Novo doma: Citroën C4 Cactus (bo prepričalo udobje ali njegova drznost?)

Novo doma, Top

Novi Citroën C4 Cactus ni zgolj naslednik svojega prepoznavnega predhodnika, pač pa na trg prihaja tudi z misijo zamenjati pomemben model C4. Pri …

Novi Citroën C4 Cactus ni zgolj naslednik svojega prepoznavnega predhodnika, pač pa na trg prihaja tudi z misijo zamenjati pomemben model C4. Pri francoskem proizvajalcu pravijo, da bodo glavni aduti novinca drzna zasnova, kompaktnost in vsestranska uporabnost kombilimuzine ter vrhunsko udobje.

Prav slednje je pri Citroënovih vozilih vedno imelo zelo pomembno vlogo. A novi C4 Cactus stavi še na nekatere druge karte. Ena izmed njih je zagotovo drznost.

Novi C4 Cactus ima enako medosno razdaljo kot klasični model C4, medtem pa je pri skupni dolžini za 16 mm krajši. Prostornina prtljažnika znaša 358 litrov, kar je približno toliko, kot ponuja Ford Focus. Na zadnjih sedežih je celo nekoliko več prostora kot pri modelu C4. 90 % zunanjih delov vozila je novih. Arhitektura vozila je optimizirana, tako da je vozilo lahko 150 kilogramov lažje od primerljivih tekmecev.

Kupci bodo predvidoma pozdravili široke možnosti personalizacije vozila, zunaj in znotraj. Na voljo je 31 različnih barvnih kombinacij zunanjosti ter 5 različnih notranjih ambientov. Poseben poudarek so pri Citroënu namenili sedežem (Advanced Comfort). Doplačilo zanje znaša od 300 do 700 evrov. Izboljšano je tudi zvočno udobje z manjšim dostopom šumov z vseh strani potniške kabine.

Serijsko ali za doplačilo je na voljo 12 različnih asistenčnih sistemov, ki skrbijo za varnost in udobje.

C4 Cactus je avtomobil, pri katerem kupci precej raje izbirajo bencinske motorje. Pri predhodniku je delež bencinskega motorja zajemal približno 70 % kupcev, enako pa gre pričakovati tudi za novinca. C4 Cactus je na voljo tudi s samodejnim menjalnikom. Doplačilo zanj znaša približno 1.500 evrov.

Izjemno udobje – pri Citroënu ga imenujejo Advanced Comfort – vozilo dosega s pomočjo vzmetenja s progresivnim hidravličnim omejevalnikom na zgornji in spodnji strani. Vzmetenje tako deluje v dveh fazah in se lahko bolj učinkovito prilagaja neravninam na vozišču. Citroën s tem učinkovito črpa svoje znanje tudi iz avtošporta – že vrsto let na primer nastopajo v reliju in dirkah turnih avtomobilov.

Slovenski uvoznik vozil Citroën želi v letošnjem letu prodati približno 400 vozil, čeprav bo prodaja stekla šele maja. S tem naj bi C4 Cactus ohranil 3-odstotni tržni delež. Do danes je bilo v Evropi prodanih okoli 270.000 modelov C4 Cactus, od tega 1.000 v Sloveniji.

Začetna cena vozila znaša 12.987 evrov. Srednji nivo opreme Feel se prične pri 14.061 evrih, najvišji, shine pa pri 15.150 evrih. Vse cene veljajo v primeru Citroën financiranja. Pri uvozniku pričakujejo, da bodo prodali največ vozil z najvišjim nivojem opreme (Shine), okoli tretjine pa naj bi bilo vozil s srednjim nivojem opreme.