Opel Astra 1.6 CDTi ECOTEC

Opel, Testi

Opel Astra je z letošnim letom na voljo z nam že dobro znanim motorjem 1.6 CDTi, ki ustreza ekološkim normam Euro 6. Tišje delovanje in nižja poraba sta nova atributa Astre.  Opel Astra je v kompaktnem razredu kar stalni igralec, ki nikoli ne igra glavne vloge, pa vendar s svojo tradicijo vedno navduši tradicionalne kupce. […]

Rdeča barva postaja spet novi trend. In Astri izjemno pristaja.

Opel Astra je z letošnim letom na voljo z nam že dobro znanim motorjem 1.6 CDTi, ki ustreza ekološkim normam Euro 6. Tišje delovanje in nižja poraba sta nova atributa Astre. 

Opel Astra je v kompaktnem razredu kar stalni igralec, ki nikoli ne igra glavne vloge, pa vendar s svojo tradicijo vedno navduši tradicionalne kupce. Čeprav je Astra na trg zapeljala že leta 2009 še vedno odlično kljubuje času. Sploh, če je opremljena z malce bogatejšo dodatno in tudi asistenčno opremo, ki ji lepo “skrijejo gubice”.

Rdeča barva postaja spet novi trend. In Astri izjemno pristaja.

Rdeča barva postaja spet novi trend. In Astri izjemno pristaja.

“Linije Astre so po štirih letih še vedno aktualne, všečne, ne preveč vsiljene. Opel je nekako želel ustvariti avtomobil, ki bo ostal aktualen za daljše časovno obdobje in ni skrivnost, da so tu želeli iti v zelje predvsem Volkswagen Golfu je Iztok zapisal lansko leto ob testu Astre.

Dizelski motor je po novem bolj uglajen in še varčnejši.

Dizelski motor je po novem bolj uglajen in še varčnejši.

O Astri smo se že na široko razpisali v testu dizelske različice 1.7. Oblikovna razmerja so pravilno postavljena in avtomobil je zelo skladen. Prednji žarometi delujejo s pomočjo ksenonskih žarnic in se lepo prilagajajo cestišču. Oprema Active ponuja vse, kar povprečen kupce želi v tem razredu. Kot zelo uporaben je potrebno izpostaviti še sistem za zaznavanje vozila v mrtvem kotu. Ta z indikatorjem v stranskih ogledalih opozarja, če je vozilo v našem mrtvem kotu. Sistem so pri Oplu že nadgradili in deluje bolje, kot smo to poznali na začetku, kljub temu ima še nekaj prostora za izboljšave.

Sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu pogosto pozabljamo, a je izvrsten varnostni pripomoček.

Sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu pogosto pozabljamo, a je izvrsten varnostni pripomoček.

Že pri kar nekaj zadnjih testnih Oplih smo bili pozitivno presenečeni glede porabe goriva. Nov motor 1.6 CDTi je korak v pravo smer. Motor je bistveno tišji, kot je bil prej znani 1.7 CDTi. Tudi start-stop sistem deluje precej bolj uglajeno in ob zagonu ni več tipičnega dizelskega tresenja. Poraba goriva sicer ne doseže po normah doseženih vrednosti, vendar iskreno, tega danes ne dosega prav noben avtomobil.

Notranjost z uporabnimi predali in odlično navigacijo.

Notranjost z uporabnimi predali in odlično navigacijo.

Notranjost je ostala tradicionalna. Na začetku potrebuješ nekaj privajanja velikemu številu stikal, vendar ko jih osvojiš vse poteka tekoče. Navigacije deluje odlično in ima dobro grafiko, v svojem razredu v samem vrhu.

Končno vprašanje v tem razredu bodo vedno igrala čustva in pripadnost znamki. Astra je zelo konkurenčen avtomobil, ki s sodobnim dizelskim agregatom cilja na vse varčne kupce. In če boste izbrali rdečo barvo ne boste zgrešili, saj Astri zelo pristaja.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Opel Astra 1.6 CDTi ECOTEC si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Zanesljivost, najpogostejše napake in okvare Opel Astre si lahko ogledate na AvtoNasveti.com

Foto: Anej Ferko
_______

Podatki:
Motor / menjalnik: novi 1.6 CDTi turbodizelski (100 kW/136 KM, 320 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po NECE: 3,7 l (CO2: 97 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 198 km/h / 10,6 sekund
Dolžina / širina / višina: 4419 / 1814 / 1510 mm
Medosna razdalja: 2685 mm
Teža: 1430 kg
Posoda za gorivo: 55 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 370 – 1235 l

Osnovna cena (1.4 bencinski, Selection): 15.400 EUR
Osnovna cena testnega modela: 20.6902 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 24.660 EUR
(dodatna oprema: Paket AFL, paket funkcionalnosti, comfort paket, Parkirni asistent, sistem za nadzor tlaka v pnevmatiki, prilagodljiva notranjost, radio navi 950 evropa).