Novo doma: Fiat 500X (nova “bencinarja” in svež slog)

Novo doma, Top

Pri Fiatu so pripravili prenovo za model 500X na področju dizajna in tehnologij ter osvežili motorno paleto.

Tudi po prenovi bo skušal nagovarjati “staro in mlado”. Od leta 2016, ko je bil predstavljen, Fiat 500X sodi med pet najbolje prodajanih vozil v Evropi v svojem (najhitreje rastočem) segmentu.

500X ima dva značaja: Po mestnih ulicah bo vijugal 500X Urban, nekoliko bolj terensko naravnan pa je t. i. 500X Cross.

Različica Urban ima s prenovo novo masko, odbijač, LED dnevne luči, LED žaromete, LED zadnje luči ter kromirano obrobo stekel. Enako velja tudi za različico Cross, ki ima poleg tega tudi novo obliko meglenk ter novo zaščito podvozja. LED dnevne luči in LED zadnje luči so odslej del serijske opreme. LED žarometi so del dodatne. Karoserija je na voljo v 14 različnih barvah. Brezplačni sta rdeča in “cappuccino” rjava. Nov je še nabor litih platišč velikih do 18 palcev.

Tudi notranjost je bila deležna sprememb. Na novo je zasnovana instrumentna plošča, ki ima novo grafiko. Nov je tudi volanski obroč. Posodobljen multimedijski sistem Uconnect naj bi bil odslej bolj odziven in grafično dodelan. Gre za 7-palčni zaslon. Novo je še oblazinjenje sedežev (odvisno od nivoja opreme).

Na področju asistenčnih sistemov je 500X odslej serijsko opremljen z “lane assistom”, sistemom za branje prometnih znakov, zaviranjem v sili ter nadzorom prečnega prometa. Za doplačilo kajpak lahko dobite še številne druge.

Motorna paleta odslej zajema nova bencinska motorja. Prvi je 1,0-litrski trivaljnik s 120 KM (na voljo s 6-st. ročnim menjalnikom), drugi pa 1,3-litrski štirivaljnik s 150 KM (na voljo s 6-st. ročnim ali 6-st. samodejnim menjalnikom). Oba motorja sta seveda prisilno polnjena, opremljena pa sta tudi s filtrom trdih delcev.

Pri Fiatu pravijo, da je bil izboljšan tudi 1,6-litrski turbodizelski motor Multijet s 120 KM. Ta je na voljo v kombinaciji s 6-st. ročnim ali 6-st. samodejnim menjalnikom.

Pri različicah s štirikolesnim pogonom (na voljo bodo čez približno mesec dni) bo lahko voznik izbiral med tremi različnimi načini vožnje (auto, sport in traction).

Prenovljeni 500X je v primerjavi s predhodnikom dražji za približno 1.500 evrov. Vstopna cena za najcenejšo različico (Urban) je odslej 17.590 evrov.