Novo doma: Mercedes-Benz S (z novo dimenzijo vožnje na prvem mestu zdravje in dobro počutje)

Novo doma, Top

Da bi ohranjeval svoje (Daimlerjevo) poslanstvo – biti najboljše vozilo na svetu – je razred S doživel prenovo. Tokrat je poudarek na velikih …

Da bi ohranjeval svoje (Daimlerjevo) poslanstvo – biti najboljše vozilo na svetu – je razred S doživel prenovo. Tokrat je poudarek na velikih korakih proti (pol)avtonomni vožnji in skrbi za dobro počutje voznika ter potnikov.

Razred S je bil skozi svojo celotno zgodovino (in zgodovino svojih predhodnikov z nekoliko drugačnimi imeni) pokazatelj, kaj Mercedes zmore. Razred S je vedno serijsko prednjačil. Tako so leta 1978 prvi serijsko v svoja vozila vgradili sistem ABS, 1981 zračne blazine, 1997 ESP, 2013 pa sistem za avtonomno vožnjo. Zdaj se posvečajo novemu cilju – vplivu na človekov dobrobit. Avtomobil bo moral prepoznavati trenutno stanje in potrebe potnikov …

Proizvajalec iz Stuttgarta želi biti prvi v premijskem razredu, zato je uvedel široko paleto modelov, veliko novosti ter na ta način zelo razvejal svojo mrežo. To je že obrodilo sadove, saj v svetovnem merilu Mercedes-Benz po prodajnih številkah vodi pred BMW-jem in Audijem. V Sloveniji medtem še vedno drži tretje mesto, a raste najhitreje in s tem znatno povečuje svoj tržni delež.

Facelift ni izostal. Nova sta odbijač in maska. Novi prednji žarometi svetijo do oddaljenosti 650 metrov. Nove so tudi zadnje luči (“stardust”).

V notranjosti sta zdaj (kot tudi že pri razredu E) dva 12,3-palčna (združena) zaslona. Volan je nov, z novimi gumbi. Ambientalna osvetlitev je odslej na voljo v 24 različnih barvah.

Osveženi razred S predstavlja tudi naslednji korak proti avtonomni vožnji. Vozilo zmore odslej samodejno prilagajati hitrosti pred ovinki, križišči ter cestninskimi postajami. Pri nekaterih različicah se avtomobil samodejno nagiba skladno z ovinkom. Do 140 km/h avtomobil lahko s skeniranjem tudi samodejno prepoznava neravnine na cestišču in se jim ustrezno izogiba.

Tvorci motorne palete ostajajo bencinski (6, 8 ali 12-valjniki) ter dizelski šestvaljniki v kombinaciji z dvo- ali štirikolesnim pogonom 4Matic. S400d vsebuje najmočnejši dizelski motor v zgodovini znamke s 340 konjskimi silami, obenem pa naj bi ta motor zagotavljal tudi za 7 odstotkov manjšo porabo v primerjavi s svojim predhodnikom.

Na voljo bosta tudi brutalni športni različici S63 in S65 AMG, prestižni Maybach ter plug-in hibrid. Slednji ima baterijo kapacitete 13,3 kWh, kar mu omogoča domet 50 km zgolj na električni pogon ter pod 50 g kombiniranega izpusta CO2. Tudi polnjenje je odslej hitrejše.

Cena prestižnega Mercedesovega modela se prične pri 104.510 evrih za različico S350d. Vrh ponudbe predstavljata S65 AMG, ki stane 358.000 evrov in Maybach za 365.000 evrov. Pri slovenskem uvozniku pričakujejo in ciljajo, da bodo prodali približno en avtomobil na mesec.