Novo doma: Nissan Leaf (težko pričakovani električni novinec, ki ga je naročilo že 30.000 Evropejcev)

Novo doma, Top

Na slovenske ceste je tudi uradno zapeljal novi, težko pričakovani Nissan Leaf.

Vsi se sprašujemo, ali bo novi Nissan Leaf upravičil izredno visoka pričakovanja. Ta so plod zapuščine njegovega predhodnika, ki je še vedno najbolje prodajani električni avtomobil na svetu. Na novinca veliko stavijo tudi pri Nissanu, saj pravijo, da je za njihovo znamko ta velik korak proti vodilni vlogi na področju razvoja električnih vozil in tehnologij avtonomne vožnje.

Čeprav je že moč opaziti trend, da se ga v povezavi z električnimi vozili vse manj omenja, moramo seveda za začetek podati podatek o dosegu novega Leafa z enim polnjenjem baterije. Gre za prvo električno vozilo, ki je prejelo t.i. WLTP homologacijo, kar pomeni, da so njegov doseg testirali v precej bolj realnih pogojih, kot smo jim bili priča npr. pri standardu NEDC. Novi Leaf lahko tako z enim polnjenjem po WLTP prevozi okoli 270 kilometrov. Avtomobil smo prvič preizkusili tudi sami in ugotovili, da je ta številka povsem na mestu – seveda ob predpostavki, da z energijo upravljamo ekonomično.

Baterija, ki je nameščena v novinca ima kapaciteto 40 kWh, kar je skoraj enako kot npr. Renault ZOE. S slednjim boste morda uspeli napraviti celo kakšen kilometer več, a potrebno je poudariti, da je Nissan Leaf precej bolj odrasel in resen avtomobil, ki je primeren za vsakovrstno uporabo.

Elektromotor novega Leafa ima maksimalno moč 147 KM. V praksi to pomeni, da boste 100 km/h dosegli v 7,9 sekunde. Končna hitrost vozila je 150 km/h. Avtomobil sicer ni med najhitrejšimi, a elektromotor s svojim konstantnim navorom poskrbi za možnost sunkovitega pospeševanja, ki je še posebej dobrodošlo pri prehitevanjih. Avtomobil ima tudi dobre vozne lastnosti, kar lahko trdimo za domala vsa električna vozila. Težišče vozila je zaradi optimalne razporeditve teže namreč povsem na dnu, kar omogoča odlično lego v zavojih.

Tudi občutek v potniški kabini je na prvi vtis zelo dober, kar gre pripisati prostornosti ter dobri zvočni zatesnitvi. Če Nissanu verjamemo na besedo, ima novi Leaf za 30 % boljšo zvočno izolacijo potniške kabine od ostalih konkurentov v segmentu C.

Novost pri novem Leafu (pa tudi Qashqaiu) je tudi sistem Pro Pilot. Gre za skupek asistenčnih sistemov, ki vozniku pomagajo predvsem na avtocesti in pri parkiranju. V praksi je to aktivni tempomat, ki uravnava hitrost glede na pred nami vozeča vozila in t.i. lane assist. Upravljanje s sistemom je zelo preprosto. V primeru, da sistem na avtocesti ne zazna reakcije voznika, lahko vozilo po več zvočnih in zavornih opozorilih samodejno varno zaustavi.

Vožnji novega Leafa da posebno specifiko Nissanov e-Pedal. Gre za možnost vožnje vozila zgolj z eno stopalko. Vozilo namreč samodejno zavira (s silo 0,2 g), ko popustite stopalko za pospeševanje. Ob zaviranju seveda poteka regeneracija električne energije, kar ob večji učinkovitosti in dosegu pomeni še manjšo obrabo zavor, in sicer kar za 90 %. E-Pedal vozilo ob zaustavitvi tudi samodejno drži na mestu.

Ponlnjenje Leafa do 100% bo na domači vtičnici (10 A) trajalo približno 21 ur. 7,5 ure bo potrebne za polnjenje na javni polnilni postaji (32 A). Na hitri polnilnici (moč 50 kW) bo baterija do 80 % napolnjena v 40 minutah.

Novi Nissan Leaf z opremo Acenta je na voljo od 35.490 evrov dalje. Naslednji nivo je N-Connecta, ki se prične pri 36.790 evrih. Najbolje opremljen nivo Tekna se cenovno prične pri 39.290 evrih. V cene še ni všteta državna subvencija za električna vozila. Nissan za novega Leafa nudi 5 let ali 160.000 kilometrov jamstva na baterijo – ne glede na kakšen način jo polnimo. Obenem nudi tudi 8 let jamstva na kapaciteto baterije.

Za novega Leafa v Evropi vlada izjemno povpraševanje, saj so pri Nissanu do danes prejeli že 30.000 naročil. Pretekla generacija je v Evropi dosegla skupno 80.000 prodanih primerkov.