Opel Adam kot idealna podpora gasilcev

Aktualno

Opel ADAM je nedvomno prvak individualizacije – seveda najprej za osebno rabo, v prihodnje pa morda tudi za gasilce. Izstopajoči mestni avtomobil namreč sedaj odkriva tudi veliko vsestranskost kot vozilo za hitro posredovanje gasilcev.

Opel ADAM je nedvomno prvak individualizacije – seveda najprej za osebno rabo, v prihodnje pa morda tudi za gasilce. Izstopajoči mestni avtomobil namreč sedaj odkriva tudi veliko vsestranskost kot vozilo za hitro posredovanje gasilcev. Serijsko izdelan Opel ADAM je na voljo v 12 barvah zunanjosti in s tremi barvami strehe, kot študijski avtomobil za gasilce pa je izdelan v prepoznavni rdeče beli gasilski barvni kombinaciji. Majhen avtomobil sodobnega življenjskega sloga tako nadaljuje že več kot stoletno tradicijo Oplov za reševanje življenj, vse tja od slovitega »Doktorwagena« dalje.

Družba Opel Special Vehicles GmbH je predelala modni urbani Opel ADAM v gasilsko vozilo za hitro posredovanje. Rdeče bela športna študija posebne izvedbe reševalnega vozila z značilno klicno številko 112 na pokrovu motorja, bočnih vratih in vratih prtljažnika je opremljena s prepoznavno sireno in dvema utripajočima lučema z LED diodami na strehi. Ob tem je gasilski ADAM opremljen še s posebnim stikalom, primerljivim s stikali v letalih za vključitev delovanja utripajočih, opozorilnih luči in prenosnim dvosmerno delajočim radiem Tetra vpetim na nosilcu na sredinski konzoli. Posebno gasilsko opremo dopolnjujejo številni inovativni sistemi kot je informativno zabavni sistem IntelliLink povezljiv z iPhoneom in pametnimi telefoni delujočimi z operacijskim sistemom Android. Vse to omogoča ADAMU, da je najbolj povezan in omrežen mali avtomobil. Večkrat nagrajen novinec na avtomobilskem trgu se postavlja še s številnimi elementi in tehnologijami dodatne opreme, med katere sodi popolnoma samodejni sistem pomoči pri parkiranju, ogrevan volanski obroč v kombinaciji z ogrevanima sprednjima sedežema, sistem opozorila na vozilo v mrtvem kotu, prostor za vpetje pametnega telefona s sistemom prostoročnega upravljanja FlexDock, 18-palčna kolesa z rdeče belimi barvnimi vstavki in dnevne luči z LED diodami

opel adam gasilec 2013Med posebej uporabne elemente opreme gasilskega ADAMA sodi oprema za prvo pomoč družbe Bösenberg z defibrilatorjem, gasilskim aparatom in trdno vpeto čelado.

Ohranjanje življenj s hitrim posredovanjem: bogata tradicija Oplovih reševalnih vozil 

Le s 3,7 metra v dolžino in številnimi inovativnimi tehnologijami je poskočen, urbani ADAM idealen za hitro posredovanje v gostem mestnem prometnem vrvežu. Oplova reševalna vozila vodi v prihodnost, ki nadaljuje več kot stoletno tradicijo vozil znamke namenjenih reševanju.

Prvo tovrstno vozilo je bil “Opel 4/8 hp” iz leta 1909. Kmalu po tem, ko je zapeljal iz tovarne je postalo razumljivo, zakaj se je dvosedežnega avtomobila oprijel naziv »Doktorwagen«. Majhno vozilo je namreč bilo bolj okretno od takratnih konvencionalnih avtomobilov. Z njim je bilo preprosteje voziti po ozkih ulicah, kar je še posebej uporabno za zdravnike, ki so tako z njim hitreje in preprosteje prispeli do svojih pacientov.

Pomembnost poklicnih reševalcev s pripadajočo opremo je Opel odkril dve leti kasneje. Leta 1911 je namreč veliki požar uničil dobršen del tovarne v Rüsselsheimu. V odzivu na dogodek je bila kmalu ustanovljena Oplova poklicna gasilska brigada z motorno gasilsko črpalko. S svojimi prvimi vozili namenjenimi lastnim gasilcem je Opel kmalu postavil nova tehnična merila za tovrstna vozila. Kmalu so njegova gasilska vozila pritegnila pozornost domačih in mednarodnih kupcev. Posebej znano in uveljavljeno gasilsko vozilo tistega časa je bil Opel Blitz. Med številne izvedbe nadgradenj na osnovi vozila namenjenega prevozu do devet potnikov, je bilo tudi vozilo s cisterno za vodo.

Leta 1952 je bil razvit novi Blitz. Priljubljenost med gasilci ga je nemudoma postavila na prodajni vrh tovrstnih vozil. Njegov poskočen in zmogljiv motor z uplinjači se je postavljal z izjemno robustnostjo. Za majhne gasilske enote je bil Opel Blitz z maso 1,75 t prvo motorno vozilo. Številni med njimi so ostali v uporabi vse tja do osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Danes Oplova odvisna družba Opel Special Vehicles GmbH (OSV) izdeluje na osnovi serijsko izdelanih avtomobilov posebna vozila za policijo, prvo pomoč in gasilce. Tovrstno posebno ponudbo sestavljajo namensko izdelana Astra s petimi vrati, Astra Sports Tourer, Insignia Sports Tourer, Corsa, Antara, Zafira in posebej prostoren družinski enoprostorec Zafira Tourer. V sodelovanju s specializiranimi predelovalci nastajajo na osnovi Opel Vivara in Movana vsestransko uporabna vozila za prevoz posadk, kot so reševalna in gasilska vozila.