Novo doma: Peugeot RCZ R

Aktualno, Novo doma, Novosti

Peugeot tudi v Sloveniji razkriva RCZ R, “navito” verzijo svojega športnega kupeja, paradnega izdelka blagovne znamke z vidika oblikovanja in užitkov v vožnji.

Peugeot tudi v Sloveniji razkriva RCZ R, “navito” verzijo svojega športnega kupeja, paradnega izdelka blagovne znamke z vidika oblikovanja in užitkov v vožnji. Po zaslugi novega motorja s 199 kW (270 KM) pri 1,6 litra gibne prostornine ter z emisijami CO2, omejenimi na zgolj 145 g/km, RCZ s svojimi zmogljivostmi in učinkovitostjo postavlja povsem nove standarde. Ta tip motorja spremlja posebno podvozje z diferencialom z omejenim zdrsom Torsen, ki obljublja zelo visoko raven učinkovitosti in voznih občutij. 

Zmanjševanje prostornine motorjev je močna tendenca, ne le v serijski proizvodnji, temveč se opazi tudi v avtomobilskem športu. Najpomembnejše discipline uporabljajo turbomotor 1.6 litra, na katerega bo leta 2014 prešla tudi Formula 1!

Zmanjševanje prostornine motorjev je močna tendenca, ne le v serijski proizvodnji, temveč se opazi tudi v avtomobilskem športu. Najpomembnejše discipline uporabljajo turbomotor 1.6 litra, na katerega bo leta 2014 prešla tudi Formula 1!

S 199 kW je RCZ R postal najmočnejši serijski model v zgodovini znamke. Avtomobil ima zelo močne pospeške in od 0 do 100 km/h pospeši v manj kot 6 sekundah. Z emisijami CO2, ki znašajo samo 145 g/km, postavlja zgled v kategoriji športnih kupejev in ponovno potrjuje izkušnje in znanje znamke. Ta rezultat je bilo mogoče doseči z nadzorovanim zmanjšanjem prostornine motorja, izboljšano aerodinamiko in manjšo maso vozila.

Novi motor THP s 199 kW pri le 1.6 l gibne prostornine postavlja nov rekord specifične moči v kategoriji; s skoraj 170 KM/l je med najboljšimi na svetu, ko govorimo o serijskem vozilu, in že izpolnjuje ekološki standard Euro 6.

Po zaslugi dodelav aerodinamike je sila v zadnjem delu za 15 daN večja, kar pomaga doseči nov spojler, ki izboljša stabilnost pri hitri vožnji in pri tem ne vpliva negativno na zračni upor.

Usmeritev k prihranku pri masi je botrovala tudi razvoju posebnih delov, po zaslugi česar je vozilo za 17 kg lažje v primerjavi z RCZ z 200 KM. Ob masi 1280 kg ima torej RCZ R razmerje med maso / močjo le 4,7 kg / KM. Znižano težišče, izboljšana aerodinamika (zračni upor / oprijem), specifične nastavitve prem (koloteki, stekanje in nagib koles, za + 0,5 palca širša platišča) ter pnevmatike Goodyear Eagle F1 Asymmetric 235 / 40 R19 zagotavljajo optimalen oprijem in so jamstvo za izjemno lego na cesti.

Zavorni koluti premera 380 mm in debeline 32 mm so vgrajeni plavajoče na aluminijastem oklopu. To prispeva k zmanjšanju mase in pripomore k hlajenju, tako kot notranje hlajenje koluta, katerega izboljšave so plod izkušenj, ki si jih je družba Alcon nabirala po tekmovanjih. Vse opisano zagotavlja zavornemu sistemu vzdržljivost na vseh preizkušnjah in avtomobilu RCZ R nudi izjemno varnost in zmogljivosti, med drugim potrebuje manj kot 61 m, da se ustavi s 130 do 0 km/h.

Zaradi 10 cm manjše višine podvozja ter širših in izstopajočih 19-palčnih platiščih, ki izboljšujejo oprijem in vlečno moč, ima RCZ R še izrazitejši zunanji videz. Daje vtis, da je “prilepljen” ob tla. Posebna dvobarvna platišča v diamantni in mat črni, oblikovana v tehničnem in športnem stilu, so označena s črko R, ki je vrezana v zlitino. Zasnovana so bila tako, da je vanje mogoče namestiti izboljšano hlajenje novih, večjih zavor, katerih rdeča sprednja zavorna sedla imajo podpis Peugeot Sport. Veliko nepomično zadnje zakrilce, ki se odlično zliva z vozilom, zagotavlja boljšo aerodinamiko in obenem vizualno raztegne obliko karoserije ob pogledu od zadaj. Pri posebnem zadnjem difuzorju je ravno tako upoštevan gladek učinek, po katerem je prepoznaven zadnji del avtomobila RCZ, in ima vgrajeni dve opazni kromani in simetrični ustji izpušnih cevi, ki nakazujeta predelano izpušno linijo za boljše zmogljivosti in zvočno učinkovitost. Rdeč napis Peugeot na prednji okrasni maski in monogram R, ki ga najdemo tudi na zadnjem delu, zaokrožata zunanjo obliko RCZ R.

Individualizacija in bogat izbor opreme

Na voljo je v štirih barvnih odtenkih: rdeča Erythrée, črna Perla Nera, siva Sidobre in bela Opale. RCZ R ponuja tudi možnosti individualizacije s streho iz karbonskih vlaken, ki je lahko sijajna ali satinirana, z nalepkami na karoseriji in črnimi pokrovi vzvratnih ogledal.

Visoko raven opreme za varnost in udobje pri avtomobilu RCZ R dopolnjujejo ksenonski žarometi z napravo za pranje ter multimedijski sistem WIP Nav Plus.

Vozniško mesto, ki prebudi čute

Ob odprtju vrat vidimo vozniško mesto, ki se sklada z zunanjo podobo, namenjeno voznikovemu užitku in občutjem. Voznik takoj zdrsi v sublimno eliten športni ambient. Že pragovi vrat z napisom Peugeot Sport poudarjajo športen in ekskluziven značaj.

Rdeči šivi tečejo po mehkem, tehničnem in kakovostnem materialu armaturne plošče in usnju volanskega obroča ter zaščitnega meha prestavne ročice, po oblogah vrat, naslonjalih za roke in sedežih. Sedeži imajo novo športno obliko in so oblečeni v kombinacijo črnega polnega zrnastega usnja Napa ter črne alcantare ter nosijo monogram “R”.

Kromana in z rdečo obrobljena črka “R” je videti, kot bi izstopala iz plošče s prevleko iz brušenega aluminija s štirimi vijaki, ki krasi sredinsko konzolo. Po navdihu letalstva simbolizira natančnost in elegantno nosi pečat Peugeot Sport.

Volan manjših mer, kratka prestavna ročica, poseben aluminijast ročaj prestavne ročice z rdečimi dodatki ter novi športni sedeži, ki so jih razvili v ekipi Peugeot Sport – z izboljšanim oprijemom in skladni z zmogljivostmi RCZ R – aktivno sodelujejo pri voznih občutjih.

Sound System in posebna sesalna linija, poleg tega še predelan izpušni sistem, omogočajo poln izkoristek športnega značaja novega motorja RCZ R v ritmu pospeševanj in prestavljanj.

Novi Peugeot RCZ R vas bo v Sloveniji olajšal za 41.060 evrov.