Novo doma: Honda HR-V (Tsuya crossover)

Novo doma

Pri Hondi so zelo ponosni na nov model HR-V in pravijo, da so s svojim znanjem in izkušnjami združili najboljše iz sveta zunanjosti in notranjosti. Honda HR-V ima kar nekaj posebnosti, med drugim tudi dejstvo, da bo ta model prisoten na globalnem trgu, torej po celem svetu bo ista različica. Načrtovanje Honde HR-V se je, kot se […]

Pri Hondi so zelo ponosni na nov model HR-V in pravijo, da so s svojim znanjem in izkušnjami združili najboljše iz sveta zunanjosti in notranjosti.

Honda HR-V ima kar nekaj posebnosti, med drugim tudi dejstvo, da bo ta model prisoten na globalnem trgu, torej po celem svetu bo ista različica.

Načrtovanje Honde HR-V se je, kot se spodobi za Japonce, začelo temeljito. Izkušnje so združili z raziskavo trga in ugotovili, da si ljudje na globalnem trgu večinoma želijo avtomobil, ki bo varen, zanesljiv in uporaben.

hrv-zadek

Torej potrebno je bilo narediti vozilo, ki bo že na izgled delovalo masivno, voznik mora sedeti višje kot pri limuzinah, hkrati imeti dober pregled nad dogajanjem med vožnjo, biti uporabno, imeti dovolj prostora v prtljažniku in zagotavljati preprost vstop in izstop.

Po teh smernicah je bila Honda HR-V izdelana, nekateri menijo, da so izdelali še boljši avtomobil, saj ima vozilo vse karakteristike iz SUV razreda, ko že sediš za volanom pa je občutek primerljiv s tistim iz športnega kupeja.

Šele sedaj se lahko pogovorimo o nadimku Tsuya, ki so mu ga dodelili. Tsuya pomeni v japonščini nekaj zelo privlačnega (zapeljiv, očarljiv, lesketajoč …).

honda-hrv-2015

Višina sedeža se nahaja na višini kolkov, zato je vstopanje in izstopanje res enostavno, prostor na zadnjih sedežih pa presega povprečje, kot smo ga navajeni v tem razredu.

Med posebnosti štejemo tudi nov sistem zložljivih zadnjih sedežev. Te je možno zložiti na takšen način, da se sedišče dvigne in tako dobimo več prostora po višini.

Uporabna tehnologija

HR-V je Hondin prvi model z električno ročno zavoro.

Preko zaslona na dotik se lahko nadzoruje klimatska naprava, ki ima precej zanimivo oz. natančno porazdelitev zraka.

Kot zanimivo novost HR-V omogoča inteligentni omejevalnik hitrosti. Nov sistem za podporo vozniku samodejno svetuje in po potrebi prilagaja hitrost vozila glede na hitrostno omejitev.

hrv-notranjost

Omejevalnik hitrosti deluje tako, da preko sistema za prepoznavanje prometnih znakov po potrebi prilagodi (zmanjša) hitrost vozila, če ta presega omejitev, npr. v naselju.

Od tehnologij namenjenih za večjo varnost ima HR-V vgrajeno še pomoč aktivnega zaviranja v prometu, sistem opozarjanja pred zapustitvijo voznega  pasu in sistem za opozorilo pred naletom vozila.

2 motorja in 2 menjalnika

Izbiramo lahko med novim bencinskim 1,5L DOHC VTEC-VTC ali dizelskim 1,6L i-DITEC motorjem, ki ga že poznamo iz Honde Civic in CR-V.

Kupec se lahko odloči za brezstopenjski samodejni menjalnik (CVT) s 7 prestavami ali za 6-stopenjskem ročne menjalniku.

Vse našteto je Hondi uspelo združiti v aerodinamično obliko, ki je v samem vrhu tega razreda ter zagotoviti dovolj visoko stopnjo varnosti, da si je HR-V prislužila 5 zvezdic (Euro NACP).

Honda HR-V je v Sloveniji na razpolago od 20.990 € (akcijska ponudba), za ta denar pa dobite bencinski 6-stopenjski (130 KM) motor z opremo Comfort.

Slovenski zastopnik pričakuje, da bo na leto prodal med 150 in 180 avtomobilov.