»Olimpijskih iger« v kartingu se bo udeležil tudi Gorišek

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Že dvanajsti po vrsti »Rotax MAX Challenge Grand Finals 2011« se bo letos med 23. in 26. novembrom odvijal na kartodromu Al Ain v Združenih arabskih emiratih. Že tretjič zapovrstjo se bo velikega finala udeležil tudi mladi Slovenec Matic Gorišek…

Že dvanajsti po vrsti »Rotax MAX Challenge Grand Finals 2011« se bo letos med 23. in 26. novembrom odvijal na kartodromu Al Ain v Združenih arabskih emiratih.

 
Že tretjič zapovrstjo se bo velikega finala udeležil tudi mladi Slovenec Matic Gorišek.
 
ADECB6AC-11D1-11E1-A503-663A66B94067Možnost nastopa na tej prestižni dirki, kjer se zbere več kot 270 voznikov iz 67 držav vsega sveta, ima še poseben pomen, saj lahko nastopijo le vozniki, ki so se dokazali med sezono. Slovenski kartist lahko prejme vabilo le, če je med prvimi tremi v Evropi, zmagovalec CEE prvenstva ali mednarodnega pokala Sportstil. Ravno slednjega je Matic že tretjič zapored osvojil in si s tem zagotovil že tretje povabilo na Rotaxov veliki finale, s čimer je postal eden od petih voznikov na svetu, ki jim je to uspelo trikrat zapored. Nastopil bo v najmočnejšem in najbolj zastopanem razredu 125 DD2 z menjalnikom.
 
Na žgočem soncu v neposredni bližini mest Dubaj in Abu Dhabi bo tekmoval dober teden. Najprej se mora prebiti čez zahtevne kvalifikacijske dirke, kjer je lani osvojil 6., 5. in 4. mesto. Nato je v polfinalu zasedel 8. mesto in med finalno dirko držal odlično 5. mesto, ko mu je v petnajstem krogu od štiriindvajsetih razneslo zavorni cilinder. Kljub velikemu razočaranju zaradi odstopa je Matic z nasmehom sprejel nesporno dejstvo, da se lahko brez težav kosa z najboljšimi kartisti. Celo organizatorji dirke so namignili, da so ga videli kot potencialnega zmagovalca.
 
Olimpijske igre v kartingu, kot so poimenovali Rotaxov Grand Finals, so organizirane od leta 2000. Matičeva letošnja pričakovanja so uvrstitev v finale med prvih deset. 
 
Vabilo za nastop v mestu Al Ain sta sicer letos prejela še dva slovenska kartista; v razredu 125 Rotax Max Senior Matija Jurkovič in v 125 Rotax DD2 Master nad 32 let Robert Kastelic.
 
David Rotar, triindvajsetlenik, eden uspešnejših kartistov zadnjih let, ki se je uspešno kosal v kartingu tudi s Sebastianom Vettlom, Sebastienom Buemijem in Jaimejem Alguersuarijem ter jih tudi prehiteval, je nad Matičevim vabilom navdušen: »Glede na vsa ozadja in vse, kar se je dogajalo in razvijalo v tej sezoni, si je Matic tako močno želel nastopiti na tej dirki, da se lahko dokaže in izkaže, da je zmožen narediti najboljši slovenski rezultat v Rotax kartingu do zdaj.« Rotar, ki zdaj budno spremlja Matičeve dosežke in mu pomaga pri treningih, je še dodal: »Poskušam mu, kot tudi Ivan Stojšič, z vsem svojim znanjem pomagati do dobrega rezultata. Nastop na tem prvenstvu mu je kot eno dokazovanje, da je v teh časih možno doseči dober rezultat, s katerim pa upam, da uspe pridobiti sponzorja. Največjega pomena je to, da Matic, kljub majhnosti Slovenije, lahko dokaže, da smo Slovenci v tem športu zelo uspešni, vendar na žalost brez podpore.«
 
V ekipi, ki je že odletela na Bližnji vzhod, so poleg že omenjenih še kot tehnična podpora Anton Rotar in oče Vanja Gorišek, ki se glede organizacije pokala Sportstil zahvaljuje vodji ekipe, Romanu Jernejcu. Slednji je najbolj zaslužen, da ima Slovenija velik ugled pri Rotaxu. Žal se dirke ne bo uspel udeležiti Matičev osebni fizični in psihični trener Igor Cesar, ki je zanj pripravil natančen trening za dobro pripravljenost na dirki.