Novo doma: Električni Kia Soul EV že naprodaj v Sloveniji

Novo doma

Soul EV, ki je Kiino prvo serijsko električno vozilo, je zdaj v Sloveniji naprodaj za 34.900 EUR. Kljub temu, da je celotni Evropi letos namenjenih le okrog 1.000 električno gnanih Soulov, bodo imeli kupci v Sloveniji na voljo nekaj primerkov. Ikonični dizajn za moderen izdelek Električni Soul EV se od običajnega Soula razlikuje po dvobarvni […]

Soul EV, ki je Kiino prvo serijsko električno vozilo, je zdaj v Sloveniji naprodaj za 34.900 EUR. Kljub temu, da je celotni Evropi letos namenjenih le okrog 1.000 električno gnanih Soulov, bodo imeli kupci v Sloveniji na voljo nekaj primerkov.

Ikonični dizajn za moderen izdelek Električni Soul EV se od običajnega Soula razlikuje po dvobarvni karoseriji s kontrastno ‘plavajočo streho’, 16-palčnimi alu platišči in LED lučmi na zadku, ter novo ‘eco electric’ značko na boku, pod A stebričkom. Vozilo je dobilo unikaten videz sprednjega in zadnjega dela, ki med drugim spredaj vključuje večjo motorno masko in vtič za polnjenje.

kia_soul_spredaj

Soul EV tudi prinaša novo notranjost s kakovostnejšimi materiali in oblikovanjem, ki je bolj osredotočeno na voznika in je prvi model Kia z OLED (organsko LED) inštrumentno ploščo. Avdio-navigacijski sistem je enak kot pri običajnem Soulu, le z dodatnimi funkcijami kot so drugačno prezračevanje in polnjenje. V serijski opremi so številne nove funkcije, ki so namenjene zmanjšanju stresa, povezanega z dosegom vozila in voznikom ponujajo vse informacije v zvezi s porabo energije in dosegom, npr. navigacijski sistem poleg drugih novosti podpira tudi funkcijo iskalnika polnilnic.

kia_soul_zadaj

Zmogljiva baterija Električnega Soula poganja 81-kilovatni elektro motor z največjim navorom 285 Nm in zmogljivo litij-ionsko polimersko baterijo z zmogljivostjo 27 kWh, ki je nameščena pod kabino. Motor prenaša moč na prednji kolesni par preko brezstopenjskega menjalnika, s katerim Soul EV pospeši od 0 do 100 km/h v manj kot 12 sekundah, do maksimalnih 145 km/h.

Soulov doseg je, odvisno od načina in pogojev vožnje, do 200 km.

kia_soul_napajalnik

Z namenom doseganja karseda največjega dosega električnega Soul EV, so med drugim uporabili tudi regeneracijo energije, ki zaviralno in kinetično energijo vozila pretvori v električno in jo shrani. regenerativno zaviranje, ki pri vsakem zaviranju ali vožnji v prostem teku shranjuje kinetično energijo. Uporabniki lahko izbirajo med tremi načini regenerativnega zaviranja glede na moč zaviranja in shranjevanja. Lastniki Soul EV imajo na voljo dva načina vožnje, ‘Drive’ in ‘Brakes’, slednji proizvaja največ obnovljene energije z regenerativim sistemom zaviranja.

Za polnjenje preko 220-voltne navadne vtičnice, ki jo najdemo v vsakem gospodinjstvu, je priložen kabel, ki bo električnega Soula napolnil v približno 12 urah. Za hitrejše polnjenje pa so na voljo tri možnosti: 6,6 kW AC polnilni (5-polni) priključek električnemu Soulu omogoča 100-odstotno napolnjenost baterije v 4-5 urah, 80-odstotno napolnjenost pa lahko doseže v manj kot 25 minutah pri polnjenju z močjo 100 kW DC (33 minut pri 50 kW).

Za rešitev težave s kar do 50-odstotkov manjšim dosegom zaradi porabe energije pri zelo nizkih ali zelo visokih temperaurah, ki pesti tovrstna vozila, so Kiini inženirji uporabili 4 nove tehnologije ogrevanja in hlajenja – toplotna črpalka, pametni nadzor zajema zraka, individualno prezračevanje (le za voznika) in prednastavljeno ogrevanje in hlajenje.

Nova toplotna črpalka zbira odvečno toploto iz klimatske naprave in električnih sistemov ter jo nato uporablja za sistem ogrevanja in hlajenja ter tako izboljšuje zmožnost ogrevanja kabine in pri tem porabi najmanj energije iz baterije.

Ta sistem, sestavljen iz kompresorja, uparjalnika in kondenzatorja, električnemu Soulu omogoča, da pri delovanja hladilnega in sistema ogrevanja uporabi odvečno toploto, ki jo proizvajajo električne komponente. Namesto, da bi se pri ogrevanju kabine na želeno temperaturo v celoti opirali na elektriko iz baterije, toplotna črpalka uporablja toplotno energijo iz električnih naprav, kar povečuje učinkovitost sistema ogrevanja in hlajenja.

Z manjšo obremenitvijo baterije toplotna črpalka znižuje porabo energije sistema ogrevanja in povečuje skupni doseg električnega Soula. S toplotno črpalko je povezano delovanje pametnega sistema zajema zraka, ki spremlja in nadzira količino dotoka zraka ter stopnjo vlažnosti kabine vozila.

Soul EV je opremljen z novim individualnim prezračevalnim sistemom, pri katerem gre za tehnologijo, ki je prvič uporabljena pri kateremkoli vozilu. Tehnologija zmanjšuje porabo energije z zagotavljanjem prezračevanja ali ogrevanja le na voznikovi strani, saj popolnoma izključuje dotok prezračevanja in ogrevanja na sovoznikovi strani. To je povsem drugače kot pri obstoječih vozilih, kjer kljub zaprtim režam hladen ali vroč zrak še vedno piha skozi druge reže in poraba energije ostane enaka.

kia_soul_novo_doma_2015

Individualni prezračevalni sistem, ki ga aktiviramo z gumbom ‘driver only’ na armaturni plošči, zmanjšuje porabo energije iz ogrevalno-hladilnega sistema in v primeru, da se vozite sami v avtu, zagotavlja prijetno temperaturo na voznikovi strani, kar pripomore k bolj učinkovitemu sistemu ogrevanja in ne zmanjšuje dosega.

Kot prva Kia je Soul EV opremljen z novim prednastavljenim prezračevalnim sistemom. Zahvaljujoč sistemu gretja, do katerega lahko dostopamo preko HMI vmesnika, si uporabniki vozila lahko nastavijo gretje ali hlajenje kabine 30 minut preden poženejo vozilo. Sistem deluje pri vozilu, ki je priklopljeno na električni tok, ter tako zmanjšuje porabo baterije pri prižganem električnem Soulu. Namesto tega je kabina ohlajena ali ogreta z uporabo elektrike iz vtičnice, kar omogoča željeno temperaturo v kabini še preden se voznik kam odpravi z vozilom.