Novo doma: Opel Crossland X (korak k družinskim vrednotam)

Novo doma, Top

Drugi Oplov “X” – Crossland – je vstopnica s strani skupine PSA nedavno prevzete nemške avtomobilske znamke v crossover segment …

Drugi Oplov “X” – Crossland – je vstopnica s strani skupine PSA nedavno prevzete nemške avtomobilske znamke v crossover segment. Avtomobil že kaže sadove skupnega razvoja v novem okolju. Opel po Mokki X (predstavljena konec jeseni 2016) in Crosslandu X napoveduje še več modelov s to oznako.

Crossland X vstopa v nov razred. Ne menja Merive, ki se je v preteklosti izkazala za izredno uspešno, pač pa gre za Oplov odgovor na že nekaj časa trajajoče spremembe na avtomobilskem trgu. Segment manjših enoprostorcev (Meriva) se je v Evropi namreč prepolovil, medtem pa je pravi “bum” doživel B segment crossoverjev. Kupci cenijo njihovo ekspresivno obliko, višji položaj sedenja in vsestransko uporabnost. Ta segment se je od leta 2010 povečal kar za petkrat! Izredno pomemben je tudi v Sloveniji (v letu 2016 je bilo kupljenih 6700 vozil, oz. kar 11 % vozil, ki so jih kupile fizične osebe, kar je zelo pomemben podatek).

Prvi naslednji “X” bo Opel Grandland X. V Slovenijo prihaja konec leta.

Crossland X s ceno kotira med Corso in Mokko X. Za razliko od teh modelov se nekoliko bolj nagiba k družinskim vrednotam. Pri Oplu upajo, da bo avtomobil navdušil s kompaktno zunanjostjo in prostorno notranjostjo.

Dizajn vozila želi biti ekspresiven, kar je značilno za segment SUV. Kupci bodo cenili tudi višjo pozicijo sedenja. Oblikovalec vozila Mark Adams stavi na preizkušene Oplove oblikovalske linije.

Značilen Oplov dizajnerski element so postale luči z LED svetlobnim podpisom v obliki dvojnih kril. Streha vozila je na voljo v dveh različnih odtenkih. Na boku je seveda moč opaziti značilno Oplovo zarezo, ki naredi avtomobil bolj prefinjen in eleganten. Zadnje luči so zaradi želje po bolj mišičastem vtisu pomaknjene zelo visoko. Platišča so na voljo do velikosti 17 palcev.

Pri Oplu s Crosslandom X stavijo tudi na funkcionalnost. Notranjost je zelo prilagodljiva. Prednja sedeža (AGR) sta tudi že poznana iz preostalih Oplovih modelov. Zadnja vrata se odpirajo zelo široko. Veliko je odlagalnih prostorov različnih velikosti. Prtljažni prostor je velikosti 410 litrov. Ko zadnjo klop pomaknemo bolj naprej se sprosti še dodatnih 110 litrov. Če zadnjo klop podremo, pa dobimo 1.255 litrov uporabne prostornine.

Infotainment zajema (do) 8-palčni zaslon na dotik Intellilink. Opremljen je s sistemoma Apple Carplay in Android Auto. Prav tako je v Crosslandu X nameščen že dobro poznani sistem Opel Onstar. Prednji žarometi so lahko v tehnologiji Full LED s funkcijo osvetljevanja zavojev in prilagajanja višine snopa. Head-up zaslon lahko prikazuje do štiri informacije hkrati. Crossland X zna samodejno zavirati v sili, opozarjati voznika ob zaznani utrujenosti, brati prometne znake in brezžično polniti telefon.

Crossland X bo na voljo s 3-, oz. 4-valjnimi bencinskimi in dizelskimi motorji. Pri Oplu pričakujejo, da bodo kupci bolj posegali po bencinskih (1,2-litrskih), avto je kajpak v prvi vrsti namenjen mestni vožnji. Pri različici opremljeni s “110-konjskim” bencinskim motorjem lahko doplačamo še za avtomatski menjalnik.

Opel s Crosslandom X v prvi vrsti cilja na žensko populacijo z aktivnim življenjskim slogom, ki si želi praktičnega avtomobila. Te bodo lahko izbirale med tremi, že dobro poznanimi Oplovimi paketi opreme, Selection, Enjoy in Innovation.

Cena Crosslanda X se bo pričela pri 14.490 evrov za različico Selection z 1,2-litrskim bencinskim motorjem s 60 kW. Začetek predprodaje vozila sovpada s pričetkom ljubljanskega avtomobilskega salona – 27. marca. Prva vozila naj bi bila v Sloveniji v začetku poletja. Prodajni načrti slovenskega uvoznika so optimistični. Do konca leta 2017 ciljajo na 400, v naslednjem pa na 700 prodanih avtomobilov.