Novo doma: Renault Scenic in Grand Scenic

Aktualno, Novosti

Renaultov dvojec Scenic in Grand Scenic zaseda v Evropi vodilno mesto med kompaktnimi enoprostorci, zato so se v tovarni pazljivo lotili prenove. Renaultovi inženirji so le malenkostno prenovili Scenica, kot tudi Grand Scenica.

Renaultov dvojec Scenic in Grand Scenic zaseda v Evropi vodilno mesto med kompaktnimi enoprostorci, zato so se v tovarni pazljivo lotili prenove.
 

Očitno so se Renaultovi inženirji držali reka “Kar je dobro ni slabo.” in le malenkostno prenovili Scenica, kot tudi Grand Scenica. Letošnje izvedenke imajo preoblikovan prednji del in oplemeniteno notranjo opremo, s čimer sta Scenic in Grand Scenic pridobila močnejšo zapeljivost za merjenje s številnimi mlajšimi tekmeci v segmentu. Tako zunanje mere ostajajo praktično enake. Pri obema različicama je največ sprememb doletelo prednji del vozila. Sedaj je prisotna tudi dnevna osvetlitev z uporabo LED tehnologije. Maska manjšega Scenica je sedaj izrazito športnejša, medtem ko pri Grand Scenicu poudarja značaj enoprostorca.
 
renault scenic domača predstavitev 2012
 
V notranjosti so pri Renaultu že na videz izboljšali sedežne prevleke. Dve novi kombinaciji sta v ponudbi notranje opreme (nova bež dekoracija za pakete opreme Expression in Privilège ter nova ogleno siva za Privilège), poleg tega pa tudi nove prevleke iz tkanin oziroma nova kombinacija usnja in pasov alkantare. Poleg tega je zahvaljujoč uspehu, ki sta ga je v letu 2011 požela Scenic in Grand Scenic Bose Edition, zdaj ta posebna serija postala del redne ponudbe paketov opreme, kot že poznamo iz primera Lagune. Tako je torej paleta na vrhu obogatena s še eno različico, ki združuje športno elegantnost in kakovostno zvočno izkušnjo. Natančno oko opazi še spremenjeno grafiko merilnikov.
 
Nekaj podatkov o novem vozilu:
– V ponudbi so štirje motorji pri Scenicu in pet pri Grand Scenicu.
– Na voljo je nov motor, ki združuje zmogljivost in varčnost: dizelski Energy dCi 130, ki ima vključene sisteme kot so Start&Stop, shranjevanje energije in vračanje ohlajenih izpušnih plinov v turbinski sistem. Pričakuje se še bencinska različica Energy TCe 115.
– Ta kompaktni enoprostorec je prvi Renaultov model, ki je opremljen z napravo Visio System, ki vključuje asistenco za ohranjanje smeri na voznem pasu (Lane Departure Warning) in samodejni preklop med zasenčenim in nezasenčenih snopom žarometov.
– Scenic ima po novem sistem pomoči pri speljevanju navkreber (Hill Start Assist) in impulzni vklop smernikov za zamenjavo prometnega pasu že v serijski opremi vseh različic.
– Scenic je na voljo z opremo: Authentique, Expression, Dynamique ter Bose Edition.
– Grand Scenic je na voljo z opremo: Expression, Dynamique, Bose Edition in Privilege.
 
Že do konca letošnjega leta bosta obe različici na voljo v približno štiridesetih državah. V Sloveniji vas bo najceneje stal Scenic Authentique z bencinskim motorjem 1.6 16V za katerega je potrebno odšteti 17.330 evrov. Dizelska različica dCi 95 stane 900 evrov več. Za najdražjo opcijo, ki stane 24.480 evrov, velja Scenic z opremo Bose Edition ter dizelskim motorjem dCi 130 S&S, ki ponuja 96 kW moči in mešano porabo 4,4 litra na sto kilometrov.
 
Osnovni Grand Scenic Expression 1.6 16V vas bo stal 19.730 evrov. Za najdražjo različico velja tisti z opremo Privilege in dizelskim motorjem dCi 150 ter samodejnim menjalnikom BVA. Takšen nosi ceno 28.930 evrov. Doplačilo za sedem sedežev znaša 650 evrov.
 
Na naše ceste naj bi do konca leta zapeljalo 1000 vozil.