OMV: Finančni rezultati za 2013

Aktualno, Poslovno

Na rezultate družbe OMV v letu 2013 sta vplivala težko tržno okolje in celovita preureditev družbe.

Na rezultate družbe OMV v letu 2013 sta vplivala težko tržno okolje in celovita preureditev družbe.

Pridobitev sredstev v Severnem morju in prodaja rafinerije Bayernoil pospešuje transformacijo iz družbe, usmerjene v proizvodnjo končnih izdelkov in prodajo, (downstream) v družbo, usmerjeno v raziskovanje in proizvodnjo surovin (upstream).

Prihodki ostajajo na enaki ravni, in sicer 42,4 milijarde evrov. Dobiček iz poslovanja pred izrednimi postavkami znaša 2,65 milijard evrov ter predstavlja 22 odstotni upad glede na rekordno leto 2012 in je primerljiv z dobičkom v letu 2011. Denarni tok je s 4,1 milijarde evrov na najvišji stopnji do sedaj, na rekordni ravni so tudi naložbe, in sicer v vrednosti 5,2 milijarde evrov.

omv drive & smile 2014

Izvršni direktor Skupine OMV, Gerhard Roiss“Leto 2013 je bilo odločilno za OMV. Leto, v katerem smo se preoblikovali v družbo, osredotočeno na raziskovanje nafte in plina. Zdaj imamo zavarovan portfelj, potrebenza uresničitev naših proizvodnih ciljev za leto 2016, ki znašajo 400.000 sodčkov ekvivalenta nafte na dan (boe/d).”

OMV je za leto 2014 napovedal raven proizvodnje med 320.000 in 340.000 sodčkov ekvivalenta nafte na dan (boe/d), v razmerah, ki bodo izziv za poslovanje tako na področju rafiniranja kot na področju plina.

Strateška preureditev je bila financirana predvsem z uspešnim znižanjem obratnega kapitala in močnim denarnim tokom. Kljub rekordnim investicijam je stopnja zadolženosti ob koncu leta ostala v skladu z dolgoročnim ciljem, ki znaša 30 odstotkov.

 Izvršni direktor Roiss o rezultatih: “Kljub izzivom v Libiji, zgodovinsko nizkim rafinerijskim maržam in šibkim trenutnim cenam na trgih s plinom, smo postavili temelje za donosno prihodnost.”

Izvršni odbor predlaga za leto 2013 zvišanje dividend iz 1,20 na 1,25 evra na delnico.