Novo doma: Nissan micra

Aktualno, Novosti

Minuli teden je na slovenske ceste zapeljala 4. generacija majhne nissan micre. Gre za prvi Nissanov globalni avtomobil, ki se bo prodajal v več kot 160 državah po celem svetu. Da bodo zadostili povpraševanju, so jo pričeli proizvajati v 4 tovarnah.

66A8CE58-5D67-11E0-A2C1-B93766B94067Minuli teden je na slovenske ceste zapeljala 4. generacija majhne nissan micre. Gre za prvi Nissanov globalni avtomobil, ki se bo prodajal v več kot 160 državah po celem svetu. Da bodo zadostili povpraševanju, so jo pričeli proizvajati v kar štirih tovarnah hkrati.

 
Oblikovalski slog je pri novi micri postal nekoliko robustnejši, a še vedno simpatičen in povšeči predvsem nežnejšemu spolu. Z večjimi merami pa so želeli razvojni inženirji tudi povečati prostornost in praktičnost vozila. Micra ostaja pravi primerek  povsem mestnega avtomobila.
 
Nekaj dejstev o novem vozilu:
– Nova micra je zasnovana na povsem novi V platformi. Slovenske micre prihajajo iz tovarne v Indiji.
– Nova micra meri 3,78 metra, za kar je dobrih šest centimetrov daljša od 3. generacije.
– Prtljažnik meri 265 litrov, ob podrtih sedežih pa se povečana vse tja do 1.130 litrov.
– Trenutno je nova micra na voljo le z 1,2-litrskim bencinskim trivaljnikom, ki razvije 59 kW moči (80 KM). Pričakuje se še isto veliki, a podprt s turbinco, bencinski pogonski agregat z močjo 73 kW – prišel naj bi jeseni.
– Oba motorja sta serijsko opremljena s pestopenjskim ročnim menjalnikom. Opcijsko je mogoče naročiti samodejni brezstopenjski menjalnik CVT.
– Nivojev opreme je pet; visia, visia plus, acenta, tekna in tekna pack. Že v osnovi pa je micra opremljena s sistemom za nadzor stabinosti ESP in šestimi varnostnimi blazinami, a brez klimatske naprave. Dodatna paketa sta še city in sport.
 
Micra stane v najbolj slečeni različici 8.990 evrov. Do konca letošnjega leta želi zastopnik prodati približno 90 vozil.
 
Spodaj si lahko ogledate video predstavitev nove nissan micre, kot tudi njen “crash” test pri Euro NCAP, kjer je osvojila štiri zvezdice.