Numero 9 – koncept Citroena

Aktualno, Novosti

Linija DS, ki dopolnjuje osnovni izbor vozil Citroën, raziskuje nova področja v svetu avtomobilizma. Z bolj radikalno ponudbo avtomobilov odpira nove perspektive v svetu premium avtomobilov.

Linija DS, ki dopolnjuje osnovni izbor vozil Citroën, raziskuje nova področja v svetu avtomobilizma.
 

Z bolj radikalno ponudbo avtomobilov odpira nove perspektive v svetu premium avtomobilov. Citroën, ki se navdihuje v svoji 90-letni zgodovini avtomobilske odličnosti, je v linijo DS vložil svoje najboljše znanje in izkušnje s področja ustvarjalnosti in tehnologije. Dve leti po začetku prodaje se linija DS, ki jo sestavljajo vozila Citroën DS3, DS4 in DS5, ponaša z več kot 200.000 prodanimi vozili.

B1C0CF96-86CC-11E1-88D8-4FAE65B94067

Zgodovina linije DS se letos nadaljuje s prodajo na Kitajskem. Zato bo znamka na avtomobilskem salonu v Pekingu premiero predstavila svoj konceptni avtomobil, imenovan Numéro 9 (ali Številka 9). Konceptno vozilo, ki naznanja prihodnost linije DS in napoveduje slogovne značilnosti naslednjih treh modelov v tej liniji: limuzina razreda C Premium Sedan, športni terenec in limuzina visokega razreda D.

S spretno kombinacijo dimenzij kupejevske in karavanske izvedenke, s svojimi napetimi linijami, dolgim pokrovom motorja, s svojo izjemno nizko lego (višina 1,27 m), s stabilno lego na 21-palčnih kolesih, “devetka” napoveduje izjemne občutke pri vožnji. In tudi občutek izjemnega udobja v vozilu s svojimi razkošnimi dimenzijami in streho s tremi svetlobnimi odprtinami, ki prispevajo k edinstvenemu gostoljubnemu vzdušju za vse potnike v vozilu.

Dolg je 4,93 m in širok 1,94 m ter razpolaga s 3 m dolgo medosno razdaljo. To je zagotovo prednost, ki omogoča več prostora za noge v predelu zadnjih sedežev. Dimenzije, ki vzbujajo željo po vstopu v vozilo in ustrezajo dejanskim potrebam po funkcijah in vsestranskosti kupcev vozil visokega razreda.

Hibridna tehnologija Plug-in: za čistejše okolje

S tehnologijo Full-hybrid Plug-in z možnostjo polnjenja prek električnega omrežja je konceptno vozilo številka 9 v skladu z ravnanjem znamke Citroën na področju varovanja okolja.

Za hibridni pogonski sklop z možnostjo ponovnega polnjenja je značilen elektromotor, nameščen na zadnji osi. Ta enostavna rešitev je povsem v skladu z značajem “devetke”: prispeva k boljšemu dinamičnemu obnašanju in boljši vlečni moči, hkrati pa zagotavlja nizko porabo goriva in nizke emisije.

B974D456-86CE-11E1-A957-4FAE65B94067

Tako “devetka” združuje glede na tržišče bencinski ali dizelski motor z notranjim zgorevanjem in elektromotor, vgrajen na zadnji premi vozila, ki razvije moč 52 kW (70 KM) in doseže 200 Nm navora. Elektromotor napaja litij-ionska baterija, ki jo je mogoče napolniti v samo 3 urah in 30 minutah prek klasične domače vtičnice. Model, ki bo razstavljen na avtomobilskem salonu v Pekingu, bo opremljen z bencinskim motorjem 1.6 THP, z močjo 165 kW (225 KM) in 275 Nm navora.

Zahvaljujoč hibridni tehnologiji plug-in z možnostjo polnjenja prek električnega omrežja “devetka” prispeva k manjšemu onesnaževanju okolja. To velja predvsem pri mestni vožnji v načinu z nično stopnjo emisije ZEV (Zero Emission Vehicle), ki omogoča delovanje izključno na električni pogon na razdalji 50 km, pa tudi pri vožnji po cestah, ki zahtevajo izmenična pospeševanja in zmanjševanja hitrosti, kjer hibridni pogon omogoča omejitev porabe goriva z delovanjem na obe vrsti energije. Pri vožnji po avtocesti prevzame nadzor motor z notranjim zgorevanjem, ki ponuja izvrstne zmogljivosti.

Pri močnem pritisku na pedal za plin posebna funkcija za kratkotrajno dodatno moč poveča navor tako, da združi navor motorja z notranjim zgorevanjem in elektromotorja, tako da konceptni avtomobil številka 9 lahko doseže večjo moč. Avtomobil pospeši z 0 na 100 km/h v 5,4 sekunde in prevozi 1000 m z mesta v 25,3 sekunde.

Pri zelo visokih obremenitvah ali tudi v primeru slabega oprijema s cestiščem vozilo preide na štirikolesni pogon, saj elektromotor tedaj začne poganjati zadnji kolesi, medtem ko motor z notranjim zgorevanjem poganja prednji. V posebej težkih pogojih vožnje, na primer pri vožnji navkreber po zasneženi cesti, lahko voznik tudi sam vključi štirikolesni pogon. Ta sprožitev štirikolesnega pogona v povezavi z aktivnim hidravličnim vzmetenjem zagotavlja večjo vlečno moč in popolno ter varno izrabo potenciala “devetke”.

Poleg dobrih voznih in okoljevarstvenih zmogljivosti ponuja ta tehnologija popolnega hibrida z možnostjo polnjenja prek električnega omrežja še tretjo prednost, ki ni zanemarljiva: potniški prostor je mogoče pred vsako uporabo vozila predhodno klimatizirati. Tako ga je mogoče predhodno ogreti, kar zagotavlja dobro počutje vseh potnikov takoj po vstopu v vozilo.