Novo doma: Hyundai i10

Aktualno, Novo doma, Novosti

Prodajne številke i10 so od leta 2007 pa do danes v Evropi presegle 450.000 vozil. Vrhunec je prodaja dosegla leta 2009, ko je bilo prodanih 107.000 vozil i10.

Prodajne številke i10 so od leta 2007 pa do danes v Evropi presegle 450.000 vozil. Vrhunec je prodaja dosegla leta 2009, ko je bilo prodanih 107.000 vozil i10.

Leta 2010 je bil i10 prve generacije Hyundaijev najbolj prodajan model v Evropi. Tudi v 2012, ko je bil življenjski ciklus že pri koncu, je bil še vedno četrti najbolj prodajan Hyundaijev model. Tako ima Hyundai za svoj najnovejši model visoka pričakovanja in cilj doseči letno prodajo 74.000 vozil v Evropi, to je 6,3% tržni delež v A-segmentu. Danes se je v Sloveniji pričela prodaja nove generacije.

hyundai i10 2014

i10 nove generacije je pravi evropski avto – zasnovan in razvit je bil v Hyundaijevem evropskem tehničnem centru v nemškem Rüsselsheimu. Vozi iz proizvodnih linij Hyundaijeve sodobne tovarne HAOS iz Turčije (Izmit). Nova generacija i10 ponuja evropskim kupcem atraktiven in dinamičen dizajn, ki je nadgradnja Hyundaijeve oblikovalske strategije »Fluidic sculpture«. 

Atletska podoba i10 s 3.665 mm je za 80 mm daljši od svojega predhodnika in tako eden od daljših avtomobilov A-segmenta. S čimer že seže malce v zelje večjim avtomobilom in tudi modelu i20. Podobno kot z dolžino je tudi s širino, saj je i10 iz najožjega vozila v segmentu zrasel v najširšega (1.660 mm /+65 mm). Strešna linija je spuščena in meri 1.500 mm, kar i10 zagotavlja moderno športno silhueto. Daljša medosna razdalja (1.385 mm) zagotavlja eno prostornejših potniških kabin v razredu. Kabinski prostor je bil optimiziran tudi s premikom menjalnika za 25 mm naprej.

hyundai i10 novo doma 2014

hyundai i10 notranjost 2014Novinec je na voljo v 11 barvah karoserije. V notranjosti pa ponuja izbiro različnih barvnih kombinacij oblazinjenja od rdeče, umirjeno modre, živahno oranžne in prefinjene bež ter različnih kombinacij tkanin oziroma usnja (odvisno od nivoja opreme). Navdušuje možnost okrasnih dodatkov v bež, modri, oranžni ali rdeči barvi. Hkrati ima i10 velik prtljažni prostor za svoj razred – 252 l z zadnjimi sedeži na mestu oziroma 1.046 l z zloženo zadnjo klopjo, ter veliko prostora za noge tako spredaj kot zadaj. V vseh štirih vratih pa lahko shranite steklenico osvežilne pijače (v sprednjih vratih litrsko, v zadnjih pa 0,6-litrsko steklenico). Držali za pijačo sta priročno nameščeni takoj za prestavno ročico, kar dodatno povečuje funkcionalnost novega i10.

Karoserija, vozne lastnosti in varnost

Karoserija novega i10 je bolj toga zahvaljujoč uporabi visokokakovostnih jekel. Torzijska togost kletke se je v primerjavi s predhodnikom povečala za 27%. Jekla z visoko trdnostjo predstavljajo kar 29,2% konstrukcije i10 nove generacije, kar je za 20,2% (prej 9%) več od predhodnika. Vse izboljšave pa ne vplivajo le na večjo varnost, temveč tudi na zmanjšanje hrupa in vibracij. i10 nove generacije se tako ponaša z nizkim nivojem hrupa v kabini, ki znaša 38 dB v prostem teku in 65 dB pri vožnji po avtocesti.

Novi i10 je postavljen na povsem novi platformi in se ponaša s 5 mm daljšo medosno razdaljo, kar občutno prispeva k izboljšanju kakovosti vožnje. Zmanjšanje višine (-40 mm) znižuje njegovo težišče, kar omogoča izjemno okretnost.

Opema in cena

Aktivne varnostne funkcije, kot so elektronski nadzor stabilnosti (ESC), elektronski nadzor stabilnosti vozila s sodelovanjem EPS (VSM), protiblokirni zavorni sistem (ABS) so del standardne opreme vozila. Prvič pri Hyundaijevem A segmentu pa je lahko na voljo tudi sistem pomoči pri speljevanju v klanec (HAC) in sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS). Pasivna standardna varnostna oprema v i10 nove generacije pa vključuje šest varnostnih zračnih blazin, opomnik za nepripet varnostni pas za vse potnike in samodejno centralno zaklepanje.

Pogon

Na voljo je s tremi ekološko prijaznimi bencinskimi motorji, pogonom na sprednji kolesni par ter prenosom moči preko petstopenjskega ročnega ali štiristopenjskega samodejnega menjalnika.

Na izbiro sta dva bencinska motorja z delovno prostornino 1,0 in 1,25 litra ter 48,5 kW oziroma 64 kW. Oba pripadata popularni Hyundaijevi družini motorjev »Kappa«. 1,0-litrski motor pa bo na voljo tudi v Bi-Fuel izvedbi s pogonom na LPG in bencin, ki se ponaša s še večjo ekonomičnostjo. Preklapljanje med bencinom in plinom je samodejno.

i10 BlueDrive temelji na 1,0-litrski bencinski različici in vključuje številne funkcije za zmanjšanje porabe goriva (sistem Stop&Go, 13-palčna platišča ter pnevmatike z nizkim kotalnim uporom). Ekološki i10 je na voljo v štirisedežni različici, medtem ko so ostali registrirani za 5 potnikov.

Vsi motorji so bili deležni izboljšav pri površinski obdelavi za zmanjšanje trenja ter obrabe in s tem podaljšanje življenjske dobe gibljivih delov.

Hyundai v svetovnem merilu še naprej prebija led v miselnosti, da morajo imeti prav vsi modeli na voljo priročne funkcije in inovativne tehnologije, ki jih običajno najdemo v avtomobilih višjih segmentov. Tako je i10 nove generacije lahko na voljo z bogato opremo kamor štejejo ogrevan usnjen volanski obroč, tempomat z omejevalnikom hitrosti, ogrevani prednji sedeži, pomoč pri speljevanju v klanec, pametni ključ in gumb za zagon/zaustavitev motorja, LED luči, samodejna klimatska naprava,… Vse to pa seveda stane. A pozor, osnovnega i10 1.0 Life si lahko omislite že za 8.990 evrov. Nivoji opreme so sicer trije; Life, Comfort in Style. Najdražje vas bo prišlo, če se odločite za i10 1.25 Style, ki vas bo “oglobil” za 11.740 evrov.