Skok v kompaktni razred

Aktualno, Novosti

Kombiniranje sestavnih delov in platform različnih znamk pod okriljem avtomobilskih koncernov je že dolgo v navadi. GM se je na ta način lotil tudi novega Saabovega kompaktnega avtomobila, ki bo premierno predstavljen v Detroitu. Štirikolesno…

Kombiniranje sestavnih delov in platform različnih znamk pod okriljem avtomobilskih koncernov je že dolgo v navadi. GM se je na ta način lotil tudi novega Saabovega kompaktnega avtomobila, ki bo premierno predstavljen v Detroitu. Štirikolesno gnani 9-2X, ki bo na voljo le na severnoameriškem trgu, si je podvozje in motorje sposodil pri Subaruju.

Prvi Saab v kompaktnem segmentu

Saab 9-2X, izdelan na osnovi Subaru impreze, bo sprva namenjen ameriškemu in kanadskemu tržišču, ostali trgi pa zaenkrat ostajajo pod vprašajem. Petvratni 9-2X s štirikolesnim pogonom je za švedsko znamko novost, saj sodi v segment C, torej v golfov razred in je tako tudi krajši od Saabove limuzine 9-3. Iz Subarujeve tehnične zakladnice si pri njegovem razvoju niso sposodili le podvozja, temveč tudi značilne boxer motorje. Za športno vožnjo bosta skrbela dva agregata, prvi je 2.5-litrski atmosferski štirivaljnik s 156 KM, zmogljivejši pa 2.0-litrski prisilno polnjeni agregat s 227 KM v različici aero. Na dizelske motorje kupci ne bodo mogli računati, saj jih pri Subaruju ta hip v programu ni, sicer pa na ameriškem trgu predvsem zaradi nizke cene goriva po njih ni pravega povpraševanja. Navkljub športnemu karakterju je novinec primeren tudi za vsakdanjo rabo, njegov prtljažnik v osnovi meri 790, ob podiranju zadnje klopi pa celih 1.744 litrov.

GM in Fuji sta kapitalsko povezana

Tržni analitiki opozarjajo na stalno rast zanimanja za prestižna štirikolesno gnana vozila tudi v kompaktnem razredu, zato so pri Saabu glede prodaje novinca optimistični. Pri njegovem razvoju so inženirji izkoristili sinergije znotraj koncerna GM, zanimivo pa je tesno sodelovanje z japonsko znamko Subaru, avtomobilsko vejo koncerna Fuji Heavy Industries, ki je v 20-odstotni lasti Američanov. Novinca bodo izdelovali na Japonskem, začetek proizvodnje pa je določen za spomlad 2004. Za osnovno različico bo potrebno odšteti približno 25.000 dolarjev.