Novo doma: Peugeot 308 (napoved tehnološke ofenzive)

Novo doma, Top

Peugeot je začel z drugim delom zgodbe svojega najbolje prodajanega modela, ki so ga od lansiranja do danes proizvedli v več kot 760.000 primerkih …

Peugeot je začel z drugim delom zgodbe svojega najbolje prodajanega modela, ki so ga od lansiranja do danes proizvedli v več kot 760.000 primerkih. Ponudba funkcij za vzpostavitev povezave je odslej bogatejša po zaslugi sistema Mirror Screen. Vgrajeni telematski sistem je namreč pridobil zaslon s kapacitivno tehnologijo in povezljivo 3D navigacijo. Novi Peugeot 308 je opremljen tudi s številnimi sistemi za pomoč pri vožnji.

Za novega Peugeota 308 je na voljo nova ponudba pogonskih sklopov. Novi 8-stopenjski samodejni menjalnik, ki se vgrajuje skupaj z dizelskim motorjem BlueHDi 180 S&S, in pa dizelski motor BlueHDi 130 S&S. S svojimi novimi motorji Peugeot predčasno izpolnjuje zahteve emisijskega standarda Euro 6.c z novimi protionesnaževalnimi sistemi za bencinske in tudi dizelske motorje.

Na prednjem delu se pokrov motornega prostora s horizontalnimi linijami razprostira nad vertikalno umeščeno okrasno masko. Vse izvedenke iz izbora imajo na sredini maske simbol leva, ime znamke pa je vklesano v njeno zgornjo okrasno letev. Pri vseh nivojih opreme so v prednja žarometa vgrajene diode LED, ki zarišejo pogled novega Peugeota 308. Novi halogenski žarometi z modulom elipsaste oblike so na voljo pri prvih treh nivojih opreme. Bogatejše opremljene izvedenke GT Line, GT in GTi pa imajo osvetlitev s tehnologijo Full LED.

Za novega Peugeota 308 je odbijač na voljo v dveh različicah: ena različica za izvedenke Access, Active in Allure, druga pa za izvedenke GT Line, GT in GTi. Hlajenje motorja zagotavljajo tri odprtine na spodnjem delu. V stranskih režah sta nameščeni prednji meglenki.

Zadnje luči v obliki treh levjih krempljev so odslej stalno osvetljene. Petvratna limuzina ima temnejšo masko luči. Za novega Peugeota 308 bo od lansiranja dalje na voljo deset barv karoserije, med temi tudi ena nova: bež Pyrite, ki bo nadomestila sivo Aluminium. GTi bo na voljo v novi podobi “Coupe Franche” s kontrastnim prehodom med modro barvo Magnetic in črno Perla Nera.

Od nivoja opreme Active dalje je novi Peugeot 308 opremljen z zaslonom na dotik najnovejše generacije. Nahaja se v položaju v predelu sredinskih zračnikov in je usmerjen proti vozniku.

Peugeot 308 je pridobil funkcijo Mirror Screen, s katero lahko uporabnik podvoji vsebino z zaslona svojega pametnega telefona na zaslonu na dotik vozila. Vse funkcije lahko upravljate z glasovnimi ukazi po enem pritisku na gumb, ki se nahaja na skrajnem delu ročice za vklop smerokazov. Funkcija za prepoznavanje govora z uporabo aplikacije pametnega telefona (S-Voice Android in Siri d’Apple) vam omogoča opravljanje telefonskih klicev, pisanje besedilnih sporočil ali narekovanje naslova za navigacijski sistem. Ta ponudba “triple play” je združljiva s protokoli Mirrorlink®, Android Auto® in Apple CarplayTM.

Novi 308 je opremljen s sistemi za pomoč pri vožnji zadnje generacije, ki so bili pred kratkim predstavljeni z novima športnima terenskima voziloma, 3008 in 5008. To so funkcija Distance Alert (opozorilnik na tveganje trka), opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu, opozorilnik na voznikovo nepozornost, samodejni preklop dolgih luči, prepoznavanje prometnih znakov za omejitev hitrosti in priporočeno hitrost, prilagodljivi tempomat s funkcijo Stop (s samodejnim menjalnikom) ali s funkcijo 30 km/h (z ročnim menjalnikom), aktivni sistem nadzora mrtvega kota, Visiopark 1, ki omogoča 360-stopinjski prikaz ter Park Assist, ki nudi pomoč pri vzdolžnem (parkiranje in zapuščanje parkirnega mesta) in pravokotnem parkiranju.

Na voljo so novi bencinski in dizelskih motorji. Novi Peugeot 308 je opremljen z novo generacijo bencinskega motorja PureTech 130 S&S. Skupaj z njim se v novega 308 vgrajuje novi 6-stopenjski ročni menjalnik. Nov pogonski sklop bo za novega PEUGEOTA 308 na voljo proti koncu leta 2017.

Novi Peugeot 308 je prvo vozilo skupine PSA, ki je opremljeno z novim motorjem BlueHDi 130 S&S. Novi BlueHDi 130 S&S je pridobil deset konjskih moči več, kot jih ima motor BlueHDi 120 S&S, katerega bo nadomestil. Dizelski motor BlueHDi 180 S&S je odslej na voljo skupaj s samodejnim osemstopenjskim menjalnikom EAT8 zadnje generacije.

Nova Peugeota 308 in 308 SW proizvajajo v tovarni Sochaux, v Franciji.