Novo doma: Volvo XC60 (tehnologija na prefinjen način)

Novo doma, Top

Leta 2011 se je pričela transformacija Volva. Švedska avtomobilska znamka je skozi zgodovino poskrbela za veliko inovacij, ki jih odtlej uporablja vsa avtomobilska industrija. Kljub temu se zdi, da pri Volvu še nikoli niso imeli takšne želje, da jih trg prepozna kot najnaprednejše, kot smo temu priča danes. Načrtovalci se trudijo, da bi bila njihova vozila […]

Leta 2011 se je pričela transformacija Volva. Švedska avtomobilska znamka je skozi zgodovino poskrbela za veliko inovacij, ki jih odtlej uporablja vsa avtomobilska industrija. Kljub temu se zdi, da pri Volvu še nikoli niso imeli takšne želje, da jih trg prepozna kot najnaprednejše, kot smo temu priča danes. Načrtovalci se trudijo, da bi bila njihova vozila tehnološko čimbolj napredna in povezana. S tem razlogom sodelujejo, oz. sklepajo partnerstva z nekaterimi pomembnimi tehnološkimi podjetji, kot sta Uber in Google. Z namenom doseganja konkurenčnih prednosti bodo poskušali do leta 2025 na trg spraviti že do milijon električnih avtomobilov. A še prej se posvetimo novemu XC 60 …

Novi XC 60 je naslednik v devetih letih prodaje najuspešnejšega Volvovega modela. Do zdaj so Švedi prodali že skoraj milijon vozil, kar predstavlja okoli 30-odstotni delež znamke. Za novo generacijo trdijo, da bo šlo za najbolj varen avtomobil doslej. Novi XC 60 je izdelan na novi platformi SPA, kar velja tudi za vse Volvove predstavnike družne 90.

Skandinavski dizajn je zaščitni znak nove generacije Volvovih vozil. Na prednji maski kraljujejo žarometi v obliki Thorovega kladiva. Že serijsko so žarometi v tehnologiji LED, medtem ko lahko kupec izbere tudi napredni nivo z aktivnimi žarometi.

V notranjosti že takoj opazimo veliko zanimivih podrobnosti. Na voljo so štirje različni dekoracijski paneli. Klasični volanski obroč lahko kupec izbere v dveh različnih barvah, opcijsko pa tudi športnega.

Novi XC 60 bo v začetku na voljo s tremi bencinskimi (eden od tega hibrid) in dvema dizelskima motorjema. Vsi avtomobili bodo opremljeni s samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom. Voznik lahko izbira med štirimi različnimi načini vožnje. Hibridni pogon tvorita bencinski motor z močjo 320 KM in elektromotor, ki vsak poganjata po en kolesni par. Hibrid zmore zgolj na elektriko prevoziti do 45 kilometrov.

Avtomobil razpolaga z razmeroma bogato opremo – že serijsko je tako opremljen s senzorjem za dež, novimi brisalci s številnimi šobami za bolj učinkovito pranje stekla, ponovno je uporabljena tudi rešitev skritega pragu vozila pod vrata. Za doplačilo je na voljo vrhunsko ozvočenje Bowers & Wilkins. Zaslona infotainmenta sta dva, in sicer 8- ter 9-palčni.

Nivoji opreme so Momentum, Insctription in R-design. Avtomobil bo na voljo v treh nemetalnih barvah, devetih metalnih in treh posebnih Inscription. Nabor platišč se giblje od velikosti 18 palcev do 22 palcev. Opcijsko lahko naročimo tudi Styling kit, ki vsebuje prednji spojler iz nerjavečega jekla, zadnji difuzor in štiri izpušne cevi.

Cene za novi XC 60 se bodo gibale od 50.665 evrov do 70.643 evrov. Ponujena bo tudi akcijska različica Momentum+ z dizelskim motorjem D4, štirikolesnim pogonom in avtomatskim menjalnikom za 46.990 evrov, ki se zdi tudi najbolj racionalna odločitev glede na relativno bogat nabor opreme.

Za letošnji november že napovedujejo tudi slovensko premiero novega modela XC40. Storitev Volvo on call naj bi s koncem leta 2017 zaživela tudi v Sloveniji. Slovenski uvoznik vozil Volvo predvideva, da naj bi že do konca letošnjega leta prodali okoli 50 vozil XC 60, prihodnje leto pa okoli 150.