Novo doma: Opel Mokka X in Zafira

Novo doma

Pot do predstavitve dveh korenito prenovljenih modelov proizvajalca Opel je bila “nepredvidljiva”. Na dan predstavitve smo se namreč zbrali v BTC, od koder smo se s pomočjo sistema Opel OnStar z vmesnimi postanki na različnih lokacijah pripeljali do Dvorca Dveri Pax na Štajerskem. Mokka X Iz začetne lokacije smo se odpravili z Mokko v atraktivnem […]

Pot do predstavitve dveh korenito prenovljenih modelov proizvajalca Opel je bila “nepredvidljiva”. Na dan predstavitve smo se namreč zbrali v BTC, od koder smo se s pomočjo sistema Opel OnStar z vmesnimi postanki na različnih lokacijah pripeljali do Dvorca Dveri Pax na Štajerskem.

Mokka X

Iz začetne lokacije smo se odpravili z Mokko v atraktivnem oranžnem odtenku, katero je Opel temeljito posodobil in ji na konec imena dodal oznako X. S to bodo odslej označeni vsi terenski modeli v njihovi paleti. Opel Mokka je v Sloveniji vse od leta 2012 našla že več kot 2000 kupcev in tako bo v svojem razredu še naprej predstavljala preverjeno odločitev, ki po prodaji narašča iz leta v leto.

02_a297084

Opel je eden prvih vstopil v razred športnih terencev

Novosti

V prenovljeni Mokki X je moč videti nove sprednje žaromete v LED tehnologiji, ki bodo s svojimi krilatimi dnevnimi svetili kmalu postali prepoznavni znak vozil znamke Opel. Osvežena sta tudi sprednji in zadnji odbijač, sprednja maska pa sledi proizvajalčevi novi podobi. Oplovi strokovnjaki so več pozornosti namenili armaturni plošči, ki pa še vedno ni preveč zanimiva, ampak ima odslej precej manj tipk. Na spisku dodatne opreme bo sedaj na voljo tudi sistem opozorila za nalet, opozorilo za nenamerno menjavo voznih pasov in prepoznavo prometnih pasov s sistemom Opel Eye, ki je na voljo za dodatnih 700€. Na voljo bo tudi vzvratna kamera, pomoč pri parkiranju in zagon vozila brez ključa. Posebnost v razredu so tudi ergonomsko zasnovani sedeži, povečana dimenzija osrednjega zaslona na 8 palcev in dodana povezljivost s sistemom Android Auto in Apple Car Play.

04_a297085

Urbani življenski slog

Motorizacija in cene

Kljub temu, da se pri nakupu Mokke večina kupcev odloči za dvokolesno gnano različico, je pustolovcem namenjen tudi štirikolesni pogon, pri čemer se na zadnji kolesni par razdeli do 50% moči in se vklopi le, ko je to potrebno. Mokka X je z motorjem 1,6-litrske s 85 kilovati na voljo za 19.150 evrov v osnovi opremi Selection. Izbirate lahko med tremi bencinskimi in dvema dizelskima agregatoma. Za srednji paket Enjoy z osnovnim motorjem je potrebno doplačati 1.400 evrov, za dizelski motor 1.6 CDTI s 81 kilowatti pa 2.800 evrov. Opel Mokka X v svoji najbogatejši različici Innovation z bencinskim prisilno polnjenim agregatom prostornine 1.4, štirikolesnim pogonom in samodejnim 6-stopenjskim menjalnikom stane 27.630 evrov. Na voljo je tudi 1.4 ECOTEC motor s LPG gorivom.

Zafira

Zafira na drugi strani predstavlja popolno nasprotje Mokki X. Če Mokka velja za športno in urbano vozilo, je Zafira, tako kot jo radi poimenujejo pri Oplu, pravi potovalni salon. Opel Zafira je bila leta 1999 prva v takratnem vzponu enoprostorcev in prva predstavila sistem stalno nameščenih sedmih sedežev. Vožnja v Zafiri je bila vedno zelo udobna, saj je namenjena večjim družinam, poslovnim uporabnikom in tistim, ki potrebujejo veliko prilagodljivega prostora. Do sedaj je bilo prodanih več kot 2,7 milijona primerkov.

mokka-1-3

Zafira uspešno skriva svoje enoprostorske gene

Novosti

Zafira bo pri trgovcih na voljo od novembra. Na novo oblikovani odbijači odsevajo podobnosti z novo Astro. Prenovljena je tudi notranjost. Drugačna je pozicija logotipa in maska. Na voljo bo z 7 sedežnim sistemom Flex7 in prednjima ergonomskima sedežema s certifikatom. Multimedijska enota velikosti 7 palcev bo omogočala povezavo z Apple CarPlay in Android Auto. Četrta generacija Zafire ima opcijsko nameščena tudi z LED žarometi, ki se samodejno prilagajajo voznim razmeram.

mokka-1-4

Prenovljena notranjost

Motorizacija in cene

Cene se za novo Zafiro pričnejo pri 18.590 evrov s paketom opreme Edition in 1,4-litrskim agregatom s turbo polnilnikom in 88 kilovati. Za najbogatejši paket opreme Innovation je potrebno doplačati v višini 2.510 evrov, medtem ko vas bo z motorjem 2.0 CDTI s 125 kilovati in 6-stopenjskim avtomatskim menjalnikom stala 29.500 evrov.

Tako Mokka X in nova Zafira sta serijsko opremljeni z Oplovim sistemom OnStar. Oplov sistem OnStar vam omogoča pomoč na cesti štiriindvajset ur na dan, tako da vam svetuje in v našem primeru tudi preko mobilnega omrežja na multimedijski sistem pošlje napotke za navigacijo. O tem sistemu je več napisal že Aleš tu. V primeru trčenja samodejno pokliče na pomoč, pomaga pa tudi pri iskanju avta pri morebitni kraji. Za kupce je na voljo tudi brezplačni zimski paket, ki vključuje ogrevan volan ter sedeža.

Več fotografij poiščite na jangregorin.eu.