Novo doma: Kia Sportage (četrta generacija)

Novo doma, Novosti

Novi Kia Sportage v svoji 4. generaciji prinaša nov dizajn notranjosti in zunanjosti, kopico naprednih novih tehnoloških pripomočkov in boljšo kakovost. Novi Sportage, ki je svetovno premiero doživel na lanskem frankfurtskem salonu, v teh dneh prihaja na evropske ceste. Nova kabina je dobila zelo kakovostne materiale, večjo uporabnost ter širok nabor tehnologij, ki izboljšujejo udobje, povezljivost in […]

Novi Kia Sportage v svoji 4. generaciji prinaša nov dizajn notranjosti in zunanjosti, kopico naprednih novih tehnoloških pripomočkov in boljšo kakovost.

Novi Sportage, ki je svetovno premiero doživel na lanskem frankfurtskem salonu, v teh dneh prihaja na evropske ceste. Nova kabina je dobila zelo kakovostne materiale, večjo uporabnost ter širok nabor tehnologij, ki izboljšujejo udobje, povezljivost in varnost. Novi in izboljšani motorji in menjalniki so po novem varčnejši in zmogljivejši, medtem ko so vožnja, upravljanje in uglajenost precej izboljšani.

Kupcem Sportaga je prvič na voljo tudi posebna oprema ‘GT Line’. Oprema GT Line, namenjena vsem tistim, ki imajo radi bolj športno vozniško izkušnjo, že tako atraktivnemu Sportagu doda še nekaj dodatne dinamične privlačnosti.

Kia Sportage proizvajajo v Kiini tovarni v slovaški Žilini in s prodanimi več kot 105.000 primerki še naprej ostaja Kiin najbolje prodajan model v Evropi, saj predstavlja kar 27,4 odstotkov Kiine evropske prodaje.

Nova, bolj drzna oblika

 4. generacija Sportaga prinaša povsem novo obliko, pri kateri so oblikovalci ustvarili občutek športnosti in močne energije, kar je vidno iz vsakega zornega kota.

Atraktiven ‘obraz’ Sportaga predstavlja največjo oblikovno spremembo v primerjavi s predhodnikom, saj je Kiina značilna maska v obliki tigrovega nosu pri novincu ločena od žarometov. Žarometi so zdaj postavljeni višje in so raztegnjeni proti zunanjemu robu ostro zarezanega motornega pokrova. Nižje postavljena, a širša maska je povečana zaradi večjega hladilnika. Sicer je sprednji del videti impozantnejši in stabilnejši, kljub temu, da je novi model ohranil enako širino (1.855 mm) kot predhodnik. So pa za sprednji del mnenja deljena, enim bo všeč, drugim ne.

Modele GT Line pri zunanjem videzu zaznamujejo LED meglenke v obliki kock ledu, ki so prvič predstavljene pri dirkaškem cee’du GT, ter kovinska zaščita podvozja.

Novi Sportage ohranja svoj zelo prepoznaven profil, s 30 mm daljšo medosno razdaljo (zdaj 2.670 mm), 40 mm daljšo dolžino (4.480 mm) in daljšim, bolj aerodinamičnim zadnjim spojlerjem je vozilo sedaj videti bolj dinamično in daje občutek, kot da je zategnjeno nazaj. Od strehe (ostaja nespremenjena) se Sportagev obris nežno nagne nazaj proti zadku vozila, medtem ko blatniki s svojimi ostrejšimi potezami in gladke površine ustvarijo dinamičen videz vozila. Gledano v celoti je videti kot mišičast šprinter, ki se pravkar izstreli iz štartnega bloka. Daljši prednji previs (+20 mm) in krajši zadnji (-10 mm) tudi prispevata k nazaj zategnjenemu profilu.

Zadek novega Sportaga prinaša bolj vodoravne oblike, ostre poteze ter zaobljena prtljažna vrata, s čimer poudarja širino vozila in ustvarja bolj stabilen videz tega kompaktnega športnega terenca. Sloke in vodoravno postavljene zadnje luči, ki jih je Kia prvič pokazala leta 2013 pri konceptu Provo, se držijo skupaj s pomočjo črte, ki se razteza po širini zadka, medtem ko so smerokazi in vzvratna luč ločeni ter se zaradi vizualnega učinka spodnje polovice zadka nahajajo spodaj. Kia Sportage GT Line ima zaradi bolj športnega videza dvojno izpušno cev in kovinski difuzor.

Novi Sportage je najbolj aerodinamičen Sportage do zdaj, saj je količnik zračnega upora s 0,35 zmanjšan na 0,33 Cd, kar je doseženo s predrugačenim pokrovom podvozja in na novo oblikovanim odbijačem.

Novi Sportage je na voljo z novo obliko 16-, 17- ali 19-palčnih aluminijastih platišč, medtem ko se serija GT Line ponaša s serijskimi 19-palčnimi platišči.

2T3A1522

Večja uglajenost za bolj kakovostne materiale v novi kabini

Sportage prinaša novo notranjost, ki predstavlja eno najbolj bistvenih nadgradenj v primerjavi s tretjo generacijo. Oblikovalci so se pri notranjosti osredotočili na ustvarjanje kabine, ki v moderni obliki ponuja široko, proti vozniku obrnjeno armaturno ploščo. V notranjost so opazni kovinski okraski in na otip mehki materiali ter prečiščene vodoravne linije, ki ponazarjajo izjemno kakovost končne strojne obdelave.

Sportageva povsem nova kabina se lahko pohvali z visokokakovostnimi materiali, z veliko na otip mehkih materilalov in uporabo tkanin, usja in šivov, ki pričarajo za razred boljše vzušje.

Medtem ko je odhajajoči Sportage imel kabino, kjer je bilo vse nameščeno okrog pokočno postavljene in prečiščene sredinske konzole, je pri novem modelu fokus na vodoravnih linijah, ki poudarjajo širino notranjosti, kar pričara občutek prostornosti in športnosti.

2T3A2341

Armaturna plošča se deli na dva dela ‘zaslon’ in ‘komande’. ‘Zaslonski’ del je osredotočen na podajanje informacij potnikom na najbolj preprost možen način na dveh cilnidričnih merilnikih in na opcijskem novem 7- ali 8-palčnem HMI vmesniku (human-machine interface) na armaturni plošči.

Pod črto se po vsej armaturni plošči razteza ‘komandni’ del, s sredinsko konzolo, ki se postopno spušča in je za 7,2 stopinji usmerjena proti vozniku. S številnimi funkcijami informacijsko-navigacijskega sistema, ki jih zdaj najdemo na opcijskem zaslonu na dotik, nova, urejena armaturna plošča ponuja vozniku ergonomičen videz z zelo dobro berljivimi funkcijami.

Delitev kabine na dva dela je kot nalašč za enobarvno ali dvobarvno notranjost, ko lahko stranke izbirajo med enobarvno (črno) ali dvobarvno (temna in svetla siva ali črna in bež) kabino. Konzola je zaradi stilskega, prestižnega videza, črna, ne glede na izbrano barvo notranjosti. Kupci, ki si bodo omislili GT Line, bodo lahko uživali v kabini z malo bolj športnim občutkom, z v usnje odetim volanskim obročem v obliki črke D, armaturno ploščo in sredinsko konzolo prevlečeno z zelo svetlečim črnim lakom ter z aluminijastimi stopalkami.

Zaradi večje medosna razdalje je prostor za potnike povečan, prostor za glavo je za spredaj sedeče narasel na 997 mm (+ 5 mm), za zadaj sedeče pa na 993 mm (+ 16 mm), medtem ko se je prostor za noge spredaj povečal na 1.129 mm (+ 19 mm), zadaj pa na 970 mm (+7 mm).

Nastavljivi sedeži zdaj ponujajo 7 stopenj naklona hrbtnega dela – od 23 do 37 stopinj, kar sopotnikom olajša iskanje ustrezne nastavitve in večjega udobja. Zadaj sedeči si lahko omislijo tudi dvopodročno gretje sedežev (sedalnega in hrbtnega dela), kar je zelo uporabno v mrzlih jutrih.

Obsežne izboljšave pri zmanjševanju hrupa

Za zagotovitvev čimvečjega udobja potnikov v novem Sportagu so se pri Kii posvetili tudi zmanjšanju hrupa in vibracij. Občutne izboljšave v primerjavi s predhodnikom so tako postavile novega Sportaga ob bok najbolj uglajenim vozilom v svojem razredu, pohvali se lahko tudi z manj hrupa v kabini od večine tekmecev v razredu C-SUV.

Izboljšave hrupa in vibracij motorja so rezultat boljše izolacije armaturne plošče in uporabe novih zvočnih ščitov, nameščenih na motorjih, ki nudijo boljšo zadušitev hrupa in vibacij.

Hrup med vožnjo je zmanjšan tudi z novimi pušami, nameščenimi na zadnjem vzmetenju, ki izolirajo hrup s ceste že pri samem viru, in pa materiali, ki vpijajo zvok vzdolž blatnika. Hrup piša vetra je prav tako zmanjšan zavoljo debelejših stranskih stekel, novega dvojnega tesnjenja panoramskega okna in dodatne zvočne izolacije vrat.

Najvarnejši Sportage doslej

Zahvaljujoč trdnejši karoseriji, širokemu naboru najnovejše aktivne varnostne opreme in najsodonješih avtonomnih tehnologij, namenjenih izogibanju trkom je novi Sportage dosegel maksimalnih 5 zvezdic na preizkusnih trkih po Euro NCAP.

Ogrodje novega Sportaga je, zahvaljujoč večjemu deležu uporabljenega naprednih jekel z visoko trdnostjo (AHSS), ki izboljšuje lastnosti in učinkoviteje prenaša trk po karoseriji, občutno izboljšano. Gre za bistveno krepitev ogrodja novega Sportaga, saj se je npr. vzvojna trdnost v primerjavi s predhodnikom izboljšala kar za 39 odstotkov.

3. generacija Sportaga je bila narejena iz 18 odstotnega deleža naprednih jekel z visoko trdnostjo, medtem ko se je pri novem modelu ta delež povečal na 51 odstotkov. Večja uporaba takšnega jekla izboljšuje trdnost karoseije. AHSS jeklo se zlasti uporablja pri izdelavi A-, B- in C-stebričkov, pragov, strehe in blatnikov.

Sportage je serijsko opremljen s šestimi varnostnimi zračnimi blazinami in ISOFIX otroškimi sidrišči v drugi sedežni vrsti, ki skrbijo za zaščito najmlajših.

Zaščita pešcev je izboljšana z nižanjem roba motornega pokrova in večjega vpliva zmečkljivih predelov, ki se lahko pohvalijo z večjim deležem zaščitne pene in sintetične gume, kar pešcem pomaga v primeru trka. Sportage je na voljo tudi s številnimi pripomočki za aktivno varnost, ki zmanjšajo možnost trka s pešci.

Novi Sportage se je na Euro NCAP preizkusnih trkih zelo izkazal v kategoriji varnostnih pripomočkov, ki analizira najnovejše asistenčne tehnologije in njihovo učinkovitost pri izogibanju nesrečam in zmanjševanju stopnje poškodb. Kiin pomožni stabilnostni sistem (VSM), ki je serijski pri 4. generaciji, skupaj s stabilnostnim sistemom (ESC) in električnim servo volanom pomaga zagotavljati stabilnost med zaviranjem in zavijanjem. Oba sistema se vključita, ko Sportagevi številni senzorji zaznajo izgubo oprijema, in pomagata vozniku ohranjati nadzor nad vozilom.

Novi Sportage je v primerjavi s predhodnikom dobil večjo posodo za gorivo (z 58 na 62 litrov), kar bo zmanjšalo število obiskov bencinskih črpalk, zlasti, če upoštevamo še izboljašve pri porabigoriva.

Novi 1,6-litrski T-GDI in dodobra predelani 2,0-litrski turbodizel

Poleg obstoječih motorjev prinašajo novosti še številne dodelave, ki so zmanjšale porabo goriva, zmanjšale hrup in vibracije in povečale moč motorja. Novi 1,6-litrski T-GDI (turbo bencinar z neposrednim vbrizgom goriva) je prvič na voljo pri Sportagu, in sicer le z izvedbo GT Line, ki ponuja odlično kombinacijo živahnih zmogljivosti ter optimalnega izkoristka goriva in je namenjena kupcem, ki iščejo bolj športno vožnjo.

Poleg omenjenega 1.6 T-GDI bencinske barve zastopa še 1.6 GDI motor z neposrednim vbrizgom goriva.

GDI motor z močjo 97 kW (132 KM) in navorom 161 Nm je znan že iz prejšnje generacije Sportaga. Poleg številnih nadgradenj modela, kot npr. izboljšana aerodinamika, ter novega Kiinega ISG (Start/Stop) sistema, ta motor obljublja nižje emisije in manjšo porabo goriva.

1,6-litrski T-GDI ‘Gamma’ motor je narejen na enaki osnovi kot Kia cee’d GT in pro_cee’d GT, zato voznikom nudi boljše motorne zmogljivosti. 1,6-litrski T-GDI motor, ki je na voljo eksluzivno pri
izvedbi GT Line, ponuja številne dodelave, ki zagotavljajo izpolnjevanje voznikovih želja po boljših pospeških ter optimalnem izkoristku goriva in navora. Z močjo 130 kW (177 KM) in navorom 265
Nm med 1.500 in 4.500 predstavlja novi single-scroll turbopolnilnik z električnim obvodnim ventilom za boljšo odzivnost in učinkovitost motorja pri pospeševanju.

Za dodatno učinkovitost ima novi 1.6 litrski T-GDi motor vgrajene vžigalne tuljave z večjim energijskim izkoristkom, sesalni kanal z večjim vrtinčnim efektom, krmilno verigo za pogon ventilov z manjšim tornim koeficientom in večje kompresijsko razmerje (od 9.5:1 v cee’d-u do 10.0:1 pri Sportagu).

Dizelski motorji predstavljajo levji delež pri prodaji v Evropi, zato bo novi model še naprej ponujal najbolj priljubljeni 1,7-litrski CRDi motor z močjo 85 kilovatov (115 KM), ki ga poznamo iz prejšnje generacije ter bistveno predelani 2,0-litrski motor z oznako ‘R’, ki se lahko pohvali z manjšo porabo goriva, boljšimi zmogljivostmi in nižjim hrupom in vibracijami v primerjavi s predhodnikom in ostalimi tekmeci v razredu C-SUV.

2,0-litrski turbodizel je na voljo v dveh različica, 100 kW (136 KM) in 373 Nm navora, ter 136 kW (185 KM) in 400 Nm navora. Oba motorja sta izgubila na teži bloka motorja (5 kg), med pridobitve pa štejemo najnovejši sistem upravljanja z baterijo, z brezstopenjski regulirano oljno črpalko, ki v dejanskem času meri in regulira oljni tlak, ter nov modul oljnega filtra.

Pri 2,0-litrskem dizlu so bistveno zmanjšali hrup in vibracije s številnimi spremembami, kot npr. novi pokrov bloka motorja, odporen na visoke temperature, novi pokrov pogonske verige z integriranim akustičnim ščitom, zvočno-izolacijski pokrov fltra trdnih delcev, novi akustični ščit cevi hladilnika. Z novim nano-diamantnim batnim premazom pa so zmanjšali mehansko trenje in hrup motorja ter izboljšali učinkovitost.

Močnejši in šibkejši 2,0-litrski dizel sta na voljo pri običajnem Sportagu in GT Line izvedbi.

Na voljo tudi z naprednim novim 7-stopenjskim DCT menjalnikom z dvojno sklopko (DCT), ki je bil nedavno predstavljen v nadgrajenem cee’du in je namenjen le 1.6 T-GDI motorju. Kiin novi DCT, ki omogoča večji navor turbo motorja, nudi bolj športno vožnjo in izjemen užitek v vožnji.

Kiin novi DCT, ki je narejen z namenom zmanjšanja porabe goriva in je sad lastnega razvoja, nudi najboljše iz obeh svetov, v ročnem načinu pretikanja omogoča športni občutek, v samodejnem načinu pa udobje in uglajenost.

Kupci, ki se bodo odločili za novi DCT, bodo cenili hitrejše pretikanje kot pri tradicionalnih samodejnih menjalnikih in nižje stroške vzdrževanja. 1.6 T-GDI motor, opremljen z novim DCT bo imel podobne emisije ogljikovega dioksida kot ročni menjalnik.

Poleg DCT-ja sta na voljo še 6-stopenjska ročni in samodejni menjalnik.

motorji-novi-sportage