Novo doma: Renault Twingo

Aktualno, Novo doma

Slovenci se lahko redko pohvalimo, da predstavljamo avtomobil, ki je sestavljen pri nas. Po neuspehu Winda je Novomeški Revoz predstavil novo generacijo Twinga, ki nastaja na skupni proizvodni liniji s Smart Forfour.  Na isti dan, ko svetovni gigant Apple predstavi svoj novi iPhone, je Renault v Sloveniji predstavil novo generacijo Twinga. Inženirji in oblikovalci francoske […]

Tovarna v Novem mestu dnevno proizvede 600 novih vozil

Slovenci se lahko redko pohvalimo, da predstavljamo avtomobil, ki je sestavljen pri nas. Po neuspehu Winda je Novomeški Revoz predstavil novo generacijo Twinga, ki nastaja na skupni proizvodni liniji s Smart Forfour

Na isti dan, ko svetovni gigant Apple predstavi svoj novi iPhone, je Renault v Sloveniji predstavil novo generacijo Twinga. Inženirji in oblikovalci francoske znamke so začeli s praznim listom papirja in svoj navdih črpali iz dediščine prvega Twinga in Renaulta 5. Rezultat je nov, domiseln in okreten mestni avtomobil, ki ponuja uživaško vožnjo. Leta 2008 so se inženirji in oblikovalci Renaulta lotili ustvarjanja Twinga novega rodu z namenom, da ujamejo inovativen duh, ki je bil tako značilen za leta 1992 predstavljeni prvi Twingo. Naloga je bila zahtevna, pričakovanja pa velika, saj je bil proslavljeni vzornik pravi simbol ustvarjalnosti znamke Renault. Cilj je bil ustvariti majhen mestni avtomobil, ki bo znotraj nadvse prostoren, v vožnji okreten, vendar na zunaj bolj kompakten. Na podlagi tega se je porodila zamisel za uporabo zasnove z zadaj nameščenim motorjem, čeprav so bili stroški razvoja pomembni. V tem kontekstu se je pot Renaulta križala s nameni Daimlerja, ki je istočasno pripravljal razvoj prihodnjih modelov Smart z dvema in štirimi sedeži. Po številnih sestankih so leta 2010 sklenili sporazum o strateškem sodelovanju obeh podjetij, ki je pomenil tudi zeleno luč za projekt skupnega razvoja Novega Twinga in novih modelov Smart za dve in štiri osebe.

Zadaj nameščen motor in pogon

Novi Twingo je na voljo z dvema trivaljnima bencinskima motorjema (atmosferskim ali s turbo polnilnikom), ki sta hkrati gospodarna in živahna. Podvozje skrbi za natančno vodljivost in vliva zaupanje, zaradi česar je mestna vožnja posebno prijetna. Zahvaljujoč dinamičnemu značaju motorja Energy TCe 90 se Novi Twingo odlično znajde tudi izven mest in se ne boji daljši poti.

Novo voznikovo okolje

Voznikovo okolje je igrivo in dinamično hkrati s športnim nadstreškom nad merilniki ter pregledno in oblikovno izčiščeno armaturno ploščo. Široka obroba instrumentne plošče je bela. Njena površina ima vdolbine po vzoru žogice za golf ali pa je gladko lakirana. Ta obroba obdaja zajeten merilnik hitrosti, ki je neposredno pred voznikom, in osrednji zaslon. Ta igriva obroba bežno spominja na dirkaško stezo, po želji pa je lahko tudi v raznih barvah notranje personalizacije: modra »Pille«, rdeča »Flamme« ali črna.

Notranja oprema se poigrava s kontrastnima črno in belo. Bele barve so obroba armaturne plošče, vstavki na volanu, obrobe zračnikov in obloge vrat, preostali del notranje opreme pa je črne barve. Ta barvni kontrast notranjosti daje noto dinamičnosti. Prednja sedeža imata v naslona integrirana vzglavnika. Sedežne prevleke imajo preprost vzorec in obrobo rdeče, modre ali sive barve, ki poudarja njuno obdajajočo obliko ter enovitost sedala in naslona. Od drugega paketa opreme Novi Twingo ponuja tri izvedbe oblazinjenja v modri, sivi ali rdeči barvi, barvite drobne dodatke in satinirano srebrne ročice vrat, ki še okrepijo občutek vedrosti in igrivosti prostora za potnike. Bolj športen navdih zagotavlja paket “Sport” ki ima črno notranjo opremo, ozaljšano z rdečimi dodatki, sedežne prevleke iz kombinacije usnja in blaga, posebno obrobo instrumentne plošče in stopalke iz aluminija.

Tovarna v Novem mestu dnevno proizvede 600 novih vozil

Tovarna v Novem mestu dnevno proizvede 600 novih vozil

 Cena? Realno od 9.990 dalje.

Twingo je od svojega predhodnika zrasel tudi s ceno. Primerljiv model je dražji za 600 evrov. Prodaja Twinga se uradno prične danes. Osnovna različica stane 8.990 evrov, pri tem velja omeniti, da za to ceno avtomobil ni opremljen niti z električnim pomikom prednjih stekel. Za primerneje opremljenega Twinga boste odšteli vsaj 9.990 evrov za motor SCe70 ali še tisočaka več za boljši motor TCe90. Uvoznik pričakuje, da bodo pri nas letos prodali 200 vozil, v prihodnjem letu 600. Nekaj preko 600 vozil je tudi dnevna proizvodnja, ki jih proizvede Novomeška tovarna. V Franciji je avtomobil že postal pravi hit. Se bo podobno zgodilo tudi pri nas? Pustimo se presenetiti.