Novo doma: Škoda Octavia (bogata s pametnimi in uporabnimi reštivami)

Novo doma, Top

21 let od začetka proizvodnje Octavie je bila Januarja prenove deležna njena tretja generacija …

Škoda Octavia

21 let od začetka proizvodnje Octavie je bila januarja prenove deležna tretja generacija tega vozila. Prav s to generacijo se je dvignil delež prodanih vozil znotraj Škode s 25% na 40%, in če vas Octavia s svojo uporabnostjo, udobnostjo, kvalitetno notranjostjo in nenazadnje odlično ceno še ni prepričala, vas tudi prenovljena ne bo, saj so spremembe razmeroma majhne.

Na zunaj so skušali Octavio približati bolj modernemu izgledu, kot ga ima na primer novi Kodiaq. Najvidnejša razlika so razdeljene sprednje luči (zdaj na voljo v LED tehnologiji), širša mreža hladilnika, zadnji odbijač ter luči (tudi na voljo v LED tehnologiji). Poudarjene so linije po dolžini avtomobila in motornem pokrovu, ki dajo avtomobilu mogočnejši videz.

Na prvi pogled se znotraj ni dosti spremenilo. Še vedno je prostorna in pregledna, ima pa nekaj novih trikov glede tehnologij. Na voljo je 9,2-palčni kapacitivni zaslon na dotik, ki potrebuje zgolj rahel dotik za upravljanje. Opremljena je z novo generacijo infotainment sistema, ki omogoča nove spletne storitve Škoda Connect, kjer so potniki lahko po želji nenehno povezani na splet (vendar je razpoložljivost storitve odvisna od države). Omogoča polno povezanost z Android in Apple napravami ter aplikacijo, preko katere lahko na svojem pametnem telefonu pogledamo zalogo goriva, status oken in vrat ter lokacijo avtomobila.

Postala je bistveno varnejša, saj je poleg sistemov, ki so bili na voljo že pri predhodnici (radarski tempomat, opozorilni Lane Assist in sitem za zaznavanje utrujenosti voznika), pridobila sistem za opozarjanje in zaviranje v sili do 60 km/h (sedaj tudi za pešce), opozarjanje na vozila v mrtvem kotu in opozarjanje na prečni promet pri vzvratnem odparkiranju. Novost je tudi aktivna pomoč za vzvratno vožnjo s prikolico, kateri voznik s pomočjo gumbov nakaže kam bi rad zapeljal, sistem obrača volan, voznik pa ima pod nadzorom plin in zavore. Ne manjka pa tudi asistenca za dolge luči, prepoznavanje prometnih znakov in kamera za vzvratno vožnjo.

Škoda pa se tudi rada pohvali z domiselnimi idejami za udobje in funkcionalnost, kot je strgalo za led pod pokrovom rezervoarja, ambientalna osvetlitev v kabini, dežnik v predalu pod sovoznikovim sedežem, snemljiva magnetna LED-svetilka v prtljažniku za primer menjave pnevmatike v temi. V zadnjem delu potniške kabine so zložljive mizice na hrbtni strani prednjih sedežev ter dva USB priključka. Ampak to še ni vse, saj vas na vetrobranskem steklu čaka držalo za parkirni listek, na spodnji strani strehe predal za sončna očala, ohlajen predal pred sovoznikom in držalo za pijačo s posebnim dnom za odpiranje plastenke z eno roko.

Motorna paleta ostaja enaka. Na voljo so 4 dizelski motorji in 5 bencinskih motorjev z razponom moči od 86 KM do 184 KM. Mogoče si bo izbrati štirikolesni pogon, in sicer z 1,8-litrskim turbo-bencinskim in dvolitrskimi dizelskimi motorji. Na voljo je tudi prilagodljivo podvozje, ki se prilagodi izbiri načina vožnje (comfort, normal, sport). Octavia se je podaljšala za 8 milimetrov, vendar zgolj na račun drugačnih odbijačev, prav tako pa ostaja njena prostornina nespremenjena.