Novo doma: Honda CR-V hibrid

Novo doma

Po septembrski predstavitvi 4. generacije CR-V je zdaj na naše ceste zapeljala še njena hibridna različica.

Hibridni CR-V je kajpak obdržal vse prednosti klasično-gnane različice. Večina izpostavlja predvsem njeno prostornost, na področju katere hibrid nekaj (zgolj malenkost) izgubi le pri prtljažnem prostoru. Edina omembe vredna spememba je kajpak pogonski sklop.

Gre za sistem z dvema elektromotorjema (eden opravlja pogonsko, drugi pa generatorsko funkcijo). Pogonski lahko razvije največjo moč 184 KM. Elektromotorja dopolnjuje 2.0-litrski i-VTEC bencinski motor (145 KM), ki deluje kot generator, pri visokih obremenitvah pa s pomočjo t.i. “overdrive” sklopke prevzame neposredno pogonsko funkcijo.

Možgane Hondinega i-MMD hibridnega sistema predstavlja PCU enota. Ta nadzira prenos električne energije in upravlja hibridni sistem. Voznik lahko izbira med EV, hibridnim in motornim načinom.

EV način je na voljo pri nizkih hitrostih – po besedah predstavnikov Honde naj bi z zmernim načinom vožnje v mestih do 50% časa lahko vozili zgolj na elektriko.

V hibridnem načinu bencinski motor prek generatorja proizvaja električno energijo, avtomobil pa je še vedno gnan zgolj na električni pogon.

V motornem načinu se s pomočjo “overdrive” sklopke omogoči direkten pogon z bencinskim motorjem. Ta se vključi šele pri visokih hitrostih/obremenitvah. Hkrati se z delovanjem bencinskega motorja še vedno povečuje zaloga električne energije.

Tu je ponovno tudi možnost regeneracije električne energije ob zaviranju – elektromotor tedaj deluje kot generator. Regenerativno zaviranje (stopnjo) regulira voznik s pomočjo dveh obvolanskih ročic.

Ob uporabi hibridne Honde CR-V boste naleteli še na nekaj sprememb v primerjavi s klasično različico. Od osnovne opreme dalje v hibrida vstopamo s pametnim ključem, prestavljamo z gumbi, ne več s prestavno ročico, nekoliko spremenjena pa sta tudi zaslona v notranjosti – za potrebe nadzorovanja delovanja hibridnega sistema. Štirikolesni pogon je enak kot pri klasični različici.

Začetna cena za Hondo CR-V hibrida znaša 32.900 evrov (vključenih 3.000 evrov eko subvencije). Pri domačem uvozniku predvidevajo, da jih bodo prodali nekoliko manj kot bencinskih različic – prodajni plan znaša 160 vozil. Za leto 2020 si želijo nekoliko povečati zalogo.