita sprednja stebrička strehe iz kaljenega jekla. Ob morebitnem prevračanju se s pomočjo pirotehničnih sprožilcev in vzmeti samodejno dvigneta varnostna elementa nameščena za zadnjima sedežema, Sprožita se tudi v drugih nevarnih razmerah, vedno, ko se sproži kakšna izmed varnostnih zračnih blazin. Tako je avtomobil pripravljen na morebiten sekundaren trk, katerega posledica bi bilo prevračanje. Oba sprednja sedeža sta opremljena z dvosmerno nastavljivima aktivnima vzglavnikoma in dvojnima zategovalnikoma varnostnih pasov. Zategovalnika sta nameščena tudi na varnostnih pasovih zadnjih sedežev.