Novo doma: Mercedes-Benz razred A (5 dejstev, ki jih morate poznati)

Novo doma, Top

Slovenska premiera: Novi Mercedes-Benz razred A

Na slovenske ceste so zapeljali prvi Mercedesi razreda A nove generacije. Tu je 5 dejstev, ki jih morate poznati, ko jih srečate – ali pa še bolje – sedete za novinčev volan:

https://www.instagram.com/p/Bi30Pw1lHK-/?taken-by=lukagregoric

1 Največ Mercedesa doslej

Novi razred A sledi filozofiji Mercedesa – biti prvi. Razvijalci vozila so želeli, da bi to dokončno odraslo in s tem postavilo nekatere nove standarde v svojem razredu. S tem so želeli pridobiti nove kupce – na račun njihovih čustev in, seveda, razuma. Tako je novi razred A z vidika dizajna precej bolj oglat in agresiven, v notranjosti prestižen, BOGATO naložen pa je tudi s tehnologijami. Na primer: Ima celo največ varnostnih asistenc od vseh Mercedesovih vozil, celo več kot razred S.

2 Vaša nova pametna naprava

Nič več le “Hey Siri”, odslej tudi “Hey Mercedes”. Razred A postavlja nova merila na področju infotainmenta in povezljivosti. Uporabniški vmesnik poleg vnosov s pomočjo dotika, omogoča tudi glasovno komuniciranje voznika s sistemom. V notranjosti lahko izberete sistem z dvema 10,25 palčnima zaslonoma. Sistem “Mercedes-Benz User Experience” pametno nadzira naše navade in glede na te prilagaja delovanje celotnega sistema vozila. Poleg naštetega ima novi razred A tudi številne asistence, ki bdijo nad našo varnostjo, oz. omogočajo pol-avtonomno vožnjo.

3 Že na prvi vtis odlične vozne lastnosti

Že različica z bencinskim (163 KM) motorjem je zelo živahna, trenutno pa lahko izberemo tudi dvolitrski motor z 224 KM. Vsi motorji so bili prenovljeni. Krmijenje vozila je v načinu “sport” zelo natančno, pa tudi podvozje dovolj črvsto, da ponuja zvrhano mero dinamike v vožnji.

4 Agresiven in dinamičen videz

V nasprotju s prvima dvema generacijama, je A že v tretji postal kompakten in športno ustrojen hatchback. Jajčkasto obliko so nadomestile ostrejše, nižje in bolj nabildane linije. Potem, ko je že tretja generacija požela preštevilna odobravanja, četrta, ki prihaja po 21 letih, predstavlja še dodatno nadgradnjo. Pokrov motorja je tako 5 cm nižji, žarometi so ožji in širši, na prednjem delu kraljuje t.i. diamantna maska s kromiranimi vstavki, daljša je tudi medosna razdalja (za 3 cm). Tudi notranjost že na prvi pogled navduši s posebnimi oblikami. Na kratko, bravo Robert Lešnik in ekipa.

5 A 45 S bo imel največjo specifično moč motorja

Za leto 2019 pri Mercedesu napovedujejo prihod superšportnega hatchbacka z nazivom A45 S. Ta bo pod pokrovom skrival dvolirski turbobencinski motor, ki bo predvidoma razpolagal kar s 420 konjskimi močmi. Slednje se bodo seveda prenašale na vsa štiri kolesa. Ker gre za štirivaljni motor, to pomeni, da bo njegova specifična moč najvišja doslej – višja celo od McLarna Senne (789 KM – osemvaljnik).

Cene novega razreda A se pričnejo pri:

– 28.950 EUR za model A 180 d
– 28.670 EUR za model A 200
– 34.420 EUR za model A 250

A 160 (80 kW), A 180 (100 kW), A220 4MATIC (135 kW) ter A 250 4MATIC (165 kW) bodo na voljo od letošnjega oktobra naprej.

Kasneje (decembra 2018) prihajata tudi dva dodatna dizla: A 200 d (110 kW) in A220 d (140 kW).

Prihodnje leto (junij 2019) pa pričakujemo še model A 160 d (70 kW) ter športnika AMG 45 4MATIC+ (280 kW) ter AMG 45 S 4MATIC+ (310 kW).