Odrasle izzvali otroci, ki zahtevajo varnost v prometu

Zanimivosti

Ta teden je mimoidoče na Stritarjevi ulici v Ljubljani presenetil pisan in radoživ prizor. Otroci plesalci ter Goodyearova ambasadorja varnosti Alenka Godec in Žiga Ademovič …

Ta teden je mimoidoče na Stritarjevi ulici v Ljubljani presenetil pisan in radoživ prizor. Otroci plesalci ter Goodyearova ambasadorja varnosti Alenka Godec in Žiga Ademovič so ob prvem mednarodnem Goodyear dnevu varnosti v cestnem prometu s plesom presenečenja ob taktih himne Prometna glasno in veselo vsej Sloveniji povedali, kako pomembna je zanje varnost v cestnem prometu.

Datum Goodyearovega mednarodnega dne varnosti v cestnem prometu, ki smo ga v Sloveniji obeležili s plesnim flash mobom, ni izbran naključno, saj jesen s seboj prinaša spolzke ceste in slabšo vidljivost. “Za Goodyear je varnost v prometu najpomembnejša tema in zanjo si ne prizadevamo le z razvojem pnevmatik, ki omogočajo varno vožnjo, temveč s številnimi domačimi in mednarodnimi projekti in raziskavami. Tako smo 2. oktobra letosizdali dopolnjeno izdajo naše Bele knjige ‘Varna vožnja na prvem mestu: Izboljšanje prometne varnosti za voznike začetnike”, v katero smo vključili tudi poziv Evropski komisiji k izvedbi aktivnosti in sofinanciranju kampanj za povečanje zavedanja staršev o pomenu njihove vloge pri vzgoji mladih voznikov. Kot so namreč pokazali rezultati raziskav, ki jih je Goodyear izvajal kar tri leta zapored (leta 2012 med vozniki začetniki, leta 2013 med inštruktorji vožnje in letos med starši mladih voznikov), se evropski starši sicer zavedamo, da smo tudi pri vožnji avtomobila vzor svojim otrokom, a ta vzor, žal, ni preveč dober. Kar 77% staršev namreč meni, da jih njihovi otroci vidijo kot dobre voznike, hkrati pa 44% staršev priznava, da so bili kaznovani zaradi prehitre vožnje, in to medtem, ko so v avtu peljali otroka. Takšen odnos staršev do prehitre vožnje se odraža na mladih voznikih, saj je prav neupoštevanje hitrostnih omejitev njihova najpogostejša napaka,” je povedala Irena Kocjan, direktorica marketinga in PR za potniško pnevmatiko.

flash-mob-utrinek

Goodyear je na področju zagotavljanja večje varnosti že vrsto let aktiven tudi v Sloveniji, med drugim s projektom Za varnost otrok, ki ga podpira tudi Agencija RS za varnost prometa in v okviru katerega so tekom let mnogo vrtcev in šol opremili z odsevnimi brezrokavniki, da bodo otroci na cesti bolj vidni, šolskim vozilom brezplačno menjali pnevmatike in jih servisirali, izvedli izobraževanja za otroke in v letih 2011 do 2013 v 32 slovenskih občinah postavili prikazovalnike hitrosti. “Letos pa smo prvič vzpostavili neposredno sodelovanje z osnovnimi šolami in kar 26 slovenskim šolam na podlagi natečaja podelili vsaki po 2.000 evrov donacije za ureditev prometne varnosti v okolici šole in izobraževanja. Izbrali smo tudi prvega junior ambasadorja varnosti, kar je postal Žiga Ademovič, ki je napisal najboljše novo besedilo naše himne Prometna,” je domače aktivnosti Goodyeara predstavili Romana Stare, vodja marketinga.

Ob tej priložnosti je Goodyear razvil tudi izobraževalno igro za pametne telefone in tablice, namenjeno majhnim otrokom v vrtcih, imenovano Goodyear Kids Safety. Ta aplikacija bo otrokom pomagala pri osvajanju osnovnih prometnih pravil in varnega vedenja v prometu, kot je prečkanje ceste pri zeleni luči ali nošnja odsevnih jopičev in drugih odsevnih dodatkov. Igra je brezplačno na voljo na AppStore in na GooglePlay Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.getworksmedia.kidssafety

Zanimivosti o prometu in mladih

● 44% mladih evropskih voznikov priznava, da med vožnjo telefonirajo, in 41%, da med vožnjo s pametnim telefonom dostopajo do spleta
● Kar 65% evropskih inštruktorjev vožnje meni, da starši negativno vplivajo na odnos mladih voznikov do prometne varnosti.
● Čeprav tudi sami tvegajo na cesti, so evropski starši precej trdno prepričani, da njihovi otroci vozijo varno – kar 84% staršev meni, da njihovi otroci večino časa vozijo varno.
● Slovenskim staršem je, za razliko od drugih evropskih staršev, pri izboru šole vožnje od cene pomembnejša usposobljenost inštruktorjev.
● Tako evropski inštruktorji vožnje kot starši se strinjajo, da bi moralo učenje vožnje obsegati tudi vaje vožnje v izrednih vremenskih in prometnih razmerah.
● Presenetljivo veliko število evropskih staršev podpira uvedbo obveznih osvežilnih tečajev vožnje (46%) za izkušene voznike, torej zase, še posebej, če bi se jim zaradi tega znižale zavarovalne premije (66%).
● S pomočjo odsevnih dodatkov pešci in kolesarji svojo vidljivost iz nekaj deset metrov povečajo na kar 200 metrov.