Novo doma: Toyota RAV4 (peta generacija daje prednost hibridom)

Izpostavljeno, Novo doma

Roke gor, kdor ve kaj pomenijo črke R A V iz imena RAV4. Če dvigujete roke in govorite »Recreational Activity Vehicle« (če dobesedno prevedemo; »Vozilo za rekreativne dejavnosti«) imate prav. RAV4 je namreč smatrano za prvega križanca, ki je svojo pot začel pred 25 leti. Po 8,5 milijona proizvedenih Toyotah RAV4, pa je tu že peta generacija tega modela.

Toyota RAV4

Zasnova Toyota New Global Architecture (TNGA) je temelj za ves prihodnji Toyotin razvoj pogonskih sklopov in vozil, ki omogoča nove, boljše načine snovanja, inženirstva in proizvodnje vozil. Zasnova TNGA je omogočila spremembe, ki so pokazale rezultate pri vodljivosti in udobnosti vožnje. Zmanjšali so celotno težo vozila(s 1550 na 1528 kg), znižali težišče, povečali togost šasije in dosegli skoraj popolno razporeditev mase vozila z razporeditvijo 51:49.

Toyota s svojim novim RAV4 stavi predvsem na hibridno različico, ki privlačna izbira v časih, ko okoljske razmere narekujejo vse strožje predpise. Na voljo imate 2,5-litrski bencinski motor z ali brez hibridne tehnologije. Štirivaljni motor proizvede 222 konjskih moči pri štirikolesnem pogonu in 218 pri pogonu na sprednji kolesni par. Do 100 km/h vas pripelje v 8.1 sekunde. Bencinska različica ima na voljo 6-stopenjski ročni menjalnik, hibridna pa ima že serijsko vgrajen neskončnostopenjski CVT menjalnik.

Novi pogonski sklop, ki se premierno predstavlja v novem RAV4 imenovan Hybrid Dynamic Force, lahko razvije največ 1300 Nm navora na zadnji kolesni par. Tudi raven navora, ki ga lahko pošljete na zadnji kolesni par, se je povečala na 80%, odvisno od podlage. Pri terenski vožnji vam bo pomagalo 21 centimetrov oddaljenosti od tal in štirikolesni pogon AWD-i z vklopom načina za terensko vožnjo.

Zasnova TNGA je tudi oblikovalcev omogočila več svobode. Zunanjost izžareva močan športno terenski značaj, z ravnimi in odsekanimi linijami, kar mu daje videz zelo masivnega avtomobila. Žarometi so že od osnovnega modela v LED tehniki, izberete si lahko veliko barvnih kombinacij karoserije in platišča v velikosti od 17 do 19 palcev.

V notranjosti se nadaljuje podobna oblikovna zasnova, ki preko oglatih oblik izraža robusten značaj avtomobila. Vse podlage prekrivajo prijetni materiali z aluminijastimi dodatki. Sredi armaturne plošče stoji 7 ali 8-palčni prostostoječi zaslon na dotik, ki podpira  tako Apple kot Android prenosne pametne naprave. Voznikova instrumentalna plošča ima analogne merilnike s 7-palčnim digitalnim TFT zaslonom.  Več prostora je namenjenega tudi za odlaganje drobnarij. Zaradi daljše medosne razdalje kot pri predhodniku (2,69 metra), bodo tudi odrasli potniki v drugi vrsti imeli še 10 do 15 centimetrov prostora za kolena. Prtljažni prostor ponuja 580 litrov uporabne prostornine. Na voljo imate še panoramsko streho in digitalno vzvratno ogledalo, ki se s klikom na tipko spremeni v povsem navadno ogledalo. Novost med varnostnimi sistemi so prilagodljiv, radarski tempomat, aktivno ohranjanje voznega pasu, samodejno zaviranje in omejevalnik hitrosti, ki prepozna prometne znake. Izberete si lahko še indukcijsko polnjenje mobilnega telefona, sistem za nadzor mrtvega kota ter prečnega prometa in kamero s 360-stopinjskim pogledom.

Za novega RAV4 boste morali odšteti med 28.900 € in 43.500 €. Navadna bencinska različica s pogonom na dve kolesi se prične pri 28.900 € Če si želite pogon na vsa štiri kolesa se cena prične pri 32.700 €.
Za hibridno različico s pogonom na dve kolesi boste odšteli najmanj 33.300 € s pogonom na štiri pa od 36.500 € dalje.