Test: Škoda Kodiaq (družinski Škodin favorit)

Škoda, Testi, Top

Testirali smo Škodo Kodiaqa (nivo opreme Style) z dvolitrskim turbodizelskim motorjem TDI (190 KM), menjalnikom DSG ter štirikolesnim pogonom.

Ne, ni Favorit, pa četudi je bil tudi ta izredno priljubljena izbira slovenskih družin konec prejšnjega stoletja. A se ga spominjate? Novi Škodin družinski “favorit” je Kodiaq. Prvi sedemsedežnik, ki je plod razvoja in izdelave te češke avtomobilske znamke …

Povpraševanje po Kodiaqu je visoko že od njegovega lansiranja na trg. Zakaj toliko zanimanja za Kodiaqa? Že pred njegovo uradno predstavitvijo smo bili deležni izredno močne marketinške kampanje, ki je bila, kar je edino pomembno, tudi zelo efektivna. Okoli Kodiaqa se je ustvarila aura, ki je napovedovala odlično vozilo za razmeroma nizko ceno. Če temu dodamo še trenutno priljubljenost dotičnega segmenta (A SUV), ki strmo raste in zaenkrat še relativno ozek krog alternativ tovrstnih vozil, je odgovor na dlani.

Kodiaq je dolg skoraj 4,70 metra. To pomeni, da je precej krajši od Superba in zgolj 3 cm daljši od Octavie. Ključni poudarek, ki ga je potrebno izpostaviti, pa je njegova medosna razdalja. Ta je od sicer precej večjega Superba le 5 cm krajša, a od Octavie kar 10 cm daljša, kar zaradi krajših previsov spredaj in zadaj omogoča boljše terenske zmogljivosti vozila in še nekoliko več prostora v notranjosti.

Kodiaq je prvo vozilo oblikovano v skladu z drugo generacijo Škodinega oblikovalskega jezika. Videz prednje maske zaznamuje koncept štirih luči. Meglenka je postavljena višje, da je na ta način bolje zaščitena pred udarci. Kodiaq je kljub svojim zajetnejšim meram na pogled zelo kompakten. Nekaj (celo) kupejevskega pridiha mu doda zadaj nekoliko spuščena streha. Všečno oblikovan je tudi zadnji odbijač. Izpušna cev je skrita, kot narekuje trend v zadnjem času. K terenskemu videzu pripomorejo plastične obrobe.

Kodiaq je lahko opremljen tudi s posebnimi originalnimi alu-platišči, ki nosijo ime Triglav. 😉

Kodiaq ponuja zelo dobro preglednost na cesto z vozniškega mesta. Osrednja enota v notranjosti vozila je pomaknjena nekoliko višje. Odprtine za zračenje so pokončne, kar poskrbi za možnost nekoliko večjih odlagalnih površin (predalov) in ostalih instrumentov. Kot smo od vozil, ki pripadajo skupini VW, navajeni, je v notranjosti vozila vse relativno predvidljivo ali – z drugimi besedami – vse tam kjer mora biti. Na voljo je 9,2-palčni zaslon v sklopu sistema Škoda Connect in dobrodošla digitalna ojačitev zvoka v potniški kabini (da potniki v tretji vrsti dobro slišijo tudi tiste v prvi). Kodiaq je v vseh nivojih opreme opremljen z devetimi zračnimi blazinami.

Prtljažnik Kodiaqa je, kot se za Škodo spodobi, največji v razredu. Pri petsedežni različici prostornina znaša 720 ali (s podrtimi sedeži) 2.065 litrov. Pri sedemsedežniku gre za številke 270 (tri postavljene vrste), 630 (dve postavljeni vrsti) ali 2.005 (ena vrsta) litrov. Prostor je optimalno oblikovan, pa tudi nakladalni rob ni previsok, tako da vanj zlahka odložimo težjo ročno prtljago. Ko brskamo po vozilu povsod na naletimo na zdaj že dobro poznane Škodine rešitve “simply clever”. Kodiaq tako lahko vsebuje spalni paket (dodatni naslon za oporo glave ter 2 odeji), dodaten predal pred sovoznikom (zgoraj), dežnika v vratih (z odtokom vode iz vozila) in še nekatere “pametne rešitve” …

Tehnologija v Škodi Kodiaqu zajema tudi intuitivno zaznavanje pešcev, sitstem Area View s štirimi kamerami, asistenco za prikolico ter manevrirno asistenco (v primeru zaznane ovire pri obračanju avto sam zavre), asistenco za prometne zastoje, aktivni tempomat, “lane assist”, nadzor mrtvih kotov in prepoznavanje prometnih znakov. Za dodatno praktičnost skrbijo tudi “full-LED” žarometi, električna tipka za vlečno kljuko in mehanska zaščita robov vrat.

Kodiaq je namenjen tudi za vožnjo izven urejenih cestišč. Opremljen je z nekaterimi off-road priboljški, kot je poseben, temu prilagojen način vožnje, funkcija za vožnjo po snegu, pomoč za spuščanje po klancu ter grafični prikaz za off-road (naklon, smer vožnje …). Vse našteto deluje na zavidljivem nivoju, a Kodiaq predvsem zaradi svoje velikosti ni najbolj primeren za zahtevnejše off-road izzive. Tudi v višjem snegu zaradi dolge medosne razdalje kaj hitro lahko obtičimo. Štirikolesni pogon naj bo tako na vašem “jedilniku” zgolj, če pričakujete, da se boste pogosto spopadali z zahtevnejšo podlago z manj oprijema.

Motorna paleta trenutno zajema pet različnih agregatov, od tega tri bencinske in dva dizelska. Kodiaq je lahko opremljen z ročnim ali “avtomatskim” (7-stopenjski DSG) menjalnikom in štirikolesnim pogonom. Podvozje je lahko dinamično uravnavano (DCC) glede na način vožnje. Naš testni primerek je bil opremljen z dvolitrskim dizelskim motorjem TDI s 190 konjskimi močmi, samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom. Gre za zelo živahno zadevo, ki ima že skorajda vrhunske vozne lastnosti in nudi močne pospeške. Malo je potrebno vzeti v zakup zgolj porabo “nafte”, ki se je na našem testnem krogu zaustavila pri 7,7 litrih na 100 prevoženih kilometrov. To je razmeroma zajetna številka, a moramo vedeti, da svoje dodajo teža vozila, menjalnik DSG, pa še štirikolesni pogon …

Nivoji opreme so Active, Ambition in Style. Nadgrajene različice pa so Sportline, Scout in v nadaljevanju tudi RS. Cena Kodiaqa se prične pri 20.990 evrov (Active 1.4 TSI), naložite pa ga lahko še za precej več evrov. Naša različica (Style 2.0 TDI 4×4 DSG), ki jo prikazujejo vse fotografije, je skupaj z vso dodatno opremo stala celo nekaj stotakov več kot 50.000 evrov. Celoten cenik prenesete tukaj.


Ključni podatki: Škoda Kodiaq (Style 2.0 TDI 4×4 DSG)

Cenik
Motor: 1.968 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 140 kW/187 KM
Navor: 400 Nm (1.750 rpm)
Pogon: Štirikolesni
Končna hitrost: 210 km/h
Pospešek 0-100 km/h: 8,9 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 7,7 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 720 l/2.065 l



Foto: Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.