Novo doma: Mercedes razred E coupe, karavan in All-Terrain

Novo doma, Top

Manj kot leto po tem, ko je na ceste zapeljala limuzinska verzija, se je razpon Mercedesovih vozil razreda E namnožil s karavanom, terensko izvedbo, kupejem, AMG E63 (limuzina in karavan) in čez nekaj mesecev še s kabrioletom. Ravnokar predstavljeni E coupe je tokrat zaznamovan z odmikom od nižjega C razreda proti višjemu S razredu, več prostora […]

Mercedes E-class coupe

Manj kot leto po tem, ko je na ceste zapeljala limuzinska verzija, se je razpon Mercedesovih vozil razreda E namnožil s karavanom, terensko izvedbo, kupejem, AMG E63 (limuzina in karavan) in čez nekaj mesecev še s kabrioletom. Ravnokar predstavljeni E coupe je tokrat zaznamovan z odmikom od nižjega C razreda proti višjemu S razredu, več prostora in bolj minimalističnim dizajnom, ki nakazuje smernico dizajna Mercedesovih prihodnjih vozil.

“If you think you cannot take off another line, go ahead and do it anyway,”
Mercedes-Benz chief designer Gorden Wagener

Linije, ki teče po celotni dolžini avtomobila in je bila stilski element skoraj vsakega današnjega Mercedesa, ni več. Nadomesti jo minimalističen in čist izgled, ki pa še vedno sovpada z dizajnom, začetim s trenutnim razredom S. Stranska ogledala so po novem nameščena na vratih, odsotnost B stebričkov pa da avtomobilu preglednost in občutek prostornosti. Zadek avta krasijo ozke luči in prtljažni pokrov, ki se dvigne v majhen in stilski spojler.

Sam avto je postal veliko bolj uporaben, saj se je podaljšal za 12,3 centimetra, razširil za 7,4 in povišal za 3,3. Tudi medosna razdalja se je povečala, in sicer za 11,3 centimetra, kar avtu doda tako eleganco, kot izboljša vozne lastnosti, predvsem pa doda 5 centimetrov prostora za potnike na zadnjih sedežih.

V notranjosti avtomobila vas sprva pozdravi serijsko nameščeni podajalnik varnostnega pasu, nato pogled na nove zračne šobe, ki izgledajo kot turbine in dvobarvno usnje, ki še dodatno poudarja  prostornost avtomobila. Pri kupeju imate za razliko od karavana in limuzine na izbiro tudi svetlo sredinsko konzolo. Tehnologije vgrajene v avtomobil so identične kot v limuzini in karavanu, kjer, kakor se spodobi za Mercedesa, dobite najnovejše varnostne sisteme in MULTIBEAM LED žaromete.

Karavan ima nekoliko položnejši stebriček A, kar zniža hrup v vozilu, drugače pa je do stebrička B postavitev enaka kot pri limuzini. Medosna razdalja se je povečala za 69 milimetrov, zadnji previs pa se je zmanjšal za 29 mm. S 640 litri velikim prtljažnikom ima največji prtljažnik v segmentu, kar pa lahko še dodatno povečate na 670 litrov z nagibom zadnjih sedežev za 10 stopinj naprej. Ob podrtih zadnjih sedežih se prostornina poveča na 1.820 litrov. Serijsko ima zračno vzmetenje na zadnji osi, da drži pravo lego na cesti ne glede na obremenitev. Opcijsko je na voljo tudi električno poklopna kljuka. Nova varnostna asistenca se imenuje serijski asistent za bočni veter, ki pri nenadnih sunkih vetra s pomočjo ESP avto umiri.

E All-Terrain zaznamuje malo bolj specifični SUV videz. Spodnji sprednji in zadnji ščitnik sta kromirana ter ju dobite s serijskimi 19-paličnimi platišči. Serijsko je tudi vgrajen 4-kolesni pogon, zračno vzmetenje in vozni program All-Terrain. Od tal je za razliko od navadnega karavana višje za 29 mm, pri vožnji do 35 km/h pa lahko avtomobil dvignemo še za dodatna 2 centimetra.

Najmočnejši karavan AMG E 63 s 612 konji in 850 Nm navora je je po novem lahko tudi varčen z možnostjo izklapljanja valjev med 1.000 in 3.250 vrtljaji. Z novim 4-kolesnim pogonom 4MATIC+ je mogoče popolnoma prilagajati prenos moči na sprednjo ali zadnjo os.

Za kupeja lahko izbirate med tremi bencinskimi in enim dizelskim motorjem z razponom od 184 do 333 konjskih moči. Mercedes bo do konca leta 2018 predstavili 5 novih motorjev z najbolj pričakovanim novim šestvaljnim vrstnim motorjem, ki bo na voljo v sredini prihodnjega leta.