Novo doma: Seat Leon ST

Aktualno, Novo doma, Novosti

V Slovenijo je zapeljal Leon ST, ki je bil prvič predstavljen lani na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Tretji član Leonove družine združuje mladosten in dinamičen dizajn ter natančne krmilne lastnosti svojih bratov in sester z vsestransko uporabnostjo.

V Slovenijo je zapeljal Leon ST, ki je bil prvič predstavljen lani na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Tretji član Leonove družine združuje mladosten in dinamičen dizajn ter natančne krmilne lastnosti svojih bratov in sester z vsestransko uporabnostjo.

Tako kot vsak Leon tudi ST prepriča z vrhunsko izdelavo in kakovostnimi materiali. Prtljažnik 4.535 mm dolgega kompaktnega karavana se ponaša z izredno prilagodljivostjo in optimalno funkcionalnostjo vse do najmanjših detajlov. Njegova prostornina znaša 587 litrov; pri podrti zadnji sedežni klopi in do stropa naloženi prtljagi celo do 1.470 litrov. Leon ST je tako zlahka kos tudi večjim transportnim izzivom.

seat leon ST 2014

Dizajn Leona ST se dosledno zgleduje po emocionalni oblikovni zasnovi, ki daje pečat SEAT-ovim modelom. Novi Sports Tourer znamke SEAT ima enako natančne in dinamične krmilne lastnosti kot Leon in Leon SC. Ponudbo izvedb Reference in Style nadgrajuje novi FR, ki velja za najzmogljivejšo izvedbo in je eden najbolj športnih modelov med kompaktnimi karavani.

Dizajn

Oblikovna zasnova Leonove družine ima pri novem ST še večjo izrazno moč. Tudi tu skulpturalne stranske linije ustvarjajo vznemirljivo igro svetlobe in sence, tudi tu ostre linije in natančni robovi izžarevajo energijo in vitalnost. Sport Tourer pa daje Leonovi družini še novo razsežnost: dinamična silhueta je podaljšana in deluje elegantno, s svojo zasnovo pa je Leon ST odlično prilagojen za raznovrstne službene naloge in prosti čas, za družino in športne aktivnosti. Ob straneh ima novi SEAT Leon ST harmonične in obenem dinamične proporce. Ustvarja jih uravnoteženo razmerje med kovinskimi in steklenimi površinami – v navpični smeri znaša razmerje med steklom in karoserijo 1 : 3. Stranske steklene površine se proti zadku vozila nekoliko zožijo, zato je občutek velikosti še izrazitejši. Enak učinek ima opcijsko panoramsko stekleno strešno okno.

Za 27 cm podaljšan zadek daje slutiti, kako prostoren je prtljažnik, obenem pa nizko zadnje steklo in mišičasto oblikovana ramena pričajo o dinamiki, ki se je voznik lahko veseli med vožnjo. Izvedba FR ima na sprednjem in zadnjem delu še bolj ekspresiven dizajn, ki daje oznaki športni karavan povsem nov pomen.

Za novi SEAT Leon ST so na voljo inovativni LED-žarometi, ki so kombinirani z zadnjimi LED-lučmi. Poleg dizajna z izjemno izrazno močjo imajo LED-žarometi še številne druge prednosti. Cesto osvetljujejo z barvno temperaturo 5.300 K. Ker je ta zelo podobna dnevni svetlobi, se oči skorajda ne utrudijo. Z vidika učinkovitosti svetleče diode briljirajo z minimalno porabo energije – posamezna zasenčena luč ima porabo le 20 W. Ena od funkcij LED-žarometov so avtocestne luči: takoj ko Leon ST več kot 30 sekund vozi hitreje od 110 km/h, se kot osvetlitve nekoliko dvigne. S tem se izboljša osvetlitev cestišča, obenem pa je zagotovljeno, da spremenjena nastavitev ostalih voznikov ne moti.

Notranjost

Poudarjena dinamika zunanjosti se dosledno nadaljuje tudi v notranjosti novega Leona ST. Prostor za voznika in sovoznika je zasnovan skladno in pregledno. Vsa stikala, tipke in ročice so tam, kjer jih voznik intuitivno pričakuje. Pozornost pritegne široka sredinska konzola, ki je izrazito obrnjena proti vozniku. Armaturna plošča je nadvse elegantna in z dvobarvno zasnovo ustvarja vtis, da lebdi.

seat leon ST notranjost 2014

Pri snovanju novega Leona ST sta bila dva od temeljnih ciljev funkcionalnost in prilagodljivost: v vratih, sredinski konzoli ter pred in med sprednjima sedežema ni nič manj kot ducat odlagalnih mest in pet zaprtih predalov. Sprednji predal v sredinski konzoli je zelo prostoren. Vanj je mogoče shraniti šop ključev, mobilni telefon ali raznovrstne druge predmete, ki jih vsakodnevno nosimo s seboj.

Poseben paket opreme za družine vsebuje senčna roloja za zadnji stranski stekli ter praktični zložljivi mizici na hrbtni strani naslonjal sprednjih sedežev. Za čudovit razgled na nebo in občutek še večje prostornosti SEAT kot dodatno opremo ponuja panoramsko stekleno pomično strešno okno.

Odlično prilagojenost za vsakodnevno uporabo zagotavlja dolga vrsta funkcionalne opreme. Tako je na primer naslonjala zadnjih sedežev zelo enostavno mogoče podreti iz prtljažnika. Dvojno prtljažno dno in praktični predali zagotavljajo red, poleg tega pa je z njimi zasnovo prtljažnika zlahka mogoče prilagoditi raznovrstnim transportnim nalogam. Od izvedbe Style naprej je Leon ST serijsko opremljen tudi s kromirano zaščitno letvijo za spodnji rob prtljažnika. Nadvse praktična rešitev za prevoz zelo dolgih predmetov je vodoravno poklopno naslonjalo sovoznikovega sedeža, ki ga je kot dodatno opremo mogoče naročiti pri izvedbi Style.

Motorji TSI in TDI

Ponudba bencinskih pogonskih agregatov je nadvse raznolika. Motor 1.2 TSI je na voljo v dveh izvedbah s 63 kW (86 KM) in 77 kW (105 KM). Pri osnovnem bencinskem motorju poraba goriva skladno z novim evropskim voznim ciklusom znaša 5,2 l/100 km, kar ustreza emisiji CO2 119 g/km. S sistemom start-stop in rekuperacijo različici s 77 kW na 100 km zadostuje 4,9 litra goriva (CO2: 114 g/km).

Motor 1.4 TSI z 90 kW (122 KM) je najsodobnejši agregat z navorom 200 Nm. S serijskim sistemom start-stop in rekuperacijo skladno z novim evropskim voznim ciklusom porabi le 5,3 litra super bencina na 100 km (CO2: 123 g/km). Drugi motor 1.4 TSI razvije moč 103 kW (140 KM), v povprečju pa porabi 5,3 l/100 km (CO2: 121 g/km). Najzmogljivejši bencinski motor v ponudbi je na voljo za izvedbo FR – opremljen je s tehnologijo TSI in iz 1,8-litrske gibne prostornine črpa moč 132 kW (180 KM) in navor 250 Nm. V kombinaciji s hitrim menjalnikom DSG poraba goriva znaša le 5,7 l/100 km (CO2: 132 g/km).

Raznolika ponudba turbodizelskih motorjev za novi Leon ST pokriva razpon moči od 66 kW (90 KM) do 135 kW (184 KM). Kot osnovna različica je na voljo agregat 1.6 TDI s 66 kW (90 KM) in spoštljivim navorom 230 Nm. Na 100 km porabi 4,1 litra goriva, emisija CO2 pa znaša 108 g/km. Zmogljivejša 1,6-litrska izvedba s 77 kW (105 KM) razvije navor 250 Nm. S serijskim sistemom start-stop in rekuperacijo skladno z novim evropskim voznim ciklusom porabi le 3,8 litra dizelskega goriva na 100 km (CO2: 99 g/km).Motor 2.0 TDI z močjo 110 kW (150 KM) in navorom 320 Nm novemu Leonu ST zagotavlja dinamične pospeške. Pri tem mu s sistemom start-stop in rekuperacijo na 100 km v povprečju zadostuje 4,1 litra goriva (CO2: 106 g/km). Z najbolj športnimi zmogljivostmi blesti motor 2.0 TDI z močjo 135 kW (184 KM) in navorom 380 Nm. Na voljo je ekskluzivno za izvedbo FR in na 100 km porabi 4,3 litra goriva (CO2: 112 g/km).

Za prenos moči so glede na izbrani motor na voljo 5- in 6-stopenjski ročni menjalnik ter kompaktni in lahki menjalnik z dvojno sklopko. Slednji je lahko 6- ali 7-stopenjski. Ponaša se z izjemno hitrim prestavljanjem in visoko učinkovitostjo. V posamezne izvedbe je integrirana funkcija prostega teka, ki še dodatno znižuje porabo goriva.

Sistem start-stop in rekuperacija

Sistem start-stop, ki ga voznik lahko kadarkoli izključi, optimalno deluje tudi v kombinaciji z menjalnikom DSG. Zaradi izjemno zmogljivega akumulatorja z visoko ciklično odpornostjo je delovanje zagotovljeno celo pri zelo nizkih zimskih temperaturah. Sistem start-stop prihrani do 4 odstotke goriva. Nadaljnji temelj učinkovitosti v novem Leonu ST predstavlja rekuperacijski sistem. Z inteligentnim uravnavanjem napetosti alternatorja v fazah, ko voznik zavira oz. ne pritiska na pedal za plin, omogoča regeneracijo zavorne energije. Energija se prehodno shrani v akumulatorju, ko vozilo nato znova pospeši, pa se dovede nazaj v električno omrežje. Obremenitev alternatorja je s tem manjša, saj lahko deluje z manjšo napetostjo ali pa ga je mogoče povsem izključiti. Motor porabi manj moči za njegov pogon in poraba goriva je manjša.

Podvozje

Kompaktni karavan ima popolnoma novo arhitekturo vozila. Vsi motorji so za 12 stopinj nagnjeni nazaj; zaradi tega in zaradi kompaktne konstrukcije agregatov so inženirji sprednjo premo lahko pomaknili za 40 mm naprej. Rezultat tega sta sorazmerno dolga medosna razdalja in uravnotežena porazdelitev osnih obremenitev – dejavnika, ki v veliki meri pozitivno vplivata na udobje in športne krmilne lastnosti.

Spredaj je vgrajena McPhersonova prema s pomožnim okvirom. Sports Tourer spontano in natančno sledi zasukom volana in je vsakovrstnim ovinkom kos s suvereno stabilnostjo. Novo elektromehansko servokrmiljenje, ki podporo prilagaja hitrosti vožnje, ima športno-neposreden prenos. Ker pri vožnji naravnost ne porablja energije, v veliki meri prispeva k učinkovitosti novega Leona ST. Obračalni krog meri le 10,2 m.

Pri motorjih z močjo do 110 kW (150 KM) je zadaj vgrajena prema s povezanima vodiloma. Zmogljivejše različice imajo večvodilno konstrukcijo, ki posebej prenaša vzdolžne in prečne sile. Blažilniki in vijačne vzmeti so vgrajeni ločeno, kar zagotavlja izrazito natančno odzivanje. Elektronska prečna zapora v mejnih situacijah v ovinkih rahlo zavira razbremenjeno sprednje kolo na notranji strani ovinka in s tem poskrbi, da je vodljivost vozila še boljša in varnejša. Elektronski stabilizacijski program (ESC) ima optimalno nastavitev. Zavorni sistem novega Leona ST je vedno dorasel tudi zaostrenim situacijam.

SEAT Drive Profile z dinamičnim uravnavanjem podvozja (DCC)

Pri novem Leonu ST FR je v kombinaciji z motorjem TSI s 132 kW (180 KM) in motorjem TDI s 135 kW (184 KM) mogoče individualno prilagajati značaj vozila glede na vozno situacijo in voznikove želje: SEAT Drive Profile vozniku omogoča, da karakteristiko krmilne podpore, dodajanja plina in menjalnika DSG prilagaja s tremi profili: eco, comfort in sport. Poleg tega je na voljo še četrti profil, ki je povsem individualno prilagojen.

SEAT za izvedbo FR ponuja najnovejšo generacijo dinamičnega uravnavanja podvozja (DCC) s tremi različnimi nastavitvami za vožnjo. Voznik lahko med njimi izbira preko sistema SEAT Drive Profile. Pri nastavitvi Sport postane Leon ST še bolj dinamičen, za občutno večje udobje pa poskrbi nastavitev Comfort. Opcijski Dinamični paket za Leon ST FR z motorjem TSI s 132 kW (180 KM ) oz. TDI s 135 kW (184 KM) poleg sistema DCC vključuje tudi progresivno krmiljenje. Tako je na primer pri počasnem manevriranju potrebna manjša moč za vrtenje volana, na ovinkastih cestah pa je zaradi neposrednejšega odzivanja vozna dinamika boljša.

SEAT Drive Profile v Leonu ST FR z motorjem 1.8 TSI (132 kW/180 KM) oz. 2.0 TDI (135 kW/184 KM) vpliva tudi na zvok motorja (spreminja ga zvočni izvajalnik) in ambientno osvetlitev v notranjosti – glede na izbrano nastavitev svetleče diode v vratih preklapljajo med belo (comfort, eco in individual) in rdečo osvetlitvijo (sport).

Asistenčni in multimedijski sistemi – inovativni

Novost v ponudbi asistenčnih sistemov za SEAT Leon je sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC). Radarski sistem vzdržuje nastavljeno hitrost in nastavljeno razdaljo ter v tekočem prometu samodejno zavira in pospešuje.

Pri tem je hitrost mogoče nastavljati v območju od 30 do 160 km/h. ACC deluje v kombinaciji z ročnim menjalnikom in menjalnikom DSG. Pri vozilih z menjalnikom DSG v primeru, ko se spredaj vozeče vozilu ustavi, samodejno zavira do zaustavitve. Po odobritvi s strani voznika nato avtomatsko tudi znova spelje.

Sistem za nadzor prometa Front Assist, ki vključuje tudi mestno funkcijo zaviranja v sili, lahko v številnih situacijah prepreči trčenje. Opremljen je z radarskim senzorjem, ki zaznava spredaj vozeča vozila. Če pri hitrosti od pribl. 30 do 210 km/h obstaja nevarnost, da se bo Leon ST zaletel v spredaj vozeče vozilo, Front Assist voznika na to opozori z akustičnim in optičnim signalom, poleg tega pa pripravi zavorni sistem na morebitno zaviranje. Tako se voznik lahko sam pravočasno odzove in omili nevarno situacijo.

Po potrebi sistem zavira samodejno, s čimer zmanjša naletno hitrost. Tudi med samim zaviranjem Front Assist pomaga vozniku in poskrbi, da je – če je to potrebno – na voljo maksimalna zavorna moč. Varnost potnikov je tako bistveno višja, verjetnost naleta pa občutno manjša.

Mestna funkcija zaviranja v sili je dodatna funkcija sistema Front Assist, ki deluje med vožnjo s pogostim ustavljanjem in speljevanjem v mestih. Pri hitrosti od 5 do 30 km/h lahko z zaviranjem v sili v zadnjem trenutku prepreči nalet.

Za novi Leon ST so na voljo še drugi inovativni asistenčni sistemi. Poleg serijske funkcije večnaletnega zaviranja so to na primer sistem za zaznavanje utrujenosti voznika ter asistenca za dolge luči in asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu, ki delujeta s pomočjo kamere.

Tudi pri multimedijskih sistemih je novi Leon ST povsem v koraku s časom. Osnovo predstavlja upravljalni sistem SEAT Easy Connect, pri katerem voznik funkcije za razvedrilo in komunikacijo ter tudi številne funkcije vozila upravlja z zaslonom na dotik v armaturni plošči.

Do 5,8 palca velik zaslon na dotik je opremljen s tipkami in vrtljivimi gumbi in je nameščen na zlahka dosegljivem mestu med sredinskima prezračevalnima šobama. Podatki na njem so dobro vidni tako za voznika kot tudi za sovoznika.

SEAT je svoje multimedijske sisteme prvič opremil z zasloni na dotik, ki imajo senzor približevanja (od diagonale zaslona 5,8 palca naprej): ko se voznik ali sovoznik s prstom približa zaslonu, sistem iz prikazovalnega samodejno preklopi v upravljalni režim. V upravljalnem režimu so elementi, ki jih je mogoče aktivirati na zaslonu na dotik, posebej poudarjeni, kar še dodatno olajšuje intuitivno upravljanje (listanje in povečevanje potekata na enak način kot pri pametnih telefonih). Prednost prikazovalnega režima je v tem, da so vsi prikazi zreducirani na bistvo. Pri tem so prikazane grafike obeh režimov optimalno usklajene s športno estetiko SEAT-ovega dizajna.

Opcijski avdiosistem SEAT Sound System z izhodno močjo 135 W ima deset zvočnikov in na vseh petih sedežih navdušuje s čistim in prodornim zvokom. K temu pomembno prispevata osrednji zvočnik, ki je integriran v armaturno ploščo, ter velik globokotonski zvočnik, ki je nameščen v prtljažniku.

Cene Leona ST se pričenjajo od 14.990 evrov, kolikor stane 1.2 TSI Reference opcija s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Najdražje vas bo prišel 2.0 TDI CR Start-stop FR z DSG menjalnikom, ki stane 24.266 evrov.