Novo doma: Škoda Kodiaq (družinski Škodin favorit)

Novo doma, Top

Ne, ni Favorit, pa četudi je bil tudi ta izredno priljubljena izbira slovenskih družin konec prejšnjega stoletja. A se ga spominjate? Novi Škodin …

Ne, ni Favorit, pa četudi je bil tudi ta izredno priljubljena izbira slovenskih družin konec prejšnjega stoletja. A se ga spominjate? Novi Škodin družinski “favorit” je Kodiaq. Prvi sedemsedežnik, ki je plod razvoja in izdelave te češke avtomobilske znamke …

Kodiaq se je v Sloveniji ravnokar začel prodajati. Povpraševanje je izjemno. Do tega trenutka se je za Kodiaqa v letošnjem letu odločilo več kot 400 Slovencev, kar pomeni, da je slovenski uvoznik že dosegel svojo kvoto. A pri slednjemu ne pričakujejo, da se povpraševanje utegne zmanjšati – nasprotno – do konca leta bi lahko sklenili okoli tisoč pogodb. 500 do 600 kupcev bo tako svoje vozilo prejelo v letu 2018.

Zakaj toliko zanimanja za Kodiaqa? Že pred njegovo uradno predstavitvijo smo bili deležni izredno močne marketinške kampanje, ki je bila, kar je edino pomembno, tudi zelo efektivna. Okoli Kodiaqa se je ustvarila aura, ki je napovedovala odlično vozilo za razmeroma nizko ceno. Če temu dodamo še trenutno priljubljenost dotičnega segmenta (A SUV), ki strmo raste in zaenkrat še relativno ozek krog alternativ tovrstnih vozil, je odgovor na dlani.

Kodiaq je dolg skoraj 4,70 metra. To pomeni, da je precej krajši od Superba in zgolj 3 cm daljši od Octavie. Ključni poudarek, ki ga je potrebno izpostaviti, pa je njegova medosna razdalja. Ta je od sicer precej večjega Superba le 5 cm krajša, a od Octavie kar 10 cm daljša. Prtljažnik Kodiaqa je, kot se za Škodo spodobi, največji v razredu. Pri petsedežni različici prostornina znaša 720 ali (s podrtimi sedeži) 2.065 litrov. Pri sedemsedežniku gre za številke 270 (tri postavljene vrste), 630 (dve postavljeni vrsti) ali 2.005 (ena vrsta) litrov.

Kodiaq je prvo vozilo oblikovano v skladu z drugo generacijo Škodinega oblikovalskega jezika. Izgled prednje maske zaznamuje koncept štirih luči. Meglenka je postavljena višje, da je na ta način bolje zaščitena pred udarci. Kodiaq je na pogled kompakten. V svojem segmentu naj bi po besedah Škodinih predstavnikov ponujal največ, kar se tiče vidljivosti iz kabine. Nekaj kupejevskega pridiha mu kljub temu doda zadaj nekoliko spuščena streha. Dopadljiv je tudi zadnji odbijač. Izpušna cev je skrita, kot narekuje trend v zadnjem času. K terenskemu videzu pripomorejo plastične obrobe.

Osrednja enota v notranjosti vozila je pomaknjena nekoliko višje. Odprtine za zračenje so pokončne, kar poskrbi za možnost nekoliko večjih odlagalnih površin (predalov) in ostalih instrumentov. Kot smo od vozil, ki pripadajo skupini VW, navajeni, je v notranjosti vozila vse relativno predvidljivo ali z drugimi besedami, vse tam kjer mora biti. Na voljo je 9,2-palčni zaslon v sklopu sistema Škoda Connect in digitalna ojačitev zvoka v potniški kabini (da potniki v tretji vrsti dobro slišijo tudi tiste v prvi). Kodiaq je v vseh nivojih opreme opremljen z devetimi zračnimi blazinami.

Tehnologija v Škodi Kodiaqu zajema tudi intuitivno zaznavanje pešcev, sitstem Area View s štirimi kamerami, asistenco za prikolico ter manevrirno asistenco (v primeru zaznane ovire pri obračanju avto sam zavre), asistenco za prometne zastoje, aktivni tempomat, “lane assist”, nadzor mrtvih kotov in prepoznavanje prometnih znakov. Za dodatno praktičnost skrbijo tudi “full-LED” žarometi, električna tipka za vlečno kljuko in mehanska zaščita robov vrat.

Škoda je svojega premiernega 6/7-sedežnika seveda nadgradila s svojimi dobro poznanimi Simply Clever rešitvami. Kodiaq tako vsebuje spalni paket (dodatni naslon za oporo glave ter 2 odeji), dodaten predal pred sovoznikom (zgoraj), dežnika v vratih (z odtokom vode iz vozila) …

Kodiaq je namenjen tudi za vožnjo izven urejenih cestišč. Opremljen je z nekaterimi off-road priboljški, kot je poseben, temu prilagojen način vožnje, funkcija za vožnjo po snegu, pomoč za spuščanje po klancu ter grafični prikaz za off-road (naklon, smer vožnje …).

Motorna paleta trenutno zajema pet različnih agregatov, od tega tri bencinske in dva dizelska. Kodiaq je lahko opremljen z ročnim ali avtomatskim (7-stopenjski DSG) menjalnikom in štirikolesnim pogonom. Podvozje je lahko dinamično uravnavano (DCC) glede na način vožnje.

Kodiaq je lahko opremljen tudi s posebnimi originalnimi alu-platišči, ki nosijo ime Triglav.

Nivoji opreme so Active, Ambition in Style. Nadgrajene različice so/bodo Sportline, Scout in v nadaljevanju tudi RS. Na voljo so tri univerzalne in osem kovinskih barv. Cena Kodiaqa se prične pri 20.990 evrov (Active 1.4 TSI), naložite pa ga lahko vse do 35.495 evrov (Style 2.0 TDI 4×4 DSG). Cenik prenesete tukaj.