Novo doma: Ford Fiesta ST (trizoba zverina)

Novo doma, Top

Ugajati bo poskušala voznikom začetnikom in veščim mojstrom volana …

Ford je danes na slovenskem trgu pričel s prodajo nove Ford Fieste ST, ki se je prek preteklih generacij zasidrala visoko na spisku želja navdušencev nad dostopnimi športnimi vozili.

Športni malček, ki ga izdelujejo v Kölnu, je na voljo v 3- in 5-vratni izvedbi, ki se cenovno razlikujeta za 290 evrov. Kupci boste lahko izbirali med sedmimi različnimi barvami, od katerih sta dve ekskluzivni za “ST-jko”. Gre za t.i. “performance blue” in “fox silver”.

V primerjavi s klasično Fiesto ima različica ST nov prednji in zadnji odbijač. Zadaj izstopajo difuzor ter dve izpušni cevi (serijsko). Avtomobil je obut v 18-palčna platišča ter pnevmatike Michelin Pilot Sport. Za doplačilo so na voljo LED žarometi.

Fiesta ST je serijsko opremljena s prednjima sedežema Recaro ter t.i. “ST volanom”, ki ima prirezan rob. Strop vozila je temen, v notranjosti pa opazimo še številne “ST brandirane” detajle. Avtomobil je serijsko opremljen z ozvočenjem Bang&Olufsen, ki zajema 10 zvočnikov ter navigacijskim sistemom.

Pod motornim pokrovom se skriva novi 1,5-litrski turbo-trivaljnik, ki uspe vozilo gnati z največ 200 “konjskimi močmi”. Novost je tehnologija, ki po potrebi (oz., ko te potrebe ni) izklaplja en valj. Fiesta ST je serijsko opremljena tudi z aktivnim izpušnim sistemom, ki poskrbi za zelo atraktiven zvok vozila.

Za boljše vozne lastnosti je bila spremenjena arhitektura vzmetenja. Torzijska togost je izboljšana za 8 odstotkov. Prednji kolotek Fieste je širši za 10 mm, v primerjavi s predhodnico pa za 48 mm.

Prvič v Fiesti lahko voznik izbira med tremi različnimi voznimi programi. Gre za programe “normal”, “sport” in “track”. “Performance paket” prinaša mehansko zaporo diferenciala, sistem “launch control”, vozniku pa je lahko v pomoč tudi opozorilna signalna luč, ki zasveti v optimalnem trenutku za prestavljanje. Cena “performance paketa” znaša 800 evrov.

Ford je s prodajo nove Fieste ST pričel danes, v enem letu pa želijo doseči 30 vozil na slovenskih cestah. Cena novinke znaša 24.630 evrov (3 vrata in vključenih 1.800 evrov popusta), oz. 24.920 evrov (5 vrat in vključenih 1.800 evrov popusta).