Novo doma: Mitsubishi Space star (preprosti mestni malček)

Novo doma, Top

Mitsubishi Space Star je vozilo, ki ga pri Mitsubishiju opisujejo s tremi besedami: Prostoren, enostaven za vožnjo (okreten) in izjemno varčen …

Mitsubishi Space Star je vozilo, ki ga pri Mitsubishiju opisujejo s tremi besedami: Prostoren, enostaven za vožnjo (okreten) in izjemno varčen. Leta 2013 je kot osvežitev znamke prvič prišel v Slovenijo, danes pa smo spoznali njegovo prenovljeno izvedenko.

Zunanjost

Prenovljen Mitsubishi Space Star se od predhodnika razlikuje po daljši skupni dolžini za 85 milimetrov (3,79 m), nov je tudi sprednji odbijač z dodanimi kromiranimi elementi in sprednja maska, ki sledi oblikovnemu jeziku znamke Mitsubishi. Pri najbolj opremljeni različici Intense so serijsko vgrajeni tudi prenovljeni bi-ksenonski žarometi in LED dnevne luči. Na zadnjem delu Space Starja boste opazili prenovljen zadnji odbijač in novo oblikovan spojler z vgrajeno tretjo zavorno lučjo (razen pri začetnem paketu opreme Entry). Pri najbolje opremljeni izvedenki zadnji del krasijo tudi LED luči. Predstavniki Mitsubihija pravijo, da vse te “majhne” spremembe na zadnjem delu poudarijo občutek širine vozila. Kupci bodo lahko izbirali tudi med tremi različicami platišč, pri paketu opreme Entry in Inform so na vozilu nameščena 14-palčna jeklena platišča s pokrovi, pri različici Invite pa 14-palčna aluminijasta platišča, oziroma pri različici Intense 15-palčna aluminijasta platišča. Barvno paleto sedaj dopolnjujeta še dve barvi, Wine rdeča in Sunset oranžna, skupno pa je kupcem na voljo 9 barv.

Notranjost

Pri prenovljenem Space Starju boste sedaj v vseh paketih opreme serijsko prejeli merilnik zunanje temperature, instrumenti pa bodo imeli kromirano obrobo. Novost je tudi digitalen prikazovalnik, ki spreminja osvetlitev vse od jantarne, pa do bele barve. V notranjosti najdemo pri različici opreme Invite ali Intense tudi nov volanski obroč s kromirano, oziroma črno dekoracijo, oblikovalci pa so stikalom za upravljanje z klimatsko napravo dodali tudi kromirano obrobo. Prtljažni prostor ostaja s 175 litri enako velik, dodatno pa lahko pri različici Invite in Intense prtljago spravimo tudi v posebno dvojno dno (namenjeno za ”drobnarije”). Dobrodošel je tudi sistem za pomoč pri speljevanju v klanec imenovan HSA, digitalni radio DAB in izboljšano vzmetenje – vožnja naj bi bila še bolj prijetna in udobna.

Pogon

Mitsubishi Space Star je na voljo z dvema trivaljnima bencinskima motorjema. Prvi je 1,0-litrski in razvije 52 kilovatov moči ter 88 Nm navora. Drugi je malce zmogljivejši, 1,2-litrski motor, ki razvije 59 kilovatov moči in 106 Nm navora. Oba motorja se lahko pohvalita z nizko porabo, ki po uradnih podatkih znaša le štiri litre na sto prevoženih kilometrov, in pa z nizkimi emisijami, saj na prevožen kilometer v ozračje oddata le 92 gramov ogljikovega dioksida. Četudi se glede na specifikacije ne zdi, je lahko Mitsubishi Spacestar dokaj poskočno vozilo pri mestni vožnji, saj tehta borih 850 kilogramov.

Cene

Za slovenski trg se cene pričnejo pri 10.990 eurih za različico z začetnim paketom opreme Entry in 1,0-litrskim bencinskim motorjem. Za najbolje opremljeno različico Intense z 1,2-litrskim motorjem boste morali odšteti 13.990 eur, ob tem pa velja pripomniti, da Mitsubishi na vse različice nudi tisoč evrov akcijskega popusta ob prihodu prenovljenega modela. Prejšnje leto so prodali okrog 70 primerkov, letos pa upajo, da se bo ta številka s prenovljenimi aduti podvojila.

Več fotografij poiščite na spletni strani: jangregorin.eu, sledite pa mi lahko tudi na Instagram profilu @jan_gregorin.