Novo doma: Seat Ibiza

Aktualno, Novosti

Med nas je zapeljala nova generacija španske prodajne uspešnice: nova Ibiza. Navdušuje z mladostnim in emocionalnim dizajnom. Poleg tega ta modelska serija s svojo raznolikostjo zadovoljuje marsikatero individualno željo…

Med nas je zapeljala nova generacija španske prodajne uspešnice: nova Ibiza.
 

Navdušuje z mladostnim in emocionalnim dizajnom. Poleg tega ta modelska serija s svojo raznolikostjo zadovoljuje marsikatero individualno željo in potrebo – bodisi kot športno-kompaktna trivratna Ibiza SC, kot univerzalna petvratna Ibiza ali kot praktični karavan Ibiza ST.

D88A9DDA-82D2-11E1-8725-4FAE65B94067

Nova Ibiza – univerzalni petvratnik

Seat Ibiza je bila ob vstopu na trg leta 2008 prvi model s platformo, ki so jo v koncernu VW za ta segment razvili povsem na novo. Petvratnik s športnim, emocionalnim karoserijskim dizajnom ima prtljažnik s prostornino 292 litrov.

Nova Ibiza SC – športni trivratni kupe

S trivratno Ibizo SC ima tovarna v svoji ponudbi mo­del z izrazito športno podobo in zelo kompaktnimi dimenzijami (dolžina 4.043 mm, višina samo 1.428 mm). A kljub temu je za zadnjo sedežno klopjo 284 litrov prostora za prtljago. Ibiza SC se ponaša z izjemno živahnimi voznimi lastnostmi.

Nova Ibiza ST – kombinacija kompaktne dinamičnosti in uporabnosti

Ibiza ST je funkcionalna, vendar ne za ceno svojega dizajna. Kljub športnim linijam znaša prostornina prtljažnika za zadnjo sedežno klopjo 430 litrov. Prtljažnik lahko povečate na dva načina, oba pa sta zelo preprosta. Najhitreje to storite tako, da naslonjalo zadnjih sedežev sprostite in ga poklopite na sedišče. Od paketa opreme Style je zadnja sedežna klop deljiva v razmerju 60 : 40.  Pri drugem načinu pa sedišče najprej dvignete v navpični položaj. Tako dobite skoraj vodoravno površino, pri čemer kompaktni zadnji vzglavniki sedejo v odprtine na zadnji strani sedežne klopi. Če prtljažnik Ibize ST naložite do stropa, lahko izkoristite prtljažno prostornino do 1.164 litrov. Potem lahko v njem prevažate celo dve kolesi, če snamete njuni sprednji kolesi. Največja dovoljena nosilnost Ibize ST znaša 515 kg.

Prtljažnik ima serijsko vgrajeno lučko in kaveljček za vrečke. Dodatno lahko pri Seatu naročite tudi različne prtljažne mreže in druge odlagalne oz. transportne rešitve. V programu dopolnilne opreme so na voljo različni nosilci za prevoz smuči, koles in strešnih kovčkov, poleg teh pa tudi vlečna kljuka. Odvisno od izbranega motorja znaša priklopna obremenitev Ibize ST do 1.200 kg (tj. dovoljena masa prikolice z zavorami, pri vzponu do 12 %).

Notranjost

Pod elegantnim lokom novo zasnovanega kombiniranega instrumenta sta umeščena dva nova, velika okrog­la merilnika – za število vrtljajev motorja in za hitrost. Na prikazovalniku med obema merilnikoma so prikazani podatki o nivoju goriva in temperaturi ter obvestila potovalnega računalnika, ki je od paketa Style del serijske opreme. Nova upravljalna enota klimatske naprave je vgrajena v spodnjem delu sredinske konzole. Ročna klimatska naprava je na voljo že v paketu Reference. Za paketa Style in FR pa pri Seatu ponujajo popolnoma avtomatski Climatronic, pri katerem je izbrana temperatura izpisana na velikem osvetljenem zaslonu. Nad upravljalno enoto klimatske naprave je upravljalna enota avdiosistema, ki vključuje tudi vtičnico AUX-IN. V ponudbi dodatne opreme sta tudi USB-vmesnik in Bluetooth naprava za prostoročno telefoniranje.

1876B802-82D3-11E1-8725-4FAE65B94067

Nekaj podatkov o novem vozilu:
– Paleta bencinskih motorjev sega od varčnega 1,2-litrskega motorja s 51 kW (70 KM) do prožnega 1.4 TSI s kompresorskim polnjenjem in turbopolnilnikom. Njegovih 110 kW (150 KM) in serijski menjalnik DSG poženeta Ibizo v vsega 7,6 sekunde do hitrosti 100 km/h, najvišja hitrost pa znaša zavidljivih 212 km/h. Pri novi Ibizi je ta pogonski agregat zdaj na voljo tudi za karavan­sko različico ST, ki ima zdaj prvič tudi oznako FR.
– Z učinkovitostjo se ponaša Ibiza 1.2 TSI Ecomotive: turbomotor z močjo 77 kW (105 KM) pri čemer njegova normirana poraba znaša samo 4,9 l/100 km – ne nazadnje tudi zaradi sistema start-stop.
– Še bolj varčna poraba in še manjše emisije odlikujejo motorje TDI. Motor 1.2 TDI CR se zadovolji že s 3,8 litra goriva na 100 km, kar ustreza emisiji CO2  99 g/km. 1.6 TDI CR z močjo 66 kW (90 KM) – ta motor je sicer na voljo tudi v izvedbi s 77 kW (105 KM) – porabi 4,2 l/100 km (emisija CO2: 109 g/km).
– Športni vrhunec v ponudbi dizelskih motorjev za Ibizo predstavlja 2.0 TDI CR z močjo 105 kW (143KM), ki je na voljo za Ibizo SC FR in za petvratno Ibizo FR. dizelski agregat je kombinacija zmogljivosti in učinkovitosti: kljub odličnemu pospešku (od 0 do 100 km/h v 8,2 sekunde) in največji hitrosti 210 km/h znaša njegova normirana poraba samo 4,6 l/100 km (emisija CO2:119 g/km).
– Motorji so serijsko kombinirani s 5- ali 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali z opcijskim menjalnikom DSG. To je menjalnik z dvojno sklopko, ki se ne ponaša samo z udobjem avtomatskih menjalnikov, temveč tudi s prepričljivo učinkovitim delo­vanjem.
– Paketi opreme so Reference, Style, FR in kasneje se pridruži še Cupra.

Ibiza 1.2 TDI CR E-Ecomotive

Rekorder na področju učinkovitosti pa je brez dvoma Ibiza 1.2 TDI CR E-Ecomotive z normirano porabo le 3,4 l/100 km. To ustreza nizki emisiji CO2 –samo 89 g/km – in sicer pri vseh treh karoserij­skih različicah. Ob vsem tem pa se ta kompaktni, visokotehnološki TDI z močjo 55 kW (75 KM) in zelo spoštljivim navorom 180 Nm lahko pohvali s povsem spodobnimi voznimi zmogljivostmi. Ibiza 1.2 TDI CR E-Ecomotive je serijsko opremljena s sistemom start-stop, ki prispeva k varčevanju z gorivom. Učinkoviti paket aerodinamičnih elementov, s katerim je opremljene Ibiza 1.2 TDI CR E-Ecomotive, vključuje zaprto mrežo hladilnika in spodnjo mrežo, ki izboljšuje pretok zraka v motornem prostoru. V paketu so tudi 40-milimetrski sprednji usmernik zraka, usmernik zraka za pokrov prtljažnika, posebni deflektorji na zadnjih kolesnih ohišjih in 15-palčna platišča s polnimi pokrovi. Zaradi teh prilagoditev znaša količnik zračnega upora samo 0,30.

Po ceniku vas bo najceneje prišla Ibiza SC z bencinskim motorjem 1.2 in opremo Reference, zanjo boste odšteli brez ugodnosti 9.490 evrov. Petvratna enako motorizirana in opremljena različica vas bo prišla 9.990 evrov in karavanska izvedba 10.490. Najugodnejšo dizelsko različico boste našli v Ibizi SC s paketom Reference – stane 13.218 evrov. Kot najdražja izvedba trenutno velja Ibiza s petimi vrati, dizelskim 2.0 TDI motorjem in opremo FR – le ta stane 18.379 evrov.

Do aprila velja za vse različice Ibize prihranek v višini 500 evrov, hkrati pa uvoznik pričenja z odmevno oglaševalsko kampanjo – avtodegustacijo – s katero želi, da sami preizkusite nov avtomobil. Do konca leta naj bi na naše ceste zapeljalo kar 1.000 Ibiz.