Prenovljena plemenita mačka

Aktualno, Novosti

Jaguar za avtomobilski salon v Detroitu pripravlja prenovljeno limuzino S-type. Poleg nekoliko spremenjene zunanjosti in notranjosti se avtomobil ponaša z več aluminija, znanim bencinskim pogonskim agregatom pa se pridružuje tudi turbodizelski motor. Izdatnejša uporaba aluminija…

Jaguar za avtomobilski salon v Detroitu pripravlja prenovljeno limuzino S-type. Poleg nekoliko spremenjene zunanjosti in notranjosti se avtomobil ponaša z več aluminija, znanim bencinskim pogonskim agregatom pa se pridružuje tudi turbodizelski motor.

Izdatnejša uporaba aluminija

Zunanja podoba jaguarja S-type za letošnje leto odseva nekoliko drugačne, predvsem bolj vitke in bolj športno urezane oblikovne linije. Inženirji so zaradi zmanjšanja teže namesto jekla raje uporabljali aluminij, tako da na primer lažji pokrov motorja prispeva k boljši razporeditvi teže med sprednjo in zadnjo osjo. Zadek je malenkost višji in se ponaša z nekoliko drugačnimi lučmi, sprednji del pa pri močnejših različicah zaznamuje maska iz aluminija, kar se spogleduje s klasičnimi športnimi jaguarji.

Potniška kabina prvič brez plemenitega lesa

Nekoliko sprememb je bila s smotrnejšo razporeditvijo merilnikov deležna tudi notranjost, na voljo je tudi več barv oblazinjenja in kvalitetnejši materiali, prvič pa je potniška kabina v S-type na voljo tudi brez vložkov iz plemenitega lesa. Več sprememb je deležno podvozje, kjer so inženirji drugače uglasili zadnje vzmetenje in dodelali volanski mehanizem, tako da naj bi bil novi S-type med vožnjo še bolj dinamičen avtomobil. Pri vseh različicah si je sedaj mogočem omisliti kolesa iz lahke litine premera 18 palcev, izboljšana pa sta tudi tempomat in tipala za pomoč pri parkiranju.

Znani bencinski motorji od 201 do 400 KM in nov turbodizel

Za pogon plemenite mačke skbijo trije že znani bencinski motorji in popolnoma nov turbodizelski motor. Osnovo predstavlja 2,5-litrski šestvaljnik V6 z 201 KM in 250 Nm, sledi mu 3,0-litrski V6 z 240 KM in 300 Nm. Oba sta na v voljo z ročnim petstopenjskim ali avtomatskim šeststopenjskim menjalnikom. Osemvaljne barve predstavlja 4,2-litrski V8 v dveh različicah, atmosfersko polnjen razvije 300 KM in 420 Nm, prisilno polnjen osemvaljnik pa 400 KM in 553 Nm. Pri obeh je na voljo zgolj avtomatski menjalnik. Od aprila dalje bo S-type na voljo tudi s popolnoma novim 2,7-litrskim šestvaljnim V6 dizlom z dvema turbinskima polnilnikoma.