Novo doma: Ford Ecosport (skriti adut?)

Novo doma, Top

Ecosport nastopa v množično zastopanem segmentu, v katerega so avtomobilski proizvajalci konec leta 2017 “natrpali” kar 27 različnih modelov. Tudi …

Ecosport nastopa v množično zastopanem segmentu, v katerega so avtomobilski proizvajalci konec leta 2017 “natrpali” kar 27 različnih modelov. Tudi za Ford je ta segment vse pomembnejši, saj beležijo konstantno rast prodaje.

Kljub temu, da gre za prenovo, Ecosport vsebuje ogromno novih delov. Po besedah Forda naj bi jih bilo na vseh različicah skupaj več kot 2300. Osvežen je bil videz vozila, pogonska paleta ter dodane nove tehnologije.

Videz vozila zaznamujejo Fordove trenutne oblikovalske smernice. Nova je maska vozila, ki je odslej nekoliko bolj robustna. Nova so tudi platišča. Kupci lahko izbirajo med različnimi barvnimi kombinacijami – pri nivojih opreme Titanium in ST-line pa tudi med različnimi barvami strehe.

Ecosport ima v svojem razredu najvišji odmik od tal. Gre za 160 milimetrov pri dizelski in 190 milimetrov pri bencinski različici. Njegova karoserija je bila s pomočjo uporabe borovega jekla še dodatno ojačana.

V notranjosti so izboljšani materiali ter izdelava. Plastika na armaturi je odslej nekoliko mehkejša. Novi so tudi sedeži. Razporeditev elementov na armaturi je zdaj takšna, kot pri novi Fiesti. Odslej je na voljo tudi nova paleta multimedijskih zaslonov. Po Fiesti je sedaj tudi Ecosport opremljen z ozvočenjem znamke Bang & Olufsen, s katerim smo že zbrali pozitivne izkušnje.

Slovenski uvoznik pričakuje, da bo glavnina modelov prodanih s 125-“konjskim” bencinskim motorjem Ecoboost. Prvič je na voljo tudi bencinski trivaljnik s 140 KM. Na voljo je tudi samodejni menjalnik. Pozneje v letu 2018 na trg prihajata tudi različica s štirivaljnim bencinskim motorjem prostornine 1,5 litra ter štirikolesni pogon.

Ecosporta lahko naročite v štirih različnih izvedenkah, in sicer osnovni Trend, nekoliko bolj založeni Style, bolj luksuzno opremljeni Titanium ter športno navdahnjeni ST-line. Slednja je pri Ecosportu novost. Ford se je odločil, da jo vpelje, saj je z njo zabeležil močno pozitivne izkušnje pri ostalih modelih.

Ecosporta zdaj izdelujejo v tovarni v Craiovi (Romunija), kjer so do nedavnega proizvajali model B-Max. Prenova modela Ecosport predstavlja tudi napoved novih modelov. Kasneje v letošnjem letu prihajata Fiesta Active in Ka Active, kasneje pa še Focus Active.

Cena Ecosporta se prične pri 15.990 evrih za model Trend 1.0 Ecoboost 125 KM. Prodajni načrti v Sloveniji predvidevajo 30 prodanih vozil na mesec.