Novo doma: Suzuki Ignis (trendovski mestni terenec)

Novo doma

Ultra kompaktni športni ”terenec” Suzuki Ignis združuje trendovski videz in terensko sposobnost z dimenzijami mestnega avtomobila.

Ultra kompaktni športni ”terenec” Suzuki Ignis združuje trendovski videz in terensko sposobnost z dimenzijami mestnega avtomobila z le 3,7 metra dolžine. Kljub temu, da v natrpanem segmentu mestnih vozil proizvajalci skorajda že tekmujejo z raznimi trendovskimi rešitvami, je Ignis na prvi pogled zelo simpatičen.

Znano ime

Suzuki je ime Ignis obudil od mrtvih, saj je med letoma 2000 in 2008 že označeval sicer terensko dokaj sposoben, a tudi dokaj nezanimiv avtomobil v natrpanem segmentu mestnih vozil. Stari Ignis je v Sloveniji veljal za priljubljen model, temu pa pritrjuje tudi dejstvo, da se jih 1.202 še vedno vozi na naših cestah. Če morda niste vedeli, je Suzuki deveti največji proizvajalec osebnih avtomobilov na svetu, v letu 2016 so namreč izdelali 2.945.000 vozil. Suzuki 47 odstotkov trga pokriva v Indiji, prodaja v Evropi pa se ves čas giblje okoli 1,3 odstotka, kar Suzukija uvršča na 21. mesto. V Sloveniji je že v prvih treh mesecih prodal 477 vozil, oziroma 35 odstotkov letnega cilja, zaseda pa 2,57-odstotni tržni delež.

Po okusu kupcev

Ignis nadaljuje z vrsto trendovskih dodatkov, ki jih je vpeljala že večja Vitara. Kupci tako lahko izbirajo med različnimi barvnimi kombinacijami zunanjosti (črna streha), stili sprednje maske, okvirjev meglenk, barvo aluminijastih platišč, pokrovov ogledal, stili oblazinjenja in barvo plastik v notranjosti. Vse te možnosti kupcem omogočajo, da si kupci Ignisa prilagodijo po svojih željah. Novi Ignis s starim seveda nima prav nič skupnega. Nova je arhitektura, motor, videz in seveda karakter. Suzuki že tradicionalno vztraja le pri štrikolesno gnanih terencih in malih mestnih avtomobilih, ravno to neprecenljivo znanje pa so vložili v Ignisa.

Motorizacija in štirikolesni pogon

Ignis je na voljo le z enim 1,2-litrskim motorjem tehnologije DualJet in razvije 66 kilovatov, oziroma 90 konjev v kombinaciji s petstopenjskim ročnim menjalnikom. Poleg Pande, ki je sicer precej dražja s štirikolesnim pogonom, je Ignis edini in tudi najcenejši izmed redkih mestnih avtomobilov na voljo z samodejnim štirikolesnim pogonom imenovanim AllGrip v Sloveniji, z njim sodeluje tudi sistem za spust po hribu. Ignis je sicer v nekaterih državah na voljo tudi z robotiziranim samodejnim menjalnikom, ampak ga v Sloveniji ne bo na voljo.

Varnost in paketi opreme

Na voljo so trije paketi opreme, najcenejši je Comfort, ki po ceniku stane 9.350 evrov. Naslednji je Premium, ki stane 10.250 evrov, za štirikolesni pogon pa je potrebno doplačilo v višini 1.600 evrov. Najbogatejši paket opreme Elegance je na voljo izključno s štirikolesnim pogonom, kupci pa bodo zanj morali odšteti 13.450 evrov. Ignis se lahko pohvali s paketom Safety Pack s petimi zvezdicami na testiranju Euro NCAP, večino asistenčnih sistemov vključuje že srednji paket Premium, le za samodejno zaviranje v sili je potreben najbogatejši paket Elegance. V paketu Premium in Elegance je serijsko vključena tudi vzdolžno pomična zadnja klop, ki poveča prtljažni prostor iz osnovnih 267 litrov, oziroma prostor za kolena zadnjim potnikom. V teh dveh paketih opreme je vgrajen tudi multimedijski sistem s 6-palčnim zaslonom na dotik in podporo za Apple CarPlay, Android Auto in Mirrorlink, USB in AUX vmesnikom.

Suzuki Slovenija pravi, da imajo letos cilj prodati 100 vozil, na 24. Avtomobilskem salonu Slovenije pa so že zabeležili več kot 50 morebitnih lastnikov.

Več fotografij poiščite na spletni strani: jangregorin.eu, sledite pa mi lahko tudi na Instagram profilu @jan_gregorin.