Novo doma: Audi A6

Aktualno, Novosti

V slovenske avtosalone je te dni zapeljal novi A6, čakalna doba zanj pa je že sedaj tri mesece. Naslednik uspešne poslovne limuzine prinaša nove rešitve na vseh tehničnih področjih. Karoserija je zaradi deleža vgrajenih aluminijastih komponent lahka.

173D9072-6084-11E0-87BF-383E65B94067V slovenske avtosalone je te dni zapeljal novi audi A6, čakalna doba zanj pa je že sedaj tri mesece. Naslednik uspešne poslovne limuzine prinaša nove rešitve na vseh tehničnih področjih. Karoserija je zaradi visokega deleža vgrajenih aluminijastih komponent zelo lahka. Izbor asistenčnih in multimedijskih sistemov je širok, upravljanje pa je intuitivno in razumljivo. Septembra pride na trg še karavanska različica avant. V pričakovanju je tudi hibridna različica.

 
Dolg pokrov motornega prostora, napeta strešna linija in markantne linije na bokih ustvarjajo dinamično celostno podobo. K značilni sliki sprednjega dela prispevajo opcijski LED-žarometi. Karoserija novega A6 je zaradi inteligentnega kombiniranja materialov maksimalno lahka, čvrsta in varna. V primerjavi s prejšnjim modelom se je teža zmanjšala za okrog 30 kilogramov – to je tudi temelj Audijevega koncepta lahke gradnje. Nova poslovna limuzina tehta (odvisno od izvedbe) do 80 kg manj kot njena predhodnica – Audi, pionir lahke gradnje v mednarodni konkurenci, je znova ovrgel trditev večji avto – večja masa, s čimer je vnovič zvišal kriterije za lahke konstrukcije. A6 2.0 TDI na primer prazen (brez voznika) tehta le 1.575 kilogramov. Karoserija pa se lahko pohvali še z drugimi prednostmi. Sodobni materiali in konstrukcijske metode zagotavljajo zelo nizek nivo hrupa v notranjosti vozila, natančna prilagoditev vseh komponent in hidravlično blaženje na vpetju prem in pogonskega sklopa pa zagotavljata odlično udobje vzmetenja.
 
266AA33C-6084-11E0-B101-383E65B94067
 
Nekaj dejstev o novem vozilu:
– Limuzina je dolga 4,92 metra in široka 1,87 metra, v višino pa meri le 1,46 metra.
– Opcijski žarometi so ksenon plus ali opcijski LED-žarometi, vklj. z zadnjimi LED-lučmi, opcijski sistem adaptive light, vklj. z brezstopenjskim uravnavanjem svetlobnega snopa.
– Za novi A6 je na začetku na voljo pet motorjev, dva bencinska in trije TDI, s skupnim razponom moči od 130 kW (177 KM) do 220 kW (300 KM). Čez čas bo na trg prišla tudi izvedba A6 hybrid, ki jo bosta odlikovali moč velikega V6-motorja in poraba na ravni štirivaljnika.
– Menjalniki so sledeči: ročni 6-stopenjski, multitronic in S tronic s sedmimi stopnjami.
– Štirivaljne različice so na voljo s pogonom spredaj, V6 serijsko ali opcijsko s pogonom quattro.
– V notranjosti se nahaja bogata serijska oprema z upravljalnim sistemom MMI radio, tipka za zagon in izklop motorja, večfunkcijski volan, komfortna avtomatska klimatska naprava ter ambientna osvetlitev in komfortni sedeži s prezračevalno in masažno funkcijo kot dodatna oprema.
– Poleg serijske opreme in dolgega spiska dodatne opreme, ki obsega kar 12 listov A4, si je mogoče omisliti tudi business paket, ki s popustom sedaj stane dobrih 5 tisoč evrov. Vključuje pa ksenonske žaromete, parkirni sistem plus, navigacijo, zmogljivejši avdiosistem, električni pomik pokrova prtljažnika, alarmno napravo, ipd.
 
37F82F7A-6084-11E0-B101-383E65B94067
 
Najugodnejši audi A6 trenutno stane 39.990 evrov in ima pod motornim pokrovom spravljen 2,0-litrski dizelski TDI pogonski agregat. A6 z 2.8 FSI velja za najcenejšo bencinsko različico, saj stane 45.330 evrov. Podrobnejše cene si lahko pogledate v pripetem ceniku >>tu<<. V letošnjem letu je plan prodati 120 vozil. V zadnjih sedmih letih so sicer skupaj z različicama allroad in avant prodali 1800 vozil A6.
 

V spodnjem video posnetku si lahko podrobneje ogledate novega audija A6.