Športni MPV

Aktualno, Novosti

Mitsubishi, ki je bil leta 1983 z modelom space wagon med prvimi, ki so vstopili v razred enoprostorcev, stopnjuje ofenzivo z novim sedemsedežnim grandisom. Prodaja bo na glavnih evropskih trgih stekla letos poleti, cena za…

Mitsubishi, ki je bil leta 1983 z modelom space wagon med prvimi, ki so vstopili v razred enoprostorcev, stopnjuje ofenzivo z novim sedemsedežnim grandisom. Prodaja bo na glavnih evropskih trgih stekla letos poleti, cena za osnovni model pa se bo vrtela okoli 28.000 evrov. Grandisa bo sprva poganjal 2.4-litrski bencinski štirivaljnik s 165 konjskimi silami, prihodnje leto pa tudi 2.0-litrski turbodizel.

Združitev različnih konceptov

Pri Mitsubishiju poudarjajo, da je grandis nižji in bolj športen od konkurence. 4,765 m dolgega, 1,795 m širokega in 1,655 m visokega MPV-ja so zrisali pod vodstvom Oliviera Boulaya, oblikovne značilnosti pa so povzeli po konceptnih space liner in CZ3 tarmac. Združitev obeh konceptov Boulay označuje kot »fuzijo udobnega space linerja in emocionalnega ter športnega tarmaca.« Še najbolj prepoznaven je sprednji del, ki z značilnimi žarometi in masko motorja spominja na colta.

Noge iz prtljažnika

Grandis seveda stavi na prostorno in prilagodljivo notranjost, ki ponuja prostor sedmim potnikom. Zadnjo vrsto sedežev je mogoče enostavno zložiti v dno vozila, kar je v tem velikostnem razredu posebnost, nastane pa ravna nakladalna površina. Lahko jih nagnemo tudi v nasprotno smer in uživamo ob odprtih vratih prtljažnika. V drugi vrsti sta odvisno od stopnje opreme nameščena dva ali trije sedeži, ki jih je mogoče pomikati vzdolžno, omogočajo pa nastavljanje naklona naslonjal in višine opore za komolce. Z vsemi sedeži na mestu je prtljažnika za 320 litrov, ki ob zloženih sedežih v drugi in tretji vrsti naraste na 1545 l. Vse različice bodo opremljene z ABS, EBD, sprednjimi in stranskimi varnostnimi blazinami ter zavesami za prvo in drugo vrsto potnikov.

Varčni turbodizel šele prihodnje leto

Grandis se bo moral sprva zadovoljiti z enim motorjem in sicer z 2.4-litrskim bencinskim štirivaljnikom, opremljenim z variabilnim časom odpiranja ventilov MIVEC. Motor razvije 165 KM pri 6.000 vrt./min in 217 Nm navora pri 4.000 vrt./min. Končna hitrost z ročnim menjalnikom je 200 km/h, pospeški so 10 s, tovarniška poraba 9,4 l, štiristopenjski samodejni menjalnik pa poslabša zmogljivosti na 190 km/h in 11.7 s in 10 l. Dizelski agregat z dvema litroma delovne prostornine in 140 KM, ki pride leta 2005, je Mitsubishi kupil pri Volkswagnu.