Novo doma: VW amarok

Aktualno, Novosti

Na amaroka je Slovenija dolgo čakala, saj so se srečni lastniki drugod po Evropi že lani poleti lahko peljali z njim. Čakanje se je izplačalo, saj je sedaj tudi k nam končno pripeljal ta ogromen in vsestransko uporaben pickup, ki je v začetku prodaje…

13BD5BF4-6664-11E0-9A66-383E65B94067Na amaroka je Slovenija dolgo čakala, saj so se srečni lastniki drugod po Evropi že lani poleti lahko peljali z njim. Čakanje se je izplačalo, saj je sedaj tudi k nam končno pripeljal ta ogromen in vsestransko uporaben pickup, ki je v začetku prodaje na voljo le z dvojno kabino. 

 
Volkswagnov poltovornjak se proizvaja v Argentini, kar ne čudi, saj je na splošno v Ameriki največ povpraševanja po tovrstnih vozilih. Amaroka pa poleg evropskega dizajna zaznamuje še izjemno napreden in kvaliteten štirikolesni pogon, ki ga je proizvajalec že dobro predstavil na letošnjem reliju Dakar po Južni Ameriki. V notranjosti je amarok razen ogromnega prostora zelo podoben svojim sorodnikom v družini Volkswagen. Armaturna plošča je povsem klasična in le visoko sedenje daje vedeti, da ne sedimo v limuzini.
 
Nekaj dejstev o novem vozilu:
– Amarok je dolg kar 5,25 metra.
– Tovorni del meri 1,55 metra v dolžino ter 1,62 metra v širino, s čimer je omogočena vožnja euro palete s postavitvijo po širini. 
– Amarok je na voljo z dvema vrstema vzmetenja. Udobnejša za normalno vožnjo ima manjšo nosilnost – do 970 kilogramov. Vzmetenje za težje predmete pa omogoča nosilnost 1.150 kilogramov.
– Amarok omogoča vleko prikolice s skupno maso do 2,8 tone.
– Trenutno je amarok v ponudbi z dvema dizelskima pogonskima agregatoma. Manjši TDI je prostornine 2,0 litrov z močjo 90 kW (122 KM) in 340 Nm največjega navora. Močnejši je 2,5-litrski biturbo TDI z močjo 120 kW (163 KM) in 400 Nm največjega navora.
– Poraba šibkejšega motorja znaša po tovarniških podatkih 7,5 litra, medtem ko naj bi močnejši porabil le za 0,1 litra več dizelskega goriva. Oba zadostujeta emisijskemu razredu Euro 5.
– Amarok je trenutno v ponudbi le z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom.
– Pogon je lahko speljan na zadnji kolesni par (4X2) ali stalni štirikolesni pogonon 4motion. Razmerje navora med sprednjo in zadnjo osjo prehaja maksimalno 40 : 60 oziroma 60:40.
– Amarok je prvo tovrstno vozilo, ki ob vklopljenem štirikolesnem pogonu 4motion z reduktorjem ohrani delovanje ESP.
– Z vklopom gumba “off-road” amarok vklopi vse možne funkcije za vožnjo po izredno slabem terenu. Tu pomaga tudi sistem za spuščanje po klancu navzdol HDC. Možna je seveda tudi zapora zadnjega diferenciala. Zmore polno natovorjen premagati tudi 100-odstotne klance z naklonom 45 stopinj. V vodo lahko zabrede do pol metra.
– Amarok je na voljo v treh nivojih opreme; osnovna, trendline in highline. Potrebno je poudariti, da je osnovni nivo izjemno slečen, saj je namenjen predvsem podjetjim, ki potrebujejo v prvi vrsti delavski poltovornjak. Zato sta denimo odbijača in kljuke v črni barvi ter je brez električnih stekel in ogledal. Seveda pa ima serijski ABS ter sistem za nadzor stabilnosti ESP.
 
Osnoven amarok v Sloveniji stane 25.639 evrov. Z opremo trendline, ki vključuje odbijače in kljuke v barvi karoserije, pa amarok stane 29.948 evrov. Z biturbo motorjem in opremo highline pa je zanj potrebno odšteti nekaj čez 35 tisoč evrov. Kljub temu, da je slovenski trg s pickup vozili majhen, uvoznik cilja do konca leta prodati 80 amarokov.