Novo doma: Škoda Superb

Aktualno, Novo doma, Novosti

Temeljite prenove sta bila tokrat pri Škodi deležna modela Superb in Superb Combi. Oba sta bila svetovni javnosti premierno predstavljena 19. aprila 2013 v Šanghaju. Paradna konja znamke Škoda navdušita s svežim, privlačnim dizajnom, novo notranjostjo in novimi tehničnimi rešitvami.

Temeljite prenove sta bila tokrat pri Škodi deležna modela Superb in Superb Combi. Oba sta bila svetovni javnosti premierno predstavljena 19. aprila 2013 v Šanghaju, sedaj še v Sloveniji. 

Na Instagramu lahko v živo zasledite naše zapise s pomočjo hashtaga #avtoovernet.

Na Instagramu lahko v živo zasledite naše zapise s pomočjo hashtaga #avtoovernet.

Oba, limuzina in Combi, s svojo oblikovno zasnovo izražata suverenost in vnovič potrjujeta, da sta resnično paradna konja znamke Škoda. Elementi nove Škodine filozofije oblikovanja so močno opazni: jasne linije, preciznost v kakovosti in uravno­težena proporcionalna razmerja. Sprednji del vozila, ki je do A-stebričkov oblikovan povsem na novo, je zdaj še bolj markanten. Novi so mreža hladilnika, logotip vozila, meglenke, odbijač, sprednja blatnika in pokrov motornega prostora. Za suvereno podobo poskrbijo markantni sprednji del z bistveno širšo mrežo hladilnika ter v celoti preobliko­va­ni sprednji žarometi. Za modelsko serijo Superb so zdaj prvič v ponudbi tudi biksenon­ski žarometi z integriranimi dnevnimi LED-lučmi. Zadek Superba zaznamuje nova grafična zasnova luči, oblika črke C je v zadnjih lučeh zdaj še bolj sijoča. Pri Superbu jo prvič tvorijo trije pasovi svetlečih diod. Med prepoznavne elemente novega Škodinega dizajna sodita tudi dva trikotna elementa v pokrovu prtljažnika. Poleg tega sta v ponudbi zunanjih lakov za Superb dva nova kovinska odtenka: grafitno siva in mesečno bela. Program platišč vključuje nova aluminijasta platišča s premerom od 16 do 18 palcev. 

Za notranjost novega Superba je zdaj skupaj z novimi 3- in 4-krakimi volani na voljo kar devet različnih izvedb volanov.

Za notranjost novega Superba je zdaj skupaj z novimi 3- in 4-krakimi volani na voljo kar devet različnih izvedb volanov.

V notranjosti velja omeniti nove materiale in vzorce za sedežne prevleke, pa tudi nove dekorativne elemente. Za najprestižnejšo izvedbo opreme Škoda Superb L&K je na voljo nova barvna kombinacija za notranjost: rjava-slonokoščena. 

Superb je zdaj privlačnejši tudi z vidika ponudbe motorjev in pogonskih sistemov: posamezni agregati so za več kot 19 odstotkov varčnejši kot aktualni. K temu prispevata sistem start-stop in regeneracija zavorne energije, s katerima bodo v prihodnje v državah EU opremljeni vsi Superbovi dizelski motorji, pa tudi osnovni bencinski motor 1.4 TSI z močjo 92 kW. Izvedba Superb GreenLine porabi samo 4,2 l dizelskega goriva na 100 km, kar ustreza emisiji CO2 109 g/km. Dizelski motor 2.0 TDI z močjo 103 kW je v izvedbi s pogonom 4×4 kombiniran z ročnim menjalnikom, zmogljivejša različica 2.0 TDI s 125 kW in štirikolesnim pogonom pa je zdaj prvič na voljo v kombinaciji s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko DSG.

Tako limuzina kot Combi se v svojem segmentu v zgornjem srednjem avtomobil­skem razredu lahko pohvalita z nad povprečno velikim prtljažnikom in prostornostjo za potnike na zadnjih sedežih. Prvič pa je mogoče sovoznikov sedež električno nastavljati tudi od zadaj. V limuzini meri prostornina prtljažnika 595 litrov, v Combiju pa kar 633 litrov – obe vrednosti imata oznako ‘best-in-class’. Če podremo zadnjo sedežno klop, se prostornina prtljažnika poveča na 1.700 oziroma 1.865 litrov.

skoda superb limuzina 2013

Superb ima tudi zanimive dodatke, kot v vratih nameščen dežnik za voznika ali potnike. Med ‘simply clever’ rešitve šteje tudi sistem pokrova prtljažnika Twindoor. Po zaslugi te rešitve, ki jo je patentirala Škoda, lahko pokrov prtljažnika dvignemo v dveh stopnjah: odpremo lahko samo pokrov nad prtljažnim prostorom ali pa celotni zadnji pokrov, vključno z zadnjim steklom. Izboljšala se je tudi ponudba komfortne opreme: za limuzino in Combi je zdaj prvič na voljo nadgrajen parkirni sistem s krmilno avtomatiko Automatic Parking Assistant. Novi sistem vozniku pomaga pri parkiranju in izvozu s parkirnega mesta ne le v vzdolžni smeri, temveč tudi pri vzvratnem parkiranju v prečni smeri pod pravim kotom.

Tudi na področju varnosti se Superb kaže v boljši luči. O tem priča tudi najboljša možna ocena pet zvezdic na testiranju Euro NCAP. Superb limuzina in Combi sta za trge v državah EU serijsko opremljena z ESP, ABS in zavorno asistenco. Za optimalno osvetlitev poskrbi opcijski sistem sprednjih žarometov Adaptive Frontlight System. Sistem za zaznavanje utrujenosti voznika Driver Activity Assistant po želji opozarja na morebitno prekomerno utrujenost voznika. V primeru trčenja so potniki dobro zaščiteni z do devetimi varnostnimi blazinami ter s tritočkovnimi varnostnimi pasovi in po višini nastavlji­vi­mi vzglavniki.

Najceneje boste do svojega Superba prišli, če se odločite za  limuzinsko osnovno različico, ki vas bo stala 19.990 evrov. Škoda je sicer pripravila štiri nivoje opreme; Active, Ambition, Elegance in Laurent&Klement. Cena osnovne dizelske različice je od bencinske dražja za približno 1.600 evrov, medtem ko boste morali dodati za karavansko različico še dodatnih tisoč evrov. Doplačilo za 4×4 pogon vas bo prišlo 2.600 evrov. Več povpraševanja v Sloveniji je po karavanu.