Novo doma: Opel Zafira Tourer

Aktualno, Novosti

Z 21. decembrom 2011 je na slovenske ceste uradno zapeljala Opel Zafira Tourer, ki kot 3. generacija dopolnjuje že obstoječo Zafiro, ki ostaja v prodaji vse dokler bo zanjo večje zanimanje. Notranjost ima nova Zafira Tourer izdelano po Insigniji…

Z 21. decembrom 2011 je na slovenske ceste uradno zapeljala Opel Zafira Tourer, ki kot avtomobil 3. generacije dopolnjuje že obstoječo Zafiro, ki ostaja v prodaji vse dokler bo zanjo večje povpraševanje.

8865080C-2C80-11E1-A65A-898366B94067Zafiro 1. generacije so predstavili leta 1999 in od tedaj prodali več kot 2,2 milijona vozil. Zafira je prva nudila možnost, da se zadnja sedeža v tretji vrsti pospravita v dno. Do tedaj so namreč konkurentje v svojih enoprostorskih vozilih ponujali le, da se zadnja sedeža popolnoma odstranita iz vozila. V Sloveniji so v 12 letih prodali preko 4.000 Zafir. Poleg Insignie in Merive je to za Opel nov paradni konj.

Zafira Tourer ima prednja žarometa oblikovana kot bumerang, na sredini motornega pokrova pa ima izbočeno črto, kar je značilno za vse aktualne modele znamke Opel. Inženirji so A stebrička stanjšali s čimer je preglednost vozila boljša, medtem ko so zadnje luči opremljene z LED tehnologijo. Kot ostali Opli ima tudi Zafira Tourer možnost namestitve res velikih koles, homologirana je vse do 20 palčnih.

Nekaj podrobnosti o novem vozilu:
– Zafira Tourer je zrasla za 19 centimetrov, sedaj meri 4,66 metra in se razširila za 8 centimetrov.
– Maksimalna prostornina prtljažnika znaša 1860 litrov (40 litrov več kot 2. generacija).
– V notranjosti je na voljo več kot 30 prostorčkov za odlaganje predmetov. Med prednjima sedežema se nahaja že znani FlexRail, ki je nadgrajen in zato bolj prostornejši in uporabnejši.
– Nosilec za kolesa FlexFix, ki se potegne iz odbijača, je nadgrajen in ima sedaj nosilnost do 100 kilogramov oziroma do štiri kolesa, stane 950 evrov.
– Dizelska ponudba je omejena na motor s prostornino 2,0 litrov in tremi različicami moči; 81, 96 in 121 kW. Vsi motorji so serijsko opremljeni s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, po želji najmočnejša različica tudi z avtomatskim s šestimi stopnjami. Povprečna poraba za dizlaše je zaokrožena na 5,2 litra.
– Bencinsko ponudbo pričenja 1,8-litrski motor s 85 ali 103 kW, ki je dobavljiv le s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Na voljo je še 1,4-litrski Turbo pogonski agregat z različicama 88 ali 103 kW. Tu se serijsko prestavlja s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali po želji z avtomatiko. Izbrati je mogoče tudi sistem Start/stop s čimer se zniža nivo porabe goriva. Povprečna poraba teh motorjev sicer znaša med 6,3 in 6,7 litri na sto prevoženih kilometrov.
– Zafira Tourer ima tudi naprednejši in dopolnjeni sistem OpelEye, ki bere še več prometnih znakov ter opozarja na nepričakovano menjavo voznega pasu. Hkrati omogoča tudi prilagajanje snopa bi-ksenonskih žarometov.
– Nivoji opreme so Essentia, Enjoy (Enjoy Plus) in Cosmo.

Akcijske cene veljajo ob pričetku prodaje in sicer Zafiro Tourer z motorjem 1.8 in 85 kW moči je mogoče kupiti že za 19.050 evrov. Med bogato opremo velja omeniti radio s CD in MP3 predvajalnikom, klimatsko napravo, ESP, 6 zračnih varnostnih blazin, potovalni računalnik ipd… V prihodnjem letu želi zastopnik prodati v Sloveniji 300 Opel Zafir Tourer.

inset

Borut Gazvoda, direktor prodaje vozil Opel v Sloveniji:

»Novi Opel Zafira Tourer je eden od ključnih temeljev, zakaj pri Oplu optimistično gledamo v leto 2012. Z njim bomo namreč vstopili v segment, kjer do sedaj nismo bili prisotni. Prav tako z novo Zafiro Tourer ne bomo nagovarjali le naše tradicionalne Oplove kupce, temveč tudi tiste, ki se do sedaj še niso spoznali z vozili Opel. V bistvu gre za ponovitev zgodbe z Opel Insignio.«